Top 5 preparate pe bază de griș

de WTA.ro

Un ingredient aparent banal din cămară, grișul, obținut din făină de grâu, îți deschide porțile unei lumi culinare încărcate de posibilități. De la dulce la sărat și de la ușor la pufos sau dens, grișul este parte a unei palete impresionante de rețete. Iată 5 preparate pe care le poți realiza cu griș. 

  1. Griș cu lapte

Grișul cu lapte este un desert de care ne amintim mulți din copilărie. Preparatul originar din zona mediteraneană și Orientul Mijlociu este mai mult decât un dulce. La bază, reteta gris cu lapte este destul de simpla. Fierbi griș în lapte până ajunge la consistența dorită de tine. Rezultatul este un desert ușor dulce, cu o aromă care amintește de nuci.  

Frumusețea grișului cu lapte este versatilitatea sa. Pe lângă zahăr, miere sau sirop de agave sau arțar, poți adăuga unt, smântână, câteva felii de măr sau piersică, migdale sau fistic tocate mărunt. Pentru un gust cu totul inedit, poți adăuga un praf de scorțișoară, nucșoară, cardamom, turmeric sau chiar ghimbir, în funcție de preferințe. 

  1. Plăcintă cu prune și griș

Plăcinta cu prune și griș este specifică sfârșitului de vară, atunci când prunele sunt coapte, aromate și suculente. Plăcinta îmbină gustul dulce-acrișor al prunelor cu textura specifică grișului, familiară și reconfortantă. 

Spre deosebire de plăcintele tradiționale cu fructe pe bază de aluat de patiserie, plăcinta cu griș și prune are o tentă rustică. Aluatul sfărâmicios din griș formează și baza și toppingul și oferă un contrast plăcut gustului prunelor. Umplutura este reprezentată de feliile de prune cu puțin zahăr și scorțișoară. 

  1. Budincă de griș cu fructe

Budinca cu griș are o textură cremoasă și este adorată de oameni din întreaga lume de sute de ani. Combinată cu fructele, oferă o încântare pentru simțuri și o bucurie la fiecare mușcătură. Budinca se pregătește similar rețetei cu lapte. Diferența este că, în acest caz, se folosește zahăr și extract de vanilie.  

Cele mai citite articole

Pentru această rețetă se potrivesc de minune fructele proaspete, precum zmeură sau mure, felii de piersică sau mango. Adesea, dulceața fructelor elimină nevoia de a adăuga zahăr, astfel că desertul poate fi mâncat fără griji chiar și de cei diabetici sau care vor să limiteze consumul de zahăr. 

Gustul poate fi dus la un nou nivel dacă adaugi fructele în componența grișului, la fierbere, și nu la final. Pentru o experiență inedită, poți adăuga mere din compot sau pere fierte și infuzate cu nucșoară. 

  1. Gnocchi în stil roman

Gnocchi sunt niște găluște din cartofi mâncate indiferent de ocazie pe teritoriul Italiei. Varianta în stil roman înlocuiește cartofii cu griș și brânză Pecorino Romano. Spre deosebire de rețeta clasică unde aveam o bază de cartofi, aici interiorul este cremos. 

Gustul unic se datorează poșării gnocchilor în sos de lapte și unt. Magia vine din combinația de ingrediente simple: griș, unt, lapte integral, brânză pecorino și nucșoară. Pentru un gust special, poți înlocui brânza pecorino cu parmezan.

  1. „Chiftele” cu spanac și griș

„Chiftele” cu spanac și griș (gnudi cu spanac) sunt, de fapt, un mix între gnocchi și ravioli. Aceste găluște ușoare combinate cu aroma de spanac reprezintă un deliciu culinar pentru gurmanzi și vegetarieni, deopotrivă. 

Spre deosebire de gnocchi, unde cartofii sunt baza preparatului, la aceste chiftele cu griș, vedeta este piureul de spanac obținut prin amestecarea spanacului cu brânză ricotta, parmezan și nucșoară. De asemenea, față de ravioli, care necesită aluat pentru paste, la gnudi se folosește o cantitate mică de făină și griș. 

Indiferent dacă pregătești griș cu lapte pentru a petrece un timp în compania amintirilor din copilărie, o budincă de griș cu fructe sau gnocchi în stil roman, făina de griș te ajută să îți pui la treabă creativitatea culinară. Data viitoare când vei pune mâna pe acest aliment aparent banal din cămară, amintește-ți de posibilitățile pe care la ai la dispozție. Poftă bună!Sursa foto: Shutterstock

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa