Insectele se numără printre cei mai redutabili dăunători din culturile agricole, dar nu sunt privite cu ochi buni nici când își fac apariția prin casele noastre. Multe dintre ele sunt vectori pentru răspândirea unor boli care afectează în egală măsură oamenii și animalele, iar acesta este un alt motiv pentru care nu sunt cele mai agreate ființe.
Având în vedere pagubele și problemele pe care le creează, oamenii au simțit nevoia firească de a scăpa de ele, sau măcar de a le ține sub control. Așa au apărut insecticidele, care sunt substanțe create special pentru a combate acești dăunători. Deși sunt folosite pe scară largă, mulți apelează la insecticide fără ști foarte multe despre aceste substanțe, iar atunci efectul nu este cel așteptat.
Mai jos îți dezvăluim câteva lucruri mai puțin cunoscute, dar pe care este bine să le știi când folosești astfel de substanțe.
Nu toate insecticidele omoară insectele
Mulți asociază insecticidele cu termenul de otravă, considerând că soluțiile din această categorie omoară insectele. Este doar pe jumătate adevărat, pentru că există și insecticide menite să împiedice înmulțirea insectelor.
Este vorba de ovicide si larvicide, care acționează asupra ouălor, respectiv a larvelor de insecte. Dacă vei folosi astfel de substanțe pentru scăpă de insectele care deja și-au făcut apariția nu vei avea rezultatele dorite.
Tipuri de insecticide
Insecticidele se clasifică în două grupe mari, în funcție de modul în care acționează.
- Insecticidele sistemice – sunt substanțe cu acțiune pe termen lung, recomandate a se administra în prima perioadă a sezonului vegetativ. În această perioadă dăunătorii sunt mai agresivi și mai activi, astfel că plantele au nevoie de protecție pe termen lung.
- Insecticidele de contact – au efect imediat, acționând doar la momentul la care sunt administrate. Se folosesc în cazul atacurilor masive ale dăunătorilor în culturi, când este nevoie de o soluție care să dea rapid rezultate. Din această categorie fac parte și insecticidele folosite pentru combaterea insectelor din locuințe.
De ce să nu folosești același tip de insecticid
Chiar dacă ești foarte mulțumit de un insecticid, este recomandat să folosești mai multe soluții pe care să le alternezi de la un sezon la altul. Asta, deoarece insectele au capacitatea de a se adapta, și a dezvolta rezistență le substanțele care le fac rău. Utilizând permanent același insecticid, nu faci decât șă le ajuți să își dezvolte această imunitate, iar cu timpul vei observa că soluția este din ce în ce mai puțin eficientă. Mulți tind să dea vina pe producător, acuzând că a scăzut calitatea produsului, dar realitatea este că dăunătorii au dezvoltat rezistență la acel insecticid.
Mai bine să previi, decât să combați
Acest principiu este perfect valabil și în privința tratamentelor împotriva dăunătorilor din culturi, iar cei care îl respectă au doar de câștigat. Tratamentele de iarnă sunt esențiale pentru a preveni apariția insectelor în viitorul sezon, astfel că trebuie să le acorzi atenția cuvenită. Substanțele recomandate variază în funcție de cultură și de tipul insectelor, astfel că trebuie să te documentezi, în această privință.
Nu se aplică la voia întâmplării
Mulți fermieri care se bazează pe experiența acumulată, nu consultă indicațiile producătorului aflate pe eticheta sau prospectul oricărui insecticid. Consideră că știu tot ce e de știut și prepară soluțiile „la ochi”, fără a respecta indicațiile. Acestea ies ori prea concentrate ori prea diluate, iar în ambele cazuri rezultatele nu sunt pe măsura așteptărilor.
Insecticidele sunt substanțe toxice, prin urmare trebuie utilizate cu maximă precauție. Se aplică utilizând echipament de protecție adecvat, în dozele sau cantitățile indicate de producător. Totodată, se păstrează în spații sigure, în care nu au acces copiii și animalele domestice, iar fructele și legumele stropite cu insecticid se spală bine înainte de a fi consumate.