Tot ce trebuie să știi despre noile impozite la jocurile de noroc

de WTA.ro

Ești iubitor de păcănele gratis, pariuri sportive sau alte tipuri de jocuri de noroc pe care le poți juca la cazinouri online? Atunci trebuie neapărat să te pui la curent cu noile schimbări în materie de impozite din România. În caz că nu ai aflat, vara aceasta au avut loc o mulțime de schimbări care vor afecta atât operatorii de jocuri de noroc, cât și pasionații care nu ratează o zi de joc la cazino. Din păcate, schimbările sunt departe de a fi în favoarea iubitorilor de jocuri la cazino. 

Pe data de 15 iulie, Guvernul a dat o nouă ordonanță care vizează modificarea Codului Fiscal, prin intermediul căreia se impune creșterea taxelor în diverse sectoare economice. O parte din măsuri urmau să intre în vigoare din 1 august 2022, iar altele din 1 ianuarie 2023. 

Printre măsurile care urmau să intre în vigoare încă de anul acesta se numără și creșterea impozitelor pentru veniturile obținute din jocurile de noroc. Guvernul a stabilit că se va aplica un nou barem prin care se va calcula impozitul datorat la fiecare câștig rezultat în urma jocurilor de noroc, iar procentele au crescut în mod considerabil. 

Până la modificarea Codului Fiscal, se aplica un impozit de 1% pentru tranșe de venit brut de până la 66.750 RON, un impozit de 16% + o taxă de 667,5 RON pentru venituri care depășesc suma de 66.750 RON dar sunt mai mici decât suma de 445.000 RON, și un impozit de 25% + o taxă de 61.187,5 RON pentru venituri care depășesc suma de 445.000 RON. 

Cele mai citite articole

După modificarea Codului Fiscal, Guvernul a propus ca de la 1 august impozitele să ajungă la următoarele valori: 3% pentru venituri până la 10.000 RON, inclusiv, 20% + o taxă de 300 RON pentru venituri cuprinse între sumele de 10.000 RON și 66.750 RON, și 40% + o taxă de 11.650 RON pentru venituri care depășesc suma de 66.750 RON.  

Ce înseamnă asta pentru tine? Data viitoare când cauți prin selecțiile cu bonusuri cu rotiri gratuite fără depunere ale cazinourilor online și găsești cel mai tare bonus fără depunere care te ajută să câștigi un premiu cu adevărat impresionant, nu te vei mai putea bucura de la fel de mulți bani. Dacă ești suficient de norocos încât să câștigi o sumă mai mare de 66.750 RON, impozitul de 40% + taxa de 11.650 RON pe care trebuie să le plătești sigur se vor face simțite și îți vor mai tăia din entuziasm. 

În caz că ești scandalizat, poți fi sigur că nu ești singurul. Asociația Organizatorilor și Producătorilor de jocuri de noroc din România (AOPJNR) și Patronatul Organizatorilor, Producătorilor și Exploatatorilor de jocuri de noroc (EXPOGAME) au trimis imediat o scrisoare premierului Nicolae Ciucă după ce au aflat de noile modificări, prin intermediul căreia și-au exprimat în mod deschis dezaprobarea față de noile măsuri. EXPOGAME și AOPJNR au declarat că mărirea taxei va rezulta în falimentul a 70% dintre companiile care exploatează jocuri de noroc. 

Doru Gheorghiu, consultant al Patronatului Organizatorilor, Producătorilor și Exploatatorilor de Jocuri de Noroc din România a declarat că „Dacă ar fi instituită o astfel de impozitare, mai ales la nivelul de 40%, restrângerea considerabilă a sectorului de jocuri de noroc ar deveni o perspectivă reală” prin care se va ajunge la o “gaură” în buget de circa 650 milioane de euro, cât și la pierderea a aproximativ 45.000 locuri de muncă. O altă problemă ridicată a fost și faptul că mulți jucători pot renunța la jocul responsabil și se pot îndrepta către operatori care funcționează în mod ilegal. 

Din fericire, după ce reprezentanții Guvernului au negociat cu reprezentanții operatorilor, au fost propuse alte praguri de impozitare care, deși mai mari, sunt mai apropiate de cele propuse de industria jocuri de noroc. Indiferent ce schimbări mai apar în industrie, sperăm ca toți jucătorii să aibă posibilitatea de a se bucura de câștigurile pe care le merită și de a juca responsabil.    

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa