De când cu munca de acasă, apar noi și noi obiceiuri în rândul angajaților. Altele, deja mai vechi, sunt menținute sau chiar sporite, pentru că e contextul de așa natură, care o permite. Munca din confortul propriei case poate fi minunată, dar vine cu dezavantajele ei. Vorbim în acest articol de trei obiceiuri nesănătoase, destul de comune în rândul angajaților, dar mai comune în rândul acelora care lucrează de acasă.
Uite trei obiceiuri nesănătoase asociate cu munca de acasă
Fumatul
Fumatul este un obicei deja comun și foarte nociv pentru sănătate. Oamenii fumează să se relaxeze, să socializeze și, la un moment dat, fumează pentru că nu mai pot să renunțe. Când vorbim de job, pentru fumat sunt pauzele. La birou, pauzele de țigară sunt controlate (sau oarecum controlate). Acasă, pauza de țigară nu mai este chiar o pauză. Fumătorii pot fi ușor influențabili în mediul lor, și pentru că e un viciu, fumatul are puterea să schimbe frecvența pauzelor la țigară. Ca să nu-i cadă în capcană și să alimenteze dependența (sau ca să renunțe definitiv la fumat), mulți au dat țigara clasică pe electronică și tutunul pe lichide vape din online. Este o alternativă mai sigură, dar nu și sănătoasă ori inofensivă. Obiceiul tot nesănătos rămâne.
Mâncatul între mese
Cele mai citite articole
Pentru că sunt acasă și le au pe toate la un frigider distanță, aceia care lucrează în sistem work from home au șanse mai mari să dezvolte sau să dobândească obiceiul gustărilor între mese. Și nu este o problemă dacă sunt gustări sănătoase. Într-o dietă echilibrată, gustările sunt chiar recomandate între mesele principale. O problemă devine în momentul în care gustările sunt dintre acelea care trebuie evitate – alimente procesate, produse de patiserie, dulciuri. Și este o și mai mare problemă când gustările înlocuiesc mesele principale. Este important autocontrolul aici. Sunt altele metodele care pot să relaxeze. Mâncatul compulsiv pe toată perioada zilei nu este.
Pauza pentru mai târziu
La birou, sunt mai mulți factori care te pot distrage de la ceea ce faci, fie și pentru câteva momente. Sunt colegii cu care mai schimbi o vorbă, sunt momentele moarte, în care pur și simplu nu ai ce face, sunt pauzele pe care toți le iau și care fac bine. Când se lucrează de acasă, multe dintre ele dispar. Poate că rămân unele discuții cu colegii, dar și acelea vor fi scurte. Când nu există alți factori care să distragă și când concentrarea este mai bună așa, poate apărea tendința de a amâna pauzele pentru mai târziu. Când devine deja un obicei, lipsa pauzelor poate să ducă la suprasolicitare, și este de evitat în oricare dintre situații, munca de la birou sau de acasă.
Munca de acasă vine cu avantaje, dar și cu dezavantaje. Unele obiceiuri deja dobândite, cum sunt fumatul sau mâncatul între mese pot fi amplificate cu ocazia asta, dar la fel de bine pot fi și dezvoltate dacă nu există deja. Și asta se întâmplă pentru că oamenii au o mai mare libertate în a-și gestiona timpul și modul în care lucrează. Este important autocontrolul în tot acest tablou, și sunt importante pauzele, care ajută creierul să se deconecteze pentru o vreme. Suprasolicitarea nu vine cu productivitate!
Sursa foto: pexels.com