Trucuri prin care poţi preveni oboseala şi umflarea picioarelor

de WTA.ro

Umflarea şi senzaţia de oboseală resimţite la nivelul picioarelor sunt cauzate, adesea, de acumularea de lichid în ţesuturi, ca urmare a unor factori precum sedentarismul, circulaţia sangvină deficitară sau excesul de sare din organism.

Alţi factori, mai puţin cunoscuţi, care pot declanşa apariţia edemului la nivelul picioarelor şi gleznelor, împreună cu sentimentul de “picioare grele”, sunt: sindromul premenstrual, infecţii cauzate de leziuni mai puţin evidente, boli renale sau hepatice.

Există, însă, şi o serie de metode pe care le poţi folosi cu succes pentru a atenua sindromul picioarelor umflate, multe dintre ele fiind terapii alternative eficiente. Fie că alegi să urmezi un tratament medicamentos, fie că preferi remediile naturiste şi terapiile alternative, este recomandat să ceri sfatul medicului şi o recomandare în acest sens. Iată care sunt cele mai comune trucuri care te ajută să scapi de oboseala şi umflarea picioarelor:

Poartă ciorapii potriviţi

Ciorapii medicinali de compresie fac minuni în cazul sindromului picioarelor umflate, întrucât împiedică acumularea de lichid în ţesuturi, aplicând presiune la nivelul zonelor problematice. Discută cu medicul tău, află ce ţi se potriveşte şi încearcă mai multe modele, pe care le poţi găsi la farmacie sau la un magazin online de dresuri şi ciorapi compresivi. Poţi opta pentru un nivel diferit de compresie, în funcţie de simptomele pe care le întâmpini la nivelul picioarelor.

Apelează la băi reci și fierbinți, alternativ

Tehnică specifică hidroterapiei, scufundarea picioarelor, alternativ, în apă rece şi apă fierbinte, declanşează dilatarea şi contractarea vaselor de sânge, ceea ce ajută la îmbunătăţirea circulaţiei sangvine. Alternând băile calde şi reci, vei observa că acumularea de lichid de la nivelul gambelor, gleznelor şi labei piciorului este redusă considerabil.

Încearcă şi băi cu sare amară

Cele mai citite articole

Dincolo de băile alternative cu apă rece şi fierbinte, scufundarea picioarelor în apă cu săruri cu sulfat de magneziu ajută la îmbunătăţirea circulaţiei şi la diminuarea durerilor, reducând, astfel, edemul şi senzaţia de oboseală. Această metodă poate fi aplicată fie cu apă caldă, fie cu apă rece. Se recomandă să repeţi băile cu sare amară de câteva ori pe săptămână şi să laşi sulfatul de magneziu să acţioneze la nivelul picioarelor timp de minim 10 minute la fiecare aplicare.

Bea ceaiuri diuretice

Ceaiurile diuretice, precum cel de păpădie, păducel sau pătrunjel, facilitează eliminarea lichidelor din ţesuturi, ceea ce poate atenua simptomele sindromului picioarelor umflate. Dacă preferi ceaiul verde sau ceaiul negru, e bine de ştiut că şi acestea au un efect diuretic semnificativ.

Consumă alimente fără sare

Dacă vrei să scapi de picioarele umflate şi de oboseală, alimentaţia trebuie şi ea modificată şi monitorizată atent. Înlocuieşte alimentele procesate şi semi-preparate cu preparate pe bază de fructe şi legume cu un conţinut sporit de apă, pentru o hidratare corectă a organismului şi redu consumul de sare sub orice formă.

Evită suprasolicitarea picioarelor

Încearcă, pe cât posibil, să eviţi sedentarismul, dar şi activităţile care pun o presiune mare asupra picioarelor tale. Astfel, dacă trebuie să stai mult în picioare, alege să te mişti periodic, să faci pauze şi să îţi masezi din când în când gambele. În acest sens, este recomandat să apelezi şi la încălţăminte adecvată, astfel încât să reduci tensiunea apărută la nivelul labei piciorului şi gleznei.

Înainte de a apela la astfel de trucuri pentru a preveni oboseala şi umflarea picioarelor, este indicată o vizită la medic pentru a afla care sunt cauzele apariţiei edemului, întrucât acumularea de lichid în organism, în funcţie de localizarea acesteia, poate fi cauzată de factori variaţi, precum sarcina, diabetul, hipertensiunea,  deshidratarea, menopauza, alergiile şi nu numai.  

În plus, pentru a te asigura că tehnicile alternative prezentate mai sus dau rezultatele dorite, dincolo de un regim alimentar adecvat, evită fumatul şi consumul de alcool, şosetele cu elastic puternic care aplică o presiune prea mare la nivelul gleznei sau gambei şi îmbrăcămintea strâmtă în partea de jos a corpului.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa