Activezi în domeniul construcțiilor și vrei să-ți îmbunătățești tehnicile de lucru? Dacă ai observat o scădere a nivelului de productivitate probabil e de la faptul că utilizezi greșit carota diamantată. Folosit pentru perforarea diverselor suprafețe, echipamentul prezintă câteva specificații importante de întrebuințare.
Care sunt cele mai întâlnite greșeli în procesul de găurire, dar și ce trebuie să ai în vedere pentru a le evita descoperi în rândurile următoare.
Tehnici greșite de forare și consecințele acestora
Există două tehnici principale de carotare – umedă și uscată. Pentru fiecare vei avea nevoie de scule pentru construcții specifice. Iată care sunt principalele erori pentru fiecare metodă în parte:
- Carotare cu răcire umedă:
- Folosirea unei cantități insuficiente de apă – Un flux de apă insuficient poate cauza supraîncălzirea corotei diamantate, ceea ce duce la implicit uzura rapidă a segmentelor și la o perforare necorespunzătoare. Tocmai de aceea, e indicat să-l verifici constant în timpul utilizării și să-l ajustezi în funcție de material și de diametrul carotei.
- Aplicarea unei presiuni excesive pe carotă – Echipamentul de găurire trebuie manevrat cu grijă, chiar dacă lucrezi cu materiale foarte dure. De multe ori, din dorința de a accelera procesul, mulți folosesc o presiune prea mare, ceea ce nu face decât să deterioreze mașina de carotat și să producă fisuri.
- Utilizarea vitezei greșite de rotație – Utilizarea incorectă a vitezei poate cauza pagube materiale sau chiar accidente de muncă. Ajustează viteza de rotație în funcție de diametrul carotei și de caracteristicile suprafeței de lucru. Materialele dure, precum betonul armat, necesită o viteză mai mică, în timp ce materialele mai moi permit o viteză mai mare.
- Folosirea apei murdare – Sistemul de răcire pe bază de apă este foarte practic pentru că optimizează activitățile de execuție și asigură un nivel optim de confort. Însă, trebuie verificat periodic. Asigură-te că apa folosită este curată și că sistemul de răcire este prevăzut cu un filtru pentru a preveni intrarea particulelor în zona de găurire.
- Neglijarea măsurilor de securitate – O altă greșeală care ar putea compromite calitatea lucrărilor și implicit integritatea celor care execută etapele de lucru este ignorarea procedurilor de siguranță. O asemenea situație poate afecta nivelul de productivitate și poate duce la apariția accidentelor.
- Carotare cu răcire uscată
- Găurirea continuă fără pauze pentru răcire – În carotarea uscată, segmentul diamantat nu este răcit cu apă, iar mulți operatori nu fac pauze suficiente pentru a permite echipamentului să se răcească. Astfel, pot apărea fisuri sau urme de deteriorare la nivelul materialului.
- Neutilizarea unui control adecvat al prafului – Praful excesiv nu doar că îngreunează vizibilitatea, dar poate bloca dispozitivul și reprezintă un risc pentru sănătatea utilizatorului (probleme respiratorii). Tocmai de aceea, e recomandat să folosești o mască de protecție și un aspirator industrial.
- Neglijarea pregătirii suprafeței care urmează să fie perforată – Dacă există denivelări la nivelul materialului, carota nu poate fi fixată corespunzător, ceea ce poate cauza alunecarea mașinii. Verifică, așadar, dacă există obiecte care ar putea uza funcționalitatea unei carote diamantate cum ar fi cablurile sau armăturile metalice în zidărie.
Alegerea incorectă a carotei pentru materialul de găurit
Cele mai citite articole
Un alt aspect care poate compromite atât bugetul alocat pentru reparații, cât și precizia găuririi este alegerea incorectă a carotei.
De calitatea achiziției depinde întreaga lucrare, așa că nu îți poți asuma riscuri suplimentare. Iată care sunt cele mai evidente consecințe la care te expui dacă te orientezi către un produs neconform:
- Eficiență scăzută și perforare lentă – Vei pierde ore întregi pentru a efectua toate etapele de lucru, dar rezultatele nu se vor ridica la nivelul așteptărilor. De exemplu, folosirea unei carote pentru beton armat pe zidărie ușoară poate reduce viteza de găurire, tocmai din cauză că segmentele diamantate nu se potrivesc tipului de material.
- Costuri ridicate de operare – O carotă necorespunzătoare proiectului pe care îl derulezi înseamnă inevitabil bani investiți inutil. Vei fi nevoit să cumperi constant modele noi și să ajustezi lucrările. Nu e vorba doar de resurse financiare, ci și de timp pierdut, pe care îl puteai valorifica altfel, mai ales din postura de antreprenor.
- Blocarea carotei în material – De exemplu, o coroană cu segmente prea ascuțite pentru beton poate rămâne blocată în armătura de oțel. Vor apărea probleme și în ceea ce privește manevrarea mașinii de carotat. Pe lângă scăderea gradului de stabilitate, vor interveni și vibrații excesive, care vor afecta ușurința execuției.
Alegerea unei carote – fie că e vorba de carote diamantate pentru asfalt, plăci ceramice sau beton armat – trebuie să devină o prioritate. Pe lângă achiziționarea unui produs de calitate, de la un furnizor de încredere, e esențial să utilizezi carota conform practicilor de siguranță și de funcționalitate. Orice greșeală poate avea consecințe grave – atât asupra sănătății operatorilor, cât și asupra preciziei rezultatelor finale.
Ține cont de sfaturile de mai sus și bucură-te de eficiență sporită în executarea proiectelor profesionale sau lucrărilor de bricolaj!