Tulburarea bipolară este o afecțiune caracterizată prin schimbări dramatice de dispoziție, în care episoadele depresive alternează cu cele maniacale sau hipomaniacale. Impactul său asupra calității vieții este semnificativ, afectând, printre altele, nivelul de energie și capacitatea de a gândi și a lua decizii, precum și calitatea somnului. Aceste episoade de manie sau de depresie pot să apară o dată sau de mai multe ori pe an și pot varia ca și durată. Care sunt cauzele acestei afecțiuni și cum se manifestă ea vei descoperi în rândurile de mai jos.
Cauzele tulburării bipolare
În general, atunci când se vorbește despre tulburarea bipolară și cauzele sale, se menționează o combinație de factori genetici, biologici și de mediu sau sociali. Aproximativ două treimi dintre persoanele care suferă de această afecțiune au cel puțin o rudă apropiată care a primit același diagnostic. De asemenea, au fost identificate anumite diferențe în ceea ce privește dimensiunea și funcționarea unor structuri cerebrale la persoanele cu tulburare bipolară.
În ceea ce privește factorii declanșatori ai episoadelor de manie sau depresive, de cele mai multe ori este vorba de perioadele prelungite de stres sau de un eveniment traumatic. Poate fi vorba de decesul unei persoane dragi, de un divorț sau de probleme financiare, de abuz emoțional, sexual sau fizic.[1]
Simptomele tulburării bipolare
Modul în care se manifestă tulburarea bipolară poate varia de la o persoană la alta sau se poate modifica pe parcursul anilor. În general, un episod de manie sau hipomanie este caracterizat prin prezența, timp de cel puțin 7 zile, a trei sau mai multe dintre următoarele simptome: stare anormală de optimism, nivel sporit de energie sau agitație, euforie, nevoia redusă de somn, tendința de vorbi mai mult decât de obicei și de a sări de la o idee la alta, angajarea în comportamente riscante, tendința de a se lăsa distras cu ușurință și de a lua decizii proaste și schimbări bruște de dispoziție (trecerea de la veselie la furie sau ostilitate).
Cele mai citite articole
Cei care trec printr-un astfel de episod au adesea sentimentul că sunt o persoană foarte importantă, deosebit de talentată sau de puternică, și au tendința de a face planuri grandioase, greu de pus în practică. În cazurile mai severe, apar și stări de psihoză și chiar tendințe suicidare.
În ceea ce privește episoadele depresive, acestea se manifestă prin simptome precum: stări copleșitoare de tristețe, de lipsă de speranță, sentimentul lipsei de valoare, pierderea motivației, a interesului sau entuziasmului pentru aproape orice activitate, pierdere sau creștere semnificativă în greutate, asociată, de regulă, cu fluctuații ale apetitului, insomnie sau, dimpotrivă, tendința de a dormi prea mult, agitație, oboseală, nivel scăzut de energie, dificultăți în menținerea concentrării sau luarea unor decizii. Apariția gândurilor suicidare este, și în acest caz, unul dintre simptomele a cărei apariție trebuie urmărită.
Există și cazuri în care apar episoade mixte, care includ atât simptome asociate cu episoadele maniacale, cât și manifestări ce tind să apară mai degrabă în timpul episoadelor depresive. De exemplu, persoana afectată poate experimenta toate acele trăiri și gânduri negative specifice depresiei, dar, în același timp, se va simți foarte agitată și va avea un nivel ridicat de energie. Impactul unui astfel de episod poate fi chiar mai ridicat decât cel al unuia tipic.[1][2]
Tulburarea bipolară este o afecțiune serioasă, ce, dacă nu se intervine, poate cauza numeroase probleme în viața persoanei afectate. Cauza sa exactă nu a fost încă identificată și simptomele vor varia de la un caz la altul sau se pot modifica de-a lungul timpului. Cunoașterea posibilelor semne de alarmă poate ajuta însă la depistarea și tratarea sa la timp. Important de reținut este faptul că este o afecțiune ce poate fi ținută sub control și că diagnosticul de tulburare bipolară nu exclude posibilitatea de a avea o viață normală.
Bibliografie:
- “Bipolar Disorder.” Cleveland Clinic, 2022, my.clevelandclinic.org/health/diseases/9294-bipolar-disorder. Accessed 28 Mar. 2023.
- “Bipolar Disorder – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bipolar-disorder/symptoms-causes/syc-20355955. Accessed 28 Mar. 2023.