Top 20 Filme Cele mai apreciate filme românești

de WTA.ro

Filmele românești, la fel ca majoritatea filmelor europene, posedă o anumită profunzime, un umor dulce-amărui și invită adesea spectatorul la reflecție.

În ultima decadă, multe filme românești au obținut recunoaștere la nivel mondial, fiind premiate în cadrul unor prestigioase festivaluri internaționale de film.

Am selectat cele mai apreciate filme românești din toate timpurile, în speranța că vom satisface gusturile artistice ale tuturor cinefililor în căutare de dramă, comedie, satiră, filme istorice și nelipsitele producții autohtone inspirate de perioada comunistă.

Așadar, iată care sunt filmele memorabile ce merită incluse în Top 20 Cele mai apreciate filme românești.

20. Moromeții

● Actori principali: Victor Rebengiuc, Luminița Gheorghiu, Gina Patrichi

● Regia: Stere Gulea

● Data lansării: 1988

● Bazat pe romanul “Moromeții” de Marin Preda

● Tip film: Dramă

Filmul prezintă viața dificilă a țăranului român în perioada interbelică și urmărește destrămarea familiei patriarhale și a comunității rurale tradiționale.

Protagonistul Ilie Moromete încearcă să își mențină autoritatea în familie și să rămână un exemplu, în contextul unor schimbări sociale majore. Supus la presiunea evenimentelor istorice care anunțau începutul celui de-al doilea război mondial, Moromete trăiește o dramă de conștiință și de identitate care îi răpește dreptul la fericire.

Ilie Moromete reprezintă prototipul social al țăranului român autentic, care a dispărut, deși a reprezentat societatea românească timp de secole întregi.

19. Astă seară dansăm în familie

● Actori principali: Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu

● Regia: Geo Saizescu

● Data lansării: 1972

● Tip film: Comedie

Maestrul Temistocle T. Temistocle, interpretat magistral de către Dem Rădulescu, și ucenicul Alecu A. Alecu (Sebastian Papaiani) sunt doi escroci de profesie, care reușesc să înșele femeile singure și să le fure banii sub promisiunea căsătoriei.

În plasa celor doi Don Juani cad o mulțime de victime de diferite vârste, ceea ce creează un comic senzațional de situație.

Filmul “Astă seară dansăm în familie” a fost realizat în “Epoca de aur” a comunismului și rămâne una dintre cele mai apreciate comedii din istoria cinematografiei românești.

18. 6,9 pe scara Richter

● Actori principali: Laurențiu Bănescu, Maria Obretin, Teodor Corban

● Regia: Nae Caranfil

● Data lansării: 2016

● Premii: 5 premii Gopo

● Tip film: Comedie

Tony este un actor de 30 de ani care se străduiește să își joace cât mai bine rolul atât pe scenă cât și în viață. Sufocat de o soție deprimată și geloasă, stresat pe scena de la teatru și obsedat de ideea unui iminent cutremur devastator, Tony se simte captiv.

Totul se schimbă dramatic – și comic totodată – în momentul în care tatăl său manipulator apare și îi bulversează total viața deja haotică.

17. Orient Express

● Actori principali: Maia Morgenstern, Sergiu Nicolaescu, Imola Kezdi

● Regia: Sergiu Nicolaescu

● Data lansării: 2004

● Tip film: Dramă

Ajuns la o vârstă înaintată, Prințul Andrei Morudzi se retrage la castelul său din România, în anul 1935. Aici, el este perceput ca un străin de către localnici, datorită atitudinii sale ciudate față de viață și a manierelor sale rafinate, care nu se potrivesc modului de viață al sătenilor.

Orient Express este trenul care face legătura între Istanbul și Paris, iar pentru Prințul Morudzi reprezintă o legătură cu amintirile din tinerețe, despre dragoste, noroc și suferință.

16. Undeva la Palilula

● Actori principali: George Mihăiță, Răzvan Vasilescu, Constantin Chiriac

● Regia: Silviu Purcărete

● Data lansării: 2012

● Premii: 7 premii Gopo

● Tip film: Comedie, Dramă

Undeva în Palilula” este povestea lui Serafim, proaspăt absolvent al facultății de medicină, în România anilor ’60. El este repartizat la ciudatul spital din Palilula, un oraș fantomă pierdut în mijlocul câmpiei valahe.

În Palilula nu se mai naște niciun copil de mult timp. Aici își duce traiul o comunitate de oameni proști, leneși, desfrânați și vagabonzi, într-o dulce inconștiență. O comunitate de români care și-au uitat limba, dar nu și nostalgia muzicii lor tradiționale.

Va reuși tânărul doctor Serafim să își practice profesia în acest oraș fără copii sau se va îneca în atmosfera otrăvită din Palilula?

15. Polițist, adjectiv

● Actori principali: Dragoș Bucur, Vlad Ivanov, Irina Săulescu

● Regia: Corneliu Porumboiu

● Data lansării: 2009

● Premii: Premiul FIPRESCI și Premiul Juriului (secțiunea Un Certain Regard) la Festivalul de Film de la Cannes + Trofeul Transilvania la TIFF + 6 premii Gopo

● Tip film: Dramă

În sumbrul oraș Vaslui, Cristi este un tânăr polițist ce primește sarcina de a urmări un adolescent care fumează marijuana și care este bănuit că ar vinde prietenilor.

Pe parcursul investigației, Cristi ajunge să își piardă încrederea în autorități și să privească lucrurile dintr-o nouă perspectivă. În mod clar, copilul nu este un dealer, arestul i-ar distruge viitorul, iar Cristi presupune că România va tolera curând consumul de marijuana.

Scena de final în care se desfășoară dialogul lui Cristi cu superiorul său este de un realism înspăimântător și are totodată implicații filosofice. Care sunt vastele ramificații ale adevărului? Poate un polițist să aibă conștiință? Ce înseamnă să fii polițist? Ce este mai presus: legea sau individul?

14. Balanța

● Actori principali: Maia Morgenstern, Răzvan Vasilescu, Victor Rebengiuc, Marcel Iureș

● Regia: Lucian Pintilie

● Data lansării: 1992

● Premii: premiul pentru Cea mai bună actriță (Maia Morgenstern) la Premiile Academiei Europene de Film + premiul pentru Cea mai bună actriță la Festivalul de Film de la Geneva

● Tip film: Dramă, Comedie

“Balanța” este o descriere a României înainte și după căderea regimului Ceaușescu, privită prin ochii Nelei, fiica unui fost colonel al Securității.

După moartea tatălui său, Nela părăsește Bucureștiul și ajunge într-un orășel în care îl întâlnește pe Mitică, un chirurg optimist și visător, care o va ajuta să treacă peste greutățile inevitabile ale vieții.

13. Eu când vreau să fluier, fluier

● Actori principali: Ada Condeescu, George Piştereanu, Mihai Constantin

● Regia: Florin Șerban

● Data lansării: 2010

● Premii: Ursul de Argint (marele premiu al juriului) și Trofeul Alfred Bauer la Festivalul de Film de la Berlin + Premiul Zilelor Filmului Românesc la TIFF + 7 premii Gopo

● Tip film: Dramă, Thriller

Silviu este un tânăr care a petrecut ani de zile într-un penitenciar. Cu două săptămâni înainte de eliberare, el află că mama lui s-a întors în țară. La întoarcere, aceasta dorește să îl ia pe băiatul mai mic în Italia, în ciuda obiecțiilor lui Silviu, care vrea ca fratele lui să rămână alături de el.

În același timp, Silviu se îndrăgostește de o studentă pe nume Ana, care lucrează la un proiect de cercetare în închisoare. Disperat, confuz și presat de timp, el recurge la un plan violent pentru a obține ce își dorește.

12. Răscoala

● Actori principali: Ilarion Ciobanu, Emil Botta, Nicolae Secăreanu

● Regia: Mircea Mureșan

● Data lansării: 1965

● Premii: premiul pentru Cel mai bun debut (Mircea Mureșan) la Festivalul de Film de la Cannes

● Bazat pe romanul “Răscoala” de Liviu Rebreanu

● Tip film: Dramă

În anul 1907, sătui de nedreptate și de boierii care dețin întinderi imense de pământ, țăranii români decid să se revolte.

Prin intermediul țăranului Petre, ne sunt prezentate evenimentele importante din această răscoală, de la început și până la înăbușirea sângeroasă.

11. A fost sau n-a fost? / 12:08 East of Bucharest

● Actori principali: Teodor Corban, Mircea Andreescu, Ion Sapdaru

● Regia: Corneliu Porumboiu

● Data lansării: 2006

● Premii: Premiul Caméra d’Or și Premiul Label Europa Cinema la Festivalul de Film de la Cannes + 3 premii la Festivalul TIFF + 4 premii Gopo

● Tip film: Comedie, Dramă

În data de 22 decembrie, la 16 ani de la Revoluție, un post local din Vaslui realizează un talk-show pentru a afla dacă a fost sau nu a fost revoluție în orașul lor.

Invitații emisiunii sunt Piscoci, un bătrân pensionar, și Mănescu, un profesor de istorie alcoolic. Jderescu este proprietarul postului local de televiziune, care simte că a sosit timpul să înfrunte istoria. Alături de Mănescu și Piscoci, el încearcă să răspundă la întrebarea care îl macină de 16 ani: „A fost sau n-a fost revoluție?”.

10. După dealuri

● Actori principali: Valeriu Andriuță, Cosmina Stratan, Cristina Flutur

● Regia: Cristian Mungiu

● Data lansării: 2012

● Premii: Premiul pentru Cea mai bună actriță (Cristina Flutur și Cosmina Stratan) și premiul pentru Cel mai bun scenariu (Cristian Mungiu) la Festivalul de Film de la Cannes

● Tip film: Dramă

● Inspirat de romanele scriitoarei Tatiana Niculescu Bran, care prezintă cazul exorcizării de la mănăstirea Tanacu

Alina și Voichița sunt prietene din copilărie, ambele crescând la orfelinat. Mai mult decât atât, cele două simțeau că sunt suflete pereche. Alina, care nu a mai suportat sărăcia, a emigrat în Germania, unde a devenit barmaniță.

După câțiva ani, ea se întoarce în România pentru a o convinge pe Voichița să vină cu ea în străinătate. Singura problemă este că Voichița locuiește acum într-o mănăstire și intenționează să devină călugăriță.

Pe măsură ce Alina devine agresivă și îndrăznește să conteste rânduielile bisericești, preotul și călugărițele cred că tânăra este posedată de diavol și decid să o exorcizeze.

9. Nea Mărin miliardar

● Actori principali: Amza Pellea, Draga Olteanu Matei, Jean Constantin, Sebastian Papaiani, Stela Popescu, Mircea Albulescu

● Regia: Sergiu Nicolaescu

● Data lansării: 1979

● Tip film: Comedie

Una dintre cele mai apreciate comedii românești din toate timpurile, „Nea Mărin miliardar” este un film extrem de popular în rândul cinefililor, indiferent de vârstă.

Faimosul oltean Nea Mărin, interpretat magistral de Amza Pellea, este confundat cu un miliardar american și intră într-o serie de situații hilare ce implică mafioți, urmăriri și o viață de lux cum nu și-ar fi imaginat vreodată.

8. Moartea domnului Lăzărescu

● Actori principali: Luminița Gheorghiu, Ion Fiscuteanu

● Regia: Cristi Puiu

● Data lansării: 2005

● Premii: Premiul Un Certain Regard (Cristi Puiu) la Festivalul de Film de la Cannes + Premiul Juriului la Festivalul de Film de la Chicago + premiul pentru Cea mai bună actriță în rol secundar (Luminița Gheorghiu) la Premiile Los Angeles Film Critics Association + 5 premii TIFF + 3 premii la Festivalul de Film de la Bratislava

● Tip film: Dramă, Comedie

Domnului Lăzărescu este un bătrân care locuiește singur într-un apartament. Într-o zi, el se simte rău și cheamă salvarea, care îl transportă de urgență la spital.

Filmul urmărește modul în care bătrânul este neglijat și trimis de la un spital la altul. Doctorii refuză să îl opereze și nimeni nu este capabil să ofere un diagnostic. În acest timp, starea bătrânului se deteriorează rapid.

Premiat la numeroase festivaluri internaționale, “Moartea domnului Lăzărescu” este o radiografie a societății și a sistemului sanitar incoerent din România.

7. Pădurea spânzuraţilor

● Actori principali: Liviu Ciulei, Ștefan Ciubotărașu, Victor Rebengiuc

● Regia: Liviu Ciulei

● Data lansării: 1965

● Premii: Premiul pentru Cel mai bun regizor la Festivalul de la Cannes

● Tip film: Dramă, Război, Psihologic

● Inspirat de romanul „Pădurea spânzuraților”de Liviu Rebreanu

În timpul primului război mondial, tânărul Apostol Bologa se înrolează voluntar pe front. După ce devine ofițer al armatei habsburgice, acesta trăiește o adevărată teroare psihologică, fiind împărțit între loialitatea pe care a declarat-o habsburgilor și dorința de a dezerta pentru a se alătura armatei române.

Pedeapsa pentru dezertare este moartea prin spânzurare, o soartă pe care mulți soldați români au preferat să o îndure ca urmare a patriotismului și a curajului.

6. Amintiri din Epoca de Aur 1: Tovarăși, frumoasă e viața! / Tales From The Golden Age 1

● Actori principali: Călin Chirilă, Teodor Corban, Ion Sapdaru

● Regia: Constantin Popescu, Răzvan Mărculescu, Ioana Uricaru

● Data lansării: 2009

● Tip film: Comedie, Dramă

“Amintiri din Epoca de Aur 1” cuprinde cele mai amuzante legende urbane din vremea comunismului.

Una dintre cele mai comice povești este cea a plutonierului de miliție Sandu. Cu două săptămâni înainte de Crăciun, acesta primește de la cumnatul său un porc viu. Cum să taie porcul în toiul nopții fără ca vecinii să audă masacrul? Fiul plutonierului vine cu o propunere inedită: ce-ar fi dacă l-ar gaza?

5. California Dreamin’ (nesfârșit)

● Actori principali: Răzvan Vasilescu, Maria Dinulescu, Armand Assante

● Regia: Cristian Nemescu

● Data lansării: 2007

● Premii: Premiul Un Certain Regard (Cristian Nemescu) la Festivalul de la Cannes + 5 premii Gopo

● Tip film: Dramă, Comedie, Război

În anul 1999, în timpul războiului din Kosovo, într-o mică așezare românească, un șef de gară și totodată baron local, oprește un tren NATO cu echipament militar, care traversează România fără acte de transport, dar cu aprobarea verbală a guvernului.

Sosirea americanilor îi scoate din amorțeală pe localnici, care se întrec să le dovedească musafirilor proverbiala ospitalitate românească.

California Dreamin’ (nesfârșit)” este o fină analiză a societății românești, care se confruntă cu globalizare, birocrație, oportunism, dar și cu un complex de inferioritate în fața străinilor.

4. Closer to the Moon / Mai aproape de Lună

● Actori principali: Vera Farmiga, Mark Strong, Harry Lloyd, Tim Plester, Monica Bârlădeanu

● Regia: Nae Caranfil

● Data lansării: 2014

● Premii: 9 premii Gopo

● Tip film: Comedie, Dramă

Filmul lui Nae Caranfil, realizat în limba engleză și având o distribuție de Hollywood, prezintă o situație comică din istoria României comuniste.

În anul 1959, cinci “tovarăşi” mascaţi şi înarmaţi atacă maşina Băncii Naţionale din București şi dispar cu echivalentul unui milion de dolari în lei românești. Autoritățile statului sunt depășite de situație: ce poți face cu o sumă atât de mare de bani ce nu poate fi convertită, într-un regim politic ce limitează drastic utilitatea banilor?

După o lună de cercetări, Securitatea reuşeşte să-i aresteze pe vinovaţi, dar adevărul este mai complex decât și-ar fi imaginat.

3. Filantropica

● Actori principali: Mircea Diaconu, Mara Nicolescu, Gheorghe Dinică

● Regia: Nae Caranfil

● Data lansării: 2002

● Premii: Premiul Publicului la Festivalul de Film de la Paris

● Tip film: Comedie

“Mâna întinsă care nu spune o poveste nu primește nimic” – această replică memorabilă din Filantropica va rămâne în istoria cinematografiei românești.

Ovidiu este un modest profesor de liceu, care se îndrăgostește iremediabil de o tânără superbă cu ambiții de viitor fotomodel.

Salariul mizer de profesor nu îi permite să o răsfețe pe tânără, însă Ovidiu va descoperi, ca printr-o minune, o meserie cu adevărat bănoasă: cea de cerșetor.

Astfel, el descoperă că există o adevărată mafie în spatele vagabonzilor de pe stradă. Pepe (Gheorghe Dinică) este textier pentru majoritatea cerșetorilor din București, inventând replicile și biografiile potrivite pentru fiecare în parte.

2. 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile / 4 Months, 3 Weeks and 2 Days

● Actori principali: Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov

● Regia: Cristian Mungiu

● Data lansării: 2007

● Premii: Trofeul Palme d’Or, Premiul FIPRESCI și Premiul pentru cinema al Ministerului Francez al Educaţiei la Festivalul de la Cannes + premiul pentru Cel mai bun film și premiul Cel mai bun regizor la Premiile Academiei Europene de Film + 9 premii Gopo + nominalizare Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin

● Tip film: Dramă

Acțiunea filmului are loc în ultimii ani ai regimului comunist și urmărește povestea a două studente. Găbița încearcă să o ajute pe prietena ei să facă un avort, care la vremea respectivă era ilegal.

Cutremurător și revoltător, “4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” a câștigat numeroase premii internaționale și a șocat audiența prin subiectul abordat.

1.Aferim!

● Actori principali: Teodor Corban, Mihai Comanoiu, Cuzin Toma

● Regia: Radu Jude

● Data lansării: 2015

● Premii: Ursul de Argint pentru Cel mai bun regizor la Festivalul de la Berlin + 13 premii Gopo + premiul pentru Cea mai bună imagine la Festivalul de Film de la Beijing

● Tip film: Comedie, Dramă, Istoric

Acțiunea din “Aferim!” se desfășoară în Țara Românească în anul 1835. Zapciul Costandin este angajat de boier să îl găsească pe Carfin, un sclav țigan care a fugit de la moșia boierului după ce a avut o aventură cu soția acestuia. Alături de fiul său, Costandin pornește într-o călătorie plină de aventuri pentru a-l găsi pe robul fugar.

Presărat cu numeroase vorbe de duh românești, “Aferim!” vorbește despre prejudecăți, discriminare, mentalități greșite, sclavie, condiţia femeii, relaţia dintre părinţi şi copii, educaţie și antisemitism.

“Adică, sunt ţiganii oameni sau e de-ai lui Necuratu’? Că unii zice că e neoameni.”, îl întreabă zapciul Costandin pe atotștiutorul preot care îi iese în cale.

Sclavia țiganilor în România a durat din secolul al XIV-lea până la mijlocul secolului al XIX-lea. Această realitate istorică este puțin cunoscută și aproape inexistentă în dezbaterile publice, deși impactul său continuă să influențeze viața socială a tuturor românilor.

Tu ce film romanesc ai include in acest top?

Te-ar putea interesa