Sarcina aduce o varietate de schimbări în organism. poate fi vorba despre retenția de apă, dezechilibre hormonale sau tulburările de vedere, dar nu numai. Ceea ce trebuie reținut este că aceste transformări, fie că vorbim despre cele fizice, fiziologice sau emoționale, sunt unice, gravida trebuie să le cunoască pentru a ști când și dacă are nevoie de consult medical. În acest articol explicăm mai multe despre transformările fizice și emoționale ale gravidei în ultimul trimestru de sarcină, ultimul trimestru fiind foarte important pentru că pregătește corpul pentru naștere.
Este esențial ca gravida să înțeleagă rolul și importanța celor trei morfologii fetale. Rolul morfologiei fetale in trimestrul 3 de sarcina este esențial, pentru că astfel pot fi identificate anomaliile care debutează ulterior. În această perioadă a sarcinii, cele mai multe organe sunt dezvoltate și pot fi examinate ecografic, deși este posibil ca acestea să nu poată fi vizibile din cauza poziției bebelușului.
Transformări fizice în ultimul trimestru de sarcină
Iată care sunt cele mai importante transformări fizice în ultimul trimestru de sarcină:
- retenție de lichide și creșterea în greutate: greutatea suplimentară încetinește circulația sângelui și a fluidelor corporale, mai ales la nivelul picioarelor. Pentru a ameliora retenția de lichide se recomandă odihnă, evitarea perioadelor îndelungate de stat în picioare, evitarea cofeinei și a sodiului, creșterea potasiului în alimentație. În ceea ce privește creșterea în greutate, tensiunea ligamentelor, creșterea dimensiunii uterului pot duce la un disconfort sporit în timpul exercițiilor fizice.
- modificări ale sânilor: sânii suferă transformări pe măsură ce corpul gravidei se pregătește să furnizeze lapte pentru bebeluș. Pe măsură ce sânii cresc, femeile însărcinate pot prezenta o sensibilitate crescută și pot observa că venele sunt mai întunecate și mameloanele sunt ieșite mai mult în evidență decât înainte de sarcină. Unele femei pot dezvolta vergeturi pe sâni, mai ales dacă aceștia suferă o creștere rapidă. Multe femei vor observa de asemenea o creștere a mărimii mamelonului și a areolei.
- modificări ale pielii: deși majoritatea sunt temporare, unele, de pildă vergeturile, sunt permanente. Este important de știut că gravidele care se confruntă cu astfel de modificări în timpul sarcinii au mai multe șanse să se confrunte cu ele și la sarcinile următoare, sau în timpul tratamentelor cu contraceptive hormonale.
- schimbări în creșterea părului: modificările hormonale pot provoca uneori căderea excesivă a părului. Acest lucru este valabil mai ales la femeile cu antecedente familiale de alopecie feminină. Sunt de asemenea femei care se confruntă cu creșterea și îngroșarea părului în timpul sarcinii și pot observa chiar creșterea părului în locuri nedorite. Poate apărea creșterea părului pe față, pe brațe, pe picioare sau pe spate. Cele mai multe schimbări în creșterea părului revin la normal după nașterea copilului.
- schimbări în creșterea unghiilor: în unele cazuri, gravidele se confruntă cu o creștere mai rapidă a unghiilor în timpul sarcinii. Se poate observa o fragilitate crescută a acestora. Modificările alimentare sănătoase pot ajuta la prevenirea ruperii unghiilor.
- hiperpigmentare: este vorba despre o întunecare a pielii pe anumite părți ale corpului, cum ar fi areolele, organele genitale, cicatricile. Hiperpigmentarea poate apărea la gravide indiferent de culoarea pielii, dar este mai frecventă la femeile cu tenul mai închis.
- vergeturi: sunt modificări cutanate ale pielii, cauzate de o combinație între întinderea fizică a pielii și efectele schimbărilor hormonale asupra elasticității pielii.
- modificări ale alunițelor și pistruilor: cele mai multe modificări de pigmentare a pielii se vor estompa sau vor dispărea după sarcină, dar unele modificări ale culorii alunițelor sau pistruilor pot fi permanente (1).
Transformări emoționale în ultimul trimestru de sarcină
Emoțiile negative ar putea să apară mai ales în al treilea trimestru de sarcină. Acest lucru s-ar putea datora creșterii disconfortului (cum ar fi durerile de centură pelviană/dureri de spate), insomniei, oboselii/ epuizării. În plus, următoarele schimbări psihologice devin mai intense în timpul celui de-al treilea trimestru (în comparație cu primul și al doilea trimestru). Tranziția la viața de părinte: sarcina este începutul unei transformări psihologice semnificative. Este un proces psihologic complicat și intens. Rolul de părinte implică o schimbare/adaptare continuă. Unele schimbări emoționale sunt rezultatul unor astfel de modificări:
- labilitatea emoțională;
- starea de spirit modificată;
- frică;
- anxietate.
Aceste simptome sunt temporare, ușoare, destul de normale și comune în timpul sarcinii. Cu toate acestea, dacă simptomele sunt persistente și semnificative și au un impact asupra calității vieții, se recomandă o evaluare suplimentară pentru a exclude orice afecțiune de sănătate mintală (2).
Creșterea rezistenței la schimbările de dispoziție în timpul sarcinii
Cele mai citite articole
Transformările psihologice sunt firești în timpul sarcinii. Cu toate acestea, dacă acestea devin permanente, se recomandă solicitarea ajutorului competent. Iată alte măsuri la care poate apela gravida:
- exersarea rezistenței mentale: cu scopul de a recunoaște și tolera ceea ce simte.
- adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate: se recomandă o dietă echilibrată, cu ingrediente proaspete și neprocesate.
- odihna suficientă: este recomandat un somn bun și de calitate, pentru că sunt multe beneficii fizice și emoționale legate de acesta.
- programări prenatale: acestea ajută pentru a te asigura de sănătatea ta și a copilului, dar și pentru a fi pregătită pentru momentul nașterii. Programările încep la 6 săptămâni de sarcină și continuă la fiecare 2-3 săptămâni (3).
Este indicat ca gravida să înțeleagă transformările fizice și psihologice pe care le va suferi pe parcursul sarcinii. De asemenea, foarte important, se recomandă ca aceasta să solicite ajutor medical dacă apar simptome neobișnuite, sau prea intense.
Acest articol a fost realizat în baza informațiilor preluate din următoarele surse:
(1), Healthline, „What bodily changes can you expect during pregnancy?”, accesat în data de 05.07.2023: https://www.healthline.com/health/pregnancy/bodily-changes-during
(2) International forum for wellbeing in pregnancy, „Psychological changes during pregnancy: an emotional upheaval”, accesat în data de 05.07.2023: https://www.ifwip.org/psychological-changes-during-pregnancy/
(3) For When, „Pregnancy emotional & mood swings: challenges every new parent faces”, accesat în data de 05.07.2023: https://forwhenhelpline.org.au/parent-resources/pregnancy-emotions-mood-swings/