Sănătatea ochilor este importantă. Anumite afecțiuni pot să nu prezinte simptome evidente, ceea ce duce la complicații și la instalarea unor complicații ireversibile. Consultul oftalmologic periodic poate evidenția o problemă, iar tratarea acesteia în fază incipientă poate însemna recuperarea vederii.
Înroșirea ochilor, durerile de cap, lăcrimarea sau mâncărimile din jurul ochilor sunt adesea ignorate. Uneori acestea semnalează prezența unor boli oculare pentru care este nevoie de consult de specialitate și tratament adecvat. Netratate, unele afecțiuni cu simptome ușoare pot duce la probleme grave de vedere.
1. Apariția unor lumini sau puncte întunecate
Scăderea acuității vizuale este un semnal că este nevoie de un consult oftalmologic de urgență. Dar același lucru trebuie să se întâmple și în cazul observării unor puncte negre sau a unor flash-uri luminoase într-o parte a câmpului vizual. Un semnal de alarmă este și apariția unor obiecte plutitoare în câmpul vizual.
Dacă se întâmplă o singură dată, fenomenul poate fi pus pe seama unor factori externi sau a oboselii. Dacă este sesizat în mai multe împrejurări sau nu dispare după câteva minute elementele enumerate pot fi simptomele dezlipirii de retină pentru care este nevoie de urgență de consult și investigații de specialitate.
2. Dureri de cap
O durere de cap poate să apară pe fondul oboselii și al suprasolicitării, dar dacă se menține și după odihnă sau devine intensă, aceasta poate ascunde o afecțiune oftalmologică. Durerea de cap, cu manifestare în zona frontală și în jurul orbitelor – durere oculară, la cei care poartă ochelari, dar și la cei fără, poate să fie un semn al unor probleme oftalmologice mai grave.
3. Scăderea calității vederii
Afectarea calității vederii poate să apară la un ochi sau la ambii și se poate manifesta prin vedere încețoșată, dublată, cu probleme de focusare a imaginilor din plan apropiat sau de la distanță, dar și alterarea culorilor. Toate aceste semnale sunt urgențe oftalmologice, iar specialistul va putea pune un diagnostic și prescrie un tratament personalizat pentru ca vederea să nu fie alterată iremediabil.
Atenție: vederea încețoșată la un singur ochi poate fi un semn al presiunii intraoculare crescute și un simptom de accident vascular cerebral.
4. Mâncărime vs. lăcrimare
Cele mai citite articole
Persoanele alergice cred că înroșirea ochilor, lăcrimarea excesivă sau mâncărimile ochilor, alături de sensibilitatea la lumină, apar numai în plin sezon al alergiilor. De asemenea, disconfortul persistent la nivelul ochilor, cu senzația de nisip în ochi, este pus de multe ori pe seama oboselii acumulate și a unui program alert.
Însă acestea pot fi semne ale unor probleme grave de vedere pentru care este nevoie de tratament oftalmologic.
5. Ochi înroșiți
Ochii roșii pot să apară după o zi întreagă petrecută cu ochii în ecrane moderne sau după câteva nopți pierdute. Dacă vasele de sânge din jurul pupilei sunt inflamate și roșeața nu dispare, poate fi vorba de conjuctivită, dar în aceeași măsură ar putea fi vorba de o afecțiune mult mai profundă la nivelul globului ocular. Pentru a elimina sclerita și riscul dezvoltării acesteia, consultul oftalmologic de urgență se impune.
Atenție: presiunea intraoculară crescută poate duce la spargerea vaselor de sânge din ochi. Netratată poate duce la glaucom și la hipertensiune oculară.
6. Leziuni oculare
O lovitură sau un alt eveniment traumatic produse la nivelul ochilor sunt urgențe oftalmologice pentru care este nevoie de consult și tratament special. Chiar dacă într-o primă fază pare că ochiul își revine după leziune, neapărat trebuie consultat medicul pentru că pupila poate fi rănită și afecțiunea poate evolua rapid.
7. Disconfort generalizat
Pentru cei care poartă ochelari, dar și în situația celor care apelează la lentile de contact, disconfortul pe termen mediu poate ascunde alte probleme cu vederea. Uneori tranziția de la o dioptrie la alta poate produce un disconfort accentuat. O consultație amănunțită poate evidenția posibilele afecțiuni oculare.
Consultul oftalmologic periodic este important pentru menținerea vederii sănătoase. Nu este o procedură care să se aplice numai celor cu probleme de vedere, examenul complet oftalmologic poate identifica problemele, înainte ca semnele urgențelor oftalmologice să se manifeste. Uneori chiar și cele mai simple simptome oculare pot ascunde afecțiuni mai grave.