Un elev și-a mușcat profesorul. Raport al Inspectoratului școlar: la oraș, violența în școli este peste cea din mediul rural

de WTA.ro

La începutul săptămânii trecute, Ministerul Educației a solicitat inspectoratelor școlare din țară o situație a violenței fizice și a bullying-ului din școli pe perioada ultimilor doi ani. În urma acestei solicitări un raport a fost făcut și de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Sibiu. Potrivit acestuia, în anii școlari 2017 – 2018 și 2018 – 2019 au fost raportate 151 de cazuri de violență fizică și violență psihologică (bullying) în cele 146 de unități școlare din județul Sibiu. Dintre acestea, 84 au fost la școlile din oraș, iar 67 la școlile din sat.

Rapoartele primite de conducerea IȘJ arată că în anul școlar 2017 – 2018 au fost 52 de cazuri de violență fizică în școlile din județ. Dintre acestea, 33 de cazuri au fost raportate în școlile de la oraș și 19 cazuri în școlile de la sat. Patru dintre aceste cazuri au fost de violență gravă care au necesitat asistență medicală. În ceea ce privește bullying-ul au fost raportate 19 cazuri, dintre care din care 11 la oraș și 8 la sat. În acest an școlar a fost raportat un singur caz în care un profesor a agresat din punct de vedere psihologic un elev și șapte cazuri în care elevii și-au agresat psihologic profesorii. Toate aceste șapte cazuri au fost în școli din mediul urban.
În anul școlar 2018 – 2019 cazurile de violență fizică au ajuns la 55, dintre care 31 au fost raportate de școlile de la oraș și 24 de cazuri de cele de la sat. În șase dintre cazuri a fost nevoie de asistență medicală. Anul școlar trecut au fost raportate mai multe cazuri de bullying, acestea ajungând la 25 dintre care 9 la oraș și 16 la sate. Patru profesori au fost agresați verbal de către elevi, unul dintre acestea fiind la oraș, iar trei la sat.

csei 1Cele mai multe cazuri de violență fizică au fost raportate de CSEI nr.1 din Sibiu

Pe perioada celor doi ani școlari, cele mai multe cazuri de violență au fost raportate de Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă din Sibiu. Aici s-au înregistrat 31 de cazuri de violență fizică și bullying. Dacă în primul an de raportare au fost înregistrate zece cazuri de violență fizică și șapte cazuri de bullying elev – elev și șase cazuri elev – profesor, în cel de-al doilea an, numărul violențelor fizice s-au înjumătățit, iar bullying-ul a ajuns la două cazuri elev – elev și la un caz elev – profesor. Directorul unității de învățământ spune că marea problemă sunt elevii cu deficiențe de comportament.
„Prima problemă este că noi suntem o școală pentru deficienți intelectuali, dar la noi în școală nu sunt doar copiii aceștia, ci vin și cei cu deficiențe de comportament. Tot ce este respins în școala de masă pe diferite motive, dar de obicei pe probleme de disciplină și de frecvență, vin la noi. Ei rămân, de fapt, repetenți acolo, că nu se duc sau că sunt în conflict permanent cu profesorii și atunci dacă tot au pierdut un an, doi de școală, ultima lor șansă este să termine la școala specială. Așa se întâmplă să amestecăm copii cu deficiențe reale intelectuale chiar grave, cu acești copii cu probleme de comportament, care ar trebui să fie într-o școală de corecție. Vă dați seama că aici au cine să facă bullying și au cu cine să se manifeste”, spune Rodica Fățegan, directorul instituției.

De asemenea, conducerea școlii spune toți profesorii de la CSEI Nr. 1 sunt absolvenți de psihologie, fiind toți de specialitate.
„Conflictele există de obicei între elevi. Sunt peste 100 de angajați în școală și toți sunt cu facultate de psihologie. Nu avem cazuri care au ajuns la poliție, sunt cazuri minore. Eu spun că în școală facem față, dar noi raportăm totul la inspectorat, pentru că trebuie să fie și ei (n.r. elevii cu probleme) conștienți că nu sunt de capul lor și că îi urmărește cineva. Că suntem tot timpul cu ochii pe ei”, mai spune directoarea.

Cele mai citite articole

Profesorul psiholog al unității de învățământ spune că situația s-a îmbunătățit anul trecut, cazurile de violență sunt mai puține, iar în școală se desfășoară proiecte pentru prevenire și consiliere.
„Nu avem cazuri ieșite din comun. Noi facem raportările la inspectorat, iar cazurile de violență au scăzut în timp. Noi avem foarte multe programe care se desfășoară în școală, pe parte de consiliere și pe parte de terapie și de exprimare a emoțiilor, de art terapie. În școală avem copii cu tulburări de comportament, dar nu seamănă o generație cu alta. Cresc cazurile de violență în anii în care acești copii sunt mai mulți. Sunt violențe ușoare, unele sunt doar intimidări, altele sunt violențe fizice, dar fără obiecte, fără arme, fără urme, doar că noi le monitorizăm pe toate și le raportăm la inspectorat pentru că așa ni se cere. Lunar facem această raportare, iar acum ni s-a cerut pe doi ani. Ele au scăzut, anul trecut, după cum se vede în raport. Din punctul meu de vedere este mai multă grijă aici de copii decât în alte părți, dar noi raportăm aceste cazuri pentru că ei și părinții lor trebui să știe că ceea ce fac este raportat undeva și să-i facă mai atenți și trebuie să-i protejăm și pe ceilalți care sunt victime. Ei trebuie să se simtă protejați în școală, să se simtă bine venind la școală, nu invers”, spune profesor psiholog școlar Silvana Șerb.

De la niciun caz de violență raportat la maxim 18 cazuri în doi ani

Cazuri de violență fizică mai apar la Colegiul Pedagogic „Andrei Șaguna” ( două cazuri în 2017 – 2018 care au necesitat asistență medicală și cinci cazuri în 2018 – 2019, din care două au necesitat asistență medicală) și bullying (două cazuri elev – elev, un caz profesor – elev și un caz elev – profesor în 2017 – 2018 și șapte cazuri elev – elev în 2018 – 2019), la Școala Gimnazială „Mihai Viteazu” din Șelimbăr (un caz de violență fizică în 2017 – 2018 și șapte în 2018 – 2019) și bullying (trei cazuri în 208 – 2019 elev – elev), la Școala Gimnazială Bazna (patru cazuri de violență fizică în 2017 – 2018 și alte patru în 2018 – 2019) și bullying (patru cazuri elev – elev în 2017 – 2018 și cinci cazuri elev – elev și trei cazuri elev – profesor în 2018 – 2019). În restul școlilor din județ au fost raportate câte unul, maxim două astfel de cazuri în fiecare an, pe fiecare formă de violență sau chiar niciun caz. Liceul Tehnologic „Independența” din Sibiu are raportat un singur caz de violență fizică pe fiecare dintre cei doi ani.
„În cazul în care apare un caz de violență gravă suntem obligați să anunțăm Inspectoratul Școlar și apoi facem niște raportări lunare pe cazurile de violență. Doar dacă sunt cazuri grave de violență. Ei se mai hârjonesc, se mai împing, dar nu le putem considera cazuri de violență. Acum ei se ceartă și într-un minut, două se împacă. La noi la școală a fost un caz de violență în care a trebuit să chemăm poliția. Acestea sunt grave și pe acestea le raportăm, ce putem rezolva în școală, nu. Asta este situația reală din școala noastră. Nu ne jucăm. Vă dați seama că dacă un părinte face o plângere la poliție și se merge mai departe în proces, în instanță, chiar nu riscăm”, spune prof Mirela Hanea, director al Colegiului „Independența”.

Scoala_Bazna2O situație mai gravă este la Bazna

Cu toate că, în cei doi ani de zile nu sunt raportate decât opt cazuri de violență fizică și 12 cazuri de bullying la Școala Gimnazială Bazna situația este destul de gravă, iar conducerea școlii se simte depășită. „Avem situații pe care le-am tot sesizat și la IȘJ și la Primărie să ne ajute să angajăm aici un jandarm sau pe cineva care să ne asigure paza. Noi avem o curte neîmprejmuită unde numai cine nu vrea nu intră în curtea școlii sau în școală. Acești copii problemă sunt din Velț și vin la Bazna. Sunt copii scăpați de sub mâna părinților. Adică situația lor este grea, au părinții în pușcărie, stau la o bunică și sunt deosebit de violenți. Am chemat și protecția copilului, dar nu avem ce să le facem. Au amenințat profesorii. Unul dintre ei a ridicat chiar și la mine scaunul. L-a prins un coleg de mână și prin haină l-a mușcat de mână până i-a lăsat semne. Copilul acesta a fost internat și la Spitalul nr. 3. Sunt doi frați care fac astfel de probleme. L-au amenințat și pe șoferul nostru de pe microbuz c-o sa-i ia gâtul, iar șoferul a spus că-și va da demisia dacă se mai întâmplă astfel de lucruri”, spiune Ionel Șerban director adjunct al școlii din Bazna. La această unitate școlară au fost raportate trei cazuri de bullying elev – profesor.

Foto: arhiva TS

Post-ul Un elev și-a mușcat profesorul. Raport al Inspectoratului școlar: la oraș, violența în școli este peste cea din mediul rural apare prima dată în Turnul Sfatului Online.

Cele mai citite articole