Top 5 beneficii ale jocurilor educative pentru copii

de WTA.ro

Prin joc și joacă, micuții se transformă în exploratori ai lumii. Curioși din fire, copiii caută, încă de la vârste fragede, să descopere și să înțeleagă ceea ce se întâmplă în jurul lor.

            Jocurile educative reprezintă una dintre principalele metode prin care copiii își pot dezvolta calități precum încrederea în sine, spiritul de echipă, latura empatică, aptitudinile sociale, motivația și nu numai. Cu alte cuvinte, jocurile educative nu ajută doar la îmbogățirea culturii generale și a vocabularului, ci și la dezvoltarea personală timpurie a puilor de oameni.

            Paleta de jocuri educative este cuprinzătoare, astfel că există jocuri educative cu noțiuni matematice, jocuri educative care se concentrează pe dezvoltarea inteligenței emoționale, dar și jocuri de logică pentru copii.

            Dacă te încântă ideea de a-i cumpăra micuțului tău un joc educativ și vrei să înțelegi mai bine cum „acționează” acestea asupra dezvoltării sale, te invităm să descoperi 5 efecte pozitive ale jocurilor educative în viața micilor exploratori.

         Jocurile educative ajută la mai buna gestionare a emoțiilor

            Universul emoțional al copiilor este complex, iar din el nu lipsesc nici emoții precum furia sau tristețea. Doar amintește-ți când copiii tăi au început să se certe aprig din cauza unei jucării stricate și au reacționat într-un mod la care, poate, nu te-ai fi așteptat!

            În mod cert, nu-i putem „păzi” pe cei mici de astfel de emoții, însă îi putem ajuta să le înțeleagă mai bine și, ulterior, să le gestioneze.

Beneficiul emoțional al jocurilor educative este, fără doar și poate, indiscutabil. Iată și un exemplu în acest sens: un joc educativ bazat pe tehnici de respirație și meditație îi poate ajuta pe copii să se asculte cu adevărat și să se liniștească atunci când se confruntă cu emoții precum furia sau teama.

         Jocurile educative dezvoltă latura creativă

Cei mici nu sunt doar „exploratori cu acte în regulă”, ci și „inventatori” în adevăratul sens al cuvântului. Ei se hrănesc cu povești și, ori de câte ori au ocazia, nu ezită să creeze ceva nou.

Prin activitățile desfășurate în timpul jocurilor copiii își creează propriul univers sau, mai bine spus, propriile universuri. Ei își pot imagina personaje sau lumi în adevăratul sens al cuvântului. De altfel, există jocuri educative care au chiar scopul de a-i stimula pe copii să inventeze povești. Un bun exemplu în acest sens sunt cartonașele care îi ghidează pe jucători în alcătuirea firului narativ.

Jocurile educative ajută la dezvoltarea abilităților sociale

            Un alt beneficiu important al jocurilor educative se referă la dezvoltarea spiritului de echipă și, în general, a abilităților sociale care îi vor fi utile copilului în viața de zi cu zi (așa cum sunt politețea și cooperarea).

În plus, jocurile de societate mai au un avantaj: sunt un bun prilej prin care puteți petrece mai mult timp împreună și în care îl poți surprinde pe cel mic în noi ipostaze. S-ar putea să rămâi plăcut surprins(ă) de felul în care (re)acționează în anumite situații!

Jocurile educative îi ajută pe copii să se relaxeze

            Potrivit unor studii, relaxarea joacă un rol la fel de important în viața copiilor precum învățarea. Prin urmare, este benefic și chiar necesar ca micuțul tău să se și relaxeze din când în când.

            Și când vine vorba de relaxare, jocurile educative au un cuvânt de spus. Există numeroase metode prin care copiii se pot relaxa… chiar într-un mod inteligent! De exemplu, unele jocuri îmbină armonios activități precum yoga, gimnastică ușoară, terapie prin muzică. La finalul desfășurării acestui „melanj” ingenios de activități, cei mici se simt mai liniștiți, conectați la ei înșiși și la lumea înconjurătoare.

         Jocurile educative contribuie la dezvoltarea fizică

            Jocurile educative nu se rezumă la dezvoltarea interioară a copiilor. Multe dintre acestea se bazează inclusiv pe „activarea” abilităților fizice: doar în paragraful interior ai aflat că unele activități de relaxare se bazează pe mișcări de yoga.

            Astfel, jocurile educative sunt și un mod prin care copiii își pot îmbunătăți abilități fizice precum echilibrul sau coordonarea. Totodată, jocurile educative outdoor le oferă prilejul celor mici de a se conecta la natură, la lumea înconjurătoare.

            Așadar, jocurile educative au multiple efecte pozitive în viața puilor de oameni.

Așa cum am spus, gama de jocuri educative este cât se poate de generoasă, astfel că este imposibil să nu găsești un tip de joc care să-i stârnească interesul copilului tău.

Te-ar putea interesa