Top 5 modalități pentru protejarea culturilor de câmp

de WTA.ro

Indiferent de stadiul de vegetație, culturile de câmp trebuie să fie permanent protejate în fața numeroșilor factori de risc la care sunt expuse. Condițiile meteo extreme, atacurile dăunătorilor, bolile specifice plantelor, precum și buruienile, constituie principalii factori de risc ce amenință o astfel de cultură.

Pentru că este imposibil să elimini definitiv acești factori de risc, ce îți rămâne de făcut este să iei toate măsurile pentru a-ți proteja culturile, iar în cele ce urmează îți vom arăta care sunt acestea.

Tratarea semințelor

Un prim pas în protejarea culturilor de câmp trebuie făcut încă dinaintea momentului însămânțării, prin alegerea unor semințe de calitate și tratarea acestora cu soluții împotriva ciupercilor, bacteriilor, nematocidelor și altor dăunători din sol.

Este recomandat ca tratamentul să se aplice în anul însămânțării, de preferat cu câteva săptămâni înainte. Astfel, semințele absorb substanțele active care le protejează până intră în faza de germinare și apoi, pe tot parcursul acestei perioade. De asemenea, plantele răsărite din semințe tratate dezvoltă o rezistență sporită la boli și dăunători.

Erbicidarea

Deși par inofensive, buruienile pot face mult rău culturilor agricole, dacă sunt lăsate să se dezvolte pe câmp. Acestea cresc într-un ritm rapid și consumă cantități mari de apă și substanțe nutritive din sol, care devin insuficiente pentru plantele de cultură. Mai mult de atât, buruienile se întind pe suprafețele cultivate și sufocă celelalte plante, care sunt deja slăbite din cauza lipsei apei și nutrienților din sol.

Pentru a preveni astfel de situații, este necesară aplicarea de tratamente cu erbicide, disponibile în oferta de produse fitosanitare de la Agricover.

Erbicidele preemergente se administrează pe sol și atacă semințele buruienilor, împiedicând astfel răsărirea acestora. Împotriva buruienilor deja răsărite se folosesc erbicide postemergente, care se aplică pe suprafața plantelor și acționează selectiv, fără a afecta culturile.

Tratamentele cu fungicide

Fungicidele sunt substanțe folosite pentru a proteja culturile împotriva bolilor și pentru a vindeca plantele care au fost afectate. Bolile plantelor sunt cauzate în cele mai multe cazuri de ciuperci parazite, însă pot fi provocate și de anumite bacterii sau virusuri.

Cele mai citite articole

Deși din denumire s-ar putea înțelege că sunt eficiente doar împotriva ciupercilor, fungicidele acționează împotriva tuturor agenților patogeni de care am amintit. Fungicidele de contact au doar rol preventiv, protejând plantele la suprafața părților vegetale pe care sunt aplicate.

Există și fungicide sistemice, care sunt absorbite în țesuturile plantei, având atât rol de protecție, cât și rol curativ. Astfel, acestea stopează evoluția bolilor și ajută plantele să se vindece, protejându-le totodată de acțiunea agenților patogeni.

Administrarea de insecticide

Insectele sunt cei mai redutabili dăunători ai culturilor agricole, putând produce pagube semnificative de la primele faze de vegetație, până după momentul recoltării.

Odată declanșat un atac masiv, acesta este greu de oprit și chiar dacă vei reuși acest lucru, pagubele produse vor fi considerabile.

Mult mai eficient este să previi astfel de atacuri, aplicând tratamente cu insecticide care acționează ca un repelent pentru insecte sau acționează direct asupra acestora și a larvelor sau ouălor pe care le depun.

Fertilizarea

Am amintit mai devreme de lipsa resurselor nutritive, care face ca plantele să devină vulnerabile, iar o astfel de problemă poate apărea și dacă o cultură nu este fertilizată în mod corespunzător.

Îngrășămintele administrate cu ocazia acestor lucrări conțin substanțe minerale necesare derulării proceselor metabolice ale plantelor, iar în lipsa unei cantități suficiente de astfel de nutrienți este firesc să apară o serie de probleme în culturi.

De aceea și fertilizarea este o modalitate esențială de protecție a culturilor de câmp, cu condiția de a fi efectuată la timp și a se folosi îngrășăminte adecvate, în funcție de soiurile de plante.

Acestea sunt principalele modalități cu ajutorul cărora orice cultură de câmp poate fi protejată în mod eficient și sperăm că informațiile oferite de noi îți vor fi de folos pe viitor.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa