Balcoanele nu mai sunt, de multă vreme, utilizate doar pentru depozitarea lucrurilor, ci sunt părți integrante ale locuințelor, uneori, chiar adevărate prelungiri ale camerelor. Asta, dacă nu sunt transformate în spații de relaxare. Dacă și tu vrei să îți transformi balconul într-o zonă de relaxare și confort, iată câteva idei de amenajare.
Amenajarea balconului închis
Balcoanele închise au avantajul că-ți oferă un spațiu util, pe care îl poți exploata în deplină siguranță, dincolo de expunerea la factori meteorologici. Un balcon închis îți va permite să amenajezi folosind mobilier special sau corpuri de iluminat pentru interior, fără grija că acestea s-ar putea uda din cauza ploii sau a zăpezii. De asemenea, balconul va fi protejat de vânt și zăpadă, elemente specifice anotimpului rece.
Pentru a amenaja un balcon închis, posibilitățile sunt infinite, iar acestea depind în mare parte de spațiul disponibil, dar și de preferințele personale.
Colțul de lectură
Un balcon închis poate fi transformat, cu ușurință, într-un minunat colț de lectură dacă incluzi în amenajare un hamac sau un fotoliu confortabil, o măsuță și, eventual, o mică bibliotecă. O perdea diafană și câteva corpuri de iluminat cu lumină caldă vor schimba total imaginea de ansamblu și îți vor permite să te bucuri de un colț de răsfăț, alături de poveștile tale favorite.
Locul de relaxare
Dacă vrei să te bucuri de priveliștea dimineții, în compania unei binemeritate cești de cafea, amplasează o măsuță de cafea și două scaune confortabile, creând, astfel, o zonă de relaxare. Câteva plante de interior sau o vază cu flori, eventual, câteva etajere așezate pe glafuri din piatră naturală și chiar un mic baldachin sau fotoliu ar trebui să te ajute să amenajezi discret balconul, astfel încât acesta să fie colțul tău de liniște.
Zonă de studiu
Cele mai citite articole
Dacă ai nevoie de un spațiu în care să înveți, balconul poate fi cea mai bună soluție. Un birou mic, pentru adulți și un scaun de birou, o lampă cu lumină caldă și un mic raft cu actele și cărțile necesare îți vor oferi exact amenajarea de care ai nevoie pentru studiu.
Indiferent de situație, ar trebui să ai în vedere faptul că amenajarea balconelor se bazează foarte mult pe o cromatică simplă, deoarece prin definiție acestea sunt spații mici, înguste, care au nevoie de ajutor pentru a părea cât mai mari. Culorile deschise, precum albul, rozul pan sau galbenul deschis sunt cele mai căutate nuanțe, atunci când vine vorba despre amenajarea balconului.
Amenajarea balconului deschis
Balcoanele deschise prezintă dezavantajul de fi expuse intemperiilor, iar din acest motiv specialiștii în design interior ne recomandă să amenajăm aceste tipuri de balcone doar în timpul sezonului cald.
Balconul deschis are însă și un avantaj și anume cel al aerisirii facile, deoarece aerul poate circula cu lejeritate fără a fi condiționat de existența geamurilor. Astfel, te vei putea bucura de un mediu natural deosebit de plăcut, de o priveliște amplă și de soare, exact ca pe o terasă într-o țară călduroasă.
O băncuță sau o masă cu scaune, o canapea de exterior sau chiar alte componente de mobilier de exterior te vor ajuta să amenajezi cu bun gust, astfel încât să creezi o imagine de ansamblu absolut superbă.
Indiferent de tipul balconului, un lucru este cert și anume acela că balconul merită exploatat și amenajat pentru a-ți crea un spațiu potrivit activităților tale. Caută așadar elemente de decor, de mobilier și de amenajare și așează toate piesele puzzle-ului astfel încât rezultatul să însemne mai mult confort pentru tine.