Top 6 remedii pentru problemele digestive

de WTA.ro

Mâncarea nu este doar o sursă de energie și nutrienți, ci și de plăcere. Din păcate, multe alimente și preparate gustoase nu sunt prea sănătoase. Excesul de alimente, stresul, mâncatul repede sau consumul de alimente prea reci sau prea fierbinți ne pot creea probleme digestive. Acestea au manifestări diverse, de la disconfort, arsuri și crampe la vomă, diaree sau constipație. Există multe tratamente alopate și homeopate pentru calmarea simptomatologiei sau tratarea cauzelor asociate cu afecțiunile digestive, așa că este firesc să-ți fie dificil câteodată să alegi dintre ele. De aceea, ți-am pregătit o listă cu cele mai bune 6 remedii pentru problemele digestive. 

 1. Antacide 

Durerile de stomac apar deseori din cauza unei acidități excesive în stomac, care poate irita esofagul și duce la ulcer la unele persoane. Antacizii sunt medicamente eficiente în reglarea acidității, pentru că au în compoziție un agent de protecție, ca hidroxidul de aluminiu, carbonatul de calciu si hidroxidul de magneziu. Aceste substanțe neutralizează acidul și anulează proprietățile iritante și corozive ale acidului gastric. Antacidele sunt, așadar, eficiente pentru arsurile din stomac și manifestările ulcerului.

 1. Ceai de mentă

Menta nu este utilă doar pentru îmbunătățirea mirosului respirației, ci și pentru ameliorarea problemelor digestive. Ceaiul de mentă ajută la ameliorarea diareei și îndepărtarea senzației de greață. În plus, are proprietăți antispastice, ceea ce ajută la calmarea crampelor și a disconfortului abdominal. În cazul persoanelor care au reflux esofagian, menta nu este însă indicată, deoarece calmează sfincterul esofagian (mușchiul dintre stomac și esofag), ceea ce duce la agravarea manifestărilor specifice.

 1. Suc de mere

Merele nu sunt doar bogate în vitamine și gustoase, ci și în fibre și apă. Astfel, merele și sucul de mere natural ajută la rehidratarea corpului după un episod de diaree. Pectina, un tip de fibră din compoziția merelor, ajută la închegarea materiilor fecale, astfel că pacientul poate depăși diareea mai rapid. Sucul de mere este util însă și în cazurile de constipație, deoarece pectina reglează consistența și frecvența scaunelor.

 1. Semințe de fenel

Această plantă care se utilizează frecvent în bucătărie este și un remediu foarte bun pentru indigestie, crampe, greață și balonare. Pune jumătate de linguriță de semințe de fenel în apă și las-o să fiarbă 10 minute înainte de a bea. Această infuzie calmează simptomele problemelor digestive și o poți bea și pentru a preveni manifestările indigestiei. Consumă însă cu moderație semințe de fenel, pentru că poate da efecte secundare ca stare de greață și sensibilitate la lumina soarelui.

 1. Bromelaina și papaina

Cele mai citite articole

Bromelaina și papaina sunt două enzime digestive naturale extrase din miezul ananasului și, respectiv, a fructului necopt de papaia. Beneficiile lor sunt diverse:

 • Stimularea digestiei
 • Sprijinirea activității diuretice și proteolitice
 • Stimularea dispariției paraziților intestinali
 • Întărirea sistemului imunitar
 • Accelerarea vindecării țesuturilor inflamate
 • Reducerea durerilor articulare
 • Reducerea grăsimii corporale

Asocierea bromelainei cu papaina asigura digestia adecvata a proteinelor. Reducerea inflamației din colon este o proprietate cu efect benefic a bromelainei în constipație, balonare și flatulență. Papaina, la rândul ei, descompune moleculele de proteine în fragmente mai mici, astfel că ameliorează constipația și balonarea. De asemenea, corectează deficitul de suc gastric. 

 1. Ghimbir

Ghimbirul este un remediu natural pentru indigestie, pentru că reduce cantitatea de acid gastric. Un ceai de ghimbir te poate scăpa de senzația de arsură din stomac, dar și de crampe și greață. Ghimbirul este deosebit de eficient și în cazul manifestărilor digestive asociate răului de transport, de aceea este ingredientul de bază pentru multe medicamente destinate acestei probleme care ține de urechea internă.

Problemele digestive îți pot afecta activitățile profesionale și personale când te aștepți mai puțin. De aceea, este bine să ai mereu la dispoziție unul dintre remediile pe care le-am prezentat mai sus.

Referințe:

Wilson, Debra Rose. „Home Remedies For Indigestion: Natural Ways To Treat At Home”. Healthline, 2021, https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-indigestion.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa