Ursuleții de la Neamț sărbătoresc la Zărnești ziua lor. 2 Februarie – Ziua Ursului sau „Cât de aproape e primăvara?”

de WTA.ro

Ursuleții de la Neamț sărbătoresc la Zărnești ziua lor. 2 Februarie – Ziua Ursului sau „Cât de aproape e primăvara?”

FOTO: Libearty Zărnești

Ina, Anca, King sunt cei 3 urși salvați dintre gratiile grădinilor zoologice din Neamț de către minunatul Sanctuar de la Zărnești (Brașov). Acolo ei s-au obișnuit cu libertatea și, ca orice urs în natură, au învățat să hiberneze.

Ziua de astăzi, 2 februarie, e cunoscută în popor ca Ziua Ursului. Conform tradiției, ursuleții ies din bârlog și ne spun nouă cât de aproape sau de departe este primăvara.

Cele mai citite articole

„Dacă este ceață sau înnorat și ursul nu își vede umbra se mai plimbă puțin și acesta este semn că primăvara se apropie. Dacă este soare și își vede umbra, se sperie și intră din nou în barlog. Acesta este semnul că iarna va mai dura cel puțin încă 40 de zile. Ursuletii din Libearty nu au fost foarte buni meteorologi anul acesta. Din cauza soarelui de dimineață au preferat să lenevească mai mult, însă spre prânz, când cerul s-a înnorat, au ieșit la o binemeritată joacă. Hmmmm… Ce să înțelegem noi din asta? P.S. Tradiţia spune că astăzi nu se consumă miere. Acest obicei este considerat o ofensă la adresa ursului. Așa că nu mai bine îl adopți pe unul dintre blănoși ca să îi asiguri mierea pe care o adoră?”, se arată într-o postare pe Facebook pe pagina sanctuarului Libearty.

Click aici dacă vrei să adopți un urs. Cheltuielile pentru urși și întreținerea rezervației depășesc 70.000 de euro/lună.
Poți ajuta și tu la întreținerea blănoșilor din cel mai mare sanctuar din lume dedicat urșilor bruni. E foarte simplu să devii părinte virtual!

INA
Timp de 20 de ani, Ina a avut parte de jumătate de piscină, jumătate de adăpost și jumătate din spațiul de plimbare. Practic, a trăit doar pe jumătate la Grădina zoo din Piatra Neamț – la propriu și la figurat. A împărțit cu sora ei, Anca, un singur țarc. Acesta era prevăzut cu un singur bazin de apă, un singur bârlog și un singur teren „de plimbare”, iar ursoaicele erau… două. Unica soluție găsită de administrator a fost preluată din șah – o rocadă săptămânală între cele două surori. După ani buni de sesizări, Asociația „Milioane de Prieteni“ a înduplecat autoritățile să facă dreptate.
Cu sprijinul Gărzii Naționale de Mediu, administrația locală a fost de acord să renunțe la Ina iar în octombrie 2014, AMP a reușit să o aducă în rezervație. Acum are copaci, piscină și un bârlog numai pentru ea.
ANCA
Pentru Anca, Asociația Milioane de Prieteni s-a luptat aproape 10 ani de zile, iar preluarea ei a fost un vis pe care nu am crezut că vom reuși să îl împlinim vreodată, din cauza încăpățânării celor ce au avut-o în proprietate! Ea a locuit la Grădina Zoologică din Piatra Neamț, timp de peste 25 de ani. Stătea într-o cușcă mică și mizerabilă și avea doar uneori voie să iasă de acolo într-un spațiu cu iarbă, care se afla însă pe o pantă deosebit de abruptă.
Cel mai probabil, Anca a fost născută în captivitate, la un circ. Se pare că, la un moment dat ea și sora ei, Ina (aflată din anul 2014 la Sanctuarul Libearty) și-ar fi atacat dresorul. Apoi au fost vândute Grădinii Zoologice din Piatra Neamț.
Aflaţi cum a ajuns Anca la Libearty.
KING
După mai bine de 10 ani de încercări nereușite, King, pe fostul său nume Bobiță, ursul ținut în captivitate la Rezervația de Zimbri Dragoș Vodă din Vânători (județul Neamț), în toamna anului 2018, a primit șansa la o nouă viață, în libertate!
King și-a petrecut întreaga viață în captivitate, la rezervația de zimbri. A fost găsit pe vremea când era doar un pui singur în pădure și a fost dus la Rezervația Dragoș Vodă, unde a trăit în jur de 25 de ani într-un țarc construit în totalitate din beton și gratii de fier. Acum, are parte de o viață cu totul diferită, la sanctuarul Libearty, unde se bucură de pădurea ce i-a lipsit mereu.
Aflaţi cum a ajuns King la Libearty.

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO

Cele mai citite articole