Un nou caz pozitiv PPA la mistreţ la Popeni

de WTA.ro

Un nou caz pozitiv PPA la mistreţ la Popeni

Cuprins

Un nou caz pozitiv PPA la mistreţ la Popeni

La solicitarea DSVSA Vaslui, prefectul Mircea Gologan, a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor ( CLCB ) – judeţul Vaslui, care a aprobat Programul de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane ( PPA) la mistreți – Fondul de Vânătoare nr. 40 Popeni, județul Vaslui.
În zona afectată sunt cuprinse următoarele fonduri de vânătoare: 40 Popeni (AJVPS), 38 Schineni (AJVPS), 41 Vinderei (AJVPS), 39 Epureni (AJVPS), 32 Banca (AJVPS), 42 Bârlad(AJVPS).

Un nou caz pozitiv PPA la mistreţ la Popeni

În data de 03.02.2020, Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași, a confirmat prin buletin de analiză (BA 10305 / 03.02.2020), înregistrat la DSVSA Vaslui cu numărul 2356/03.02.2020, rezultatul pozitiv în ceea ce privește detecția anticorpilor anti-virus pestă porcină africană prin ELISA pentru o femelă cu numărul matricol, RO0663226, 12 luni la un porc mistreț din Fondul de vânătoare nr. 40 din zona Popeni și au fost întreprinse următoarele măsuri:
-s-au aplicat măsurile de control specifice stabilite prin Manualul operațional pentru Pestă Porcină Africană la mistreți și planul de măsuri specific acestei situații,
-se va întocmi Ancheta epidemiologică și decizia de plasare sub supraveghere în suspiciune de Pestă Porcină Africană.
În zona afectată sunt cuprinse următoarele fonduri de vânătoare: 40 Popeni (AJVPS), 38 Schineni (AJVPS), 41 Vinderei (AJVPS), 39 Epureni (AJVPS), 32 Banca (AJVPS), 42 Bârlad(AJVPS).
Măsuri dispuse la nivelul fondurilor de vânătoare din zona afectată (zona infectată și zona tampon);
1) Organizarea de vânători la pândă ( prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire, fără gonaci și câini de vânătoare) pentru întregul efectiv de mistreți aflați în zona afectată;
2) Vânătoarea organizată în zona afectată se realizează cu vânători autorizaţi, personal silvic, personal de vânătoare angajat şi cu alte categorii de personal, care vor fi instruite în acest sens de personalul abilitat;
3)Toți porcii sălbatici sacrificați cu armă de foc sau găsiți morți în zona afectată trebuie să fie examinați de un medic veterinar oficial și să fie supuși unui examen de depistare a pestei porcine africane, în conformitate cu manualul de diagnostic;
4) Recoltarea probelor de la mistreţii împuşcaţi sau găsiţi morţi se va face de către medicul veterinar oficial sau de personalul tehnic instruit al gestionărilor fondurilor cinegetice, în condiţii de biosecuritate.
Întrucât mistrețul reprezintă un potențial rezervor al virusului Pestei Porcine Africane, fapt confirmat de apariția acestor cazuri în ultima perioadă, ceea ce poate duce la transmiterea prin diverși vectori la porcii domestici din gospodăriile populației, facem apel din nou, pe această cale la cetățeni, crescătorii de porcine, să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor.
Pe fiecare fond de vânătoare din zona afectată se va realiza catagrafia efectivului de mistreți și prădători. Paznicii de vânătoare vor efectua patrulări zilnice, pentru a depista porci mistreți morți sau bolnavi.
Având în vedere dinamica evoluției virusului pestei porcine africane DSVSA Vaslui reamintește măsurile care trebuie aplicate pentru prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane (PPA), după cum urmează:
Este permisă sacrificarea tradițională a porcilor crescuți în gospodăriile populației pentru consumul propriu dar, în cazul în care proprietarul de porcine constată modificări ale stării de sănătate a animalului, va anunța de urgență medicul veterinar de liberă practică împuternicit de la nivelul Circumscripției Sanitare Veterinare de Asistență de pe raza teritorială respectivă, în vederea examinării antemortem sau post-mortem a animalului și a recoltării de probe ( dacă situația o impune), în vederea examinării de laborator.
Este obligatorie anunțarea medicului veterinar de liberă practică dacă:
a) înainte de sacrificare, apar unele modificări a stării de sănătate a animalului ( inapetență, febră, pielea se înroșește, apoi devine cianotică, arcuire a spatelui, mers greoi, vomă sangvinolentă, diaree abundent sangvinolentă, etc.);
b) după sacrificarea animalului, există unele modificări ale organelor interne și anume: splină mult mărită de culoare roșie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii ( la nivelul limfonodulilor, seroaselor), acumulări de lichide în cavități, etc.
Precizăm că în cazul confirmării unui focar de Pestă Porcină Africană la porcinele din gospodăriile populației care sunt identificate, proprietarii de porcine vor fi despăgubiți, în condițiile respectării legislației sanitar-veterinare.
Totodată atragem atenţia cetăţenilor că este interzis consumul cărnii de porc fără a fi efectuat examenul trichineloscopic al acesteia.
În acest scop sunt rugaţi să se prezinte la medicul veterinar cu probe de carne în vederea efectuării.

Cristina Rădulescu

Cele mai citite articole

Articolul Un nou caz pozitiv PPA la mistreţ la Popeni apare prima dată în JurnaldeBarlad.ro – Stiri din Barlad – Ziar Online.

Cele mai citite articole