VIDEO 1.750 de noi locuințe în cartierul de după Arhitecților. Prima dezbatere publică: ”noi vom rezolva probleme”

de WTA.ro

Pe o suprafață de aproximativ 19 ha situate între actualul cartier al Arhitecților și valea Sevișului a fost realizat planul urbanistic al unui nou cartier. Unul proiectat să aibă aproximativ 1.750 de locuințe și să fie populat, în cele din urmă, de aproximativ 4.000 de suflete. Vineri după-amiaza a avut loc prima dezbatere publică pe subiectul acestui nou cartier.

Rubin este denumirea aleasă pentru cartierul pe care vor să îl ridice în continuarea cartierului Arhitecților dezvoltatorii imobiliari care, printre altele, au inițiat pe teritoriul municipiului Sibiu și ansamblul rezidențial Magnolia. Planul urbanistic zonal elaborat de aceștia a ajuns în faza de obținere a avizului de mediu, etapă care implică și o dezbatere publică pe subiectul potențialului impact asupra mediului. Dezbaterea a avut loc vineri după-amiază, la sediul primăriei Cisnădie. Discuțiile care s-au întins pe mai bine de două ore s-au întins în zone care, de cele mai multe ori, nu au avut legătură cu mediul, ci s-au născut din întrebarea ”cum să nu se mai repete ceea ce s-a întâmplat în cartierul Arhitecților”.

Administrație, școală, grădiniță și parc

”Noi, acolo, vom fi membri ai societăți care să rezolvăm probleme. Nu să creăm. Nu intenționăm să creăm probleme, mai ales de mediu. Noi acolo chiar vrem să rezolvăm probleme. Iar cei de la Primăria Cisnădie chiar au venit înspre noi pentru a rezolva probleme de mediu. Puteam să facem doar un PUZ pentru patru blocuri, apoi un alt PUZ pentru alte patru blocuri și nu mai aveam discuția aceasta. Dar noi am vrut de la bun început să facem un proiect viabil care să nu facă probleme vecinilor din zonă”, a afirmat Laurențiu Buduleci, managerul Rubin Development, compania care vrea să amenajeze noul cartier cu 1.750 de locuințe.

Viitorul cartier va fi dezvoltat pe o suprafață de aproximativ 19 ha

Viitorul cartier va fi dezvoltat pe o suprafață de aproximativ 19 ha

Locuințe care – potrivit PUZ-ului realizat la finele anului trecut – vor fi grupate în blocuri cu parter, două etaje și mansardă sau etaj retras ori clădiri colective cu parter, etaj și mansardă sau etaj retras. În respectivul cartier sunt prevăzute și două clădiri pentru comerț sau servicii, clădiri cu destinație mixtă (locuințe și servicii), dar și o clădire administrativă, o școală și o grădiniță, în partea dinspre drumul județean al terenurilor. Clădirea administrativă, școala și grădinița urmează a fi ridicate, însă, de administrația din Cisnădie, căreia dezvoltatorii imobiliari s-au angajat să îi cedeze pentru aceste obiective – înainte de obținerea autorizației de construire – aproximativ 10.000 de mp. Pe respectivele suprafețe ar urma să fie amenajat și un parc de peste 2.800 de mp. ”Terenul acela îl vom dona Primăriei și administrația locală este cea care va decide cum îl va utiliza. Primele lucruri pe care le vom face sunt cele de a dona terenurile pentru public”, a adăugat Buduleci.

Suprafețele verzi vor fi mult mai multe, mai promit dezvoltatorii imobiliari. ”Vor fi peste 14.000 de mp de spații verzi – 7,4% din suprafața totală. Aceste spații verzi vor fi publice, cu acces neîngrădit. În total, se ajunge la peste 5 ha de spații verzi, căci pe fiecare parcelă va fi minim 30% spațiu verde. Acestea sunt reglementate și prin PUZ că vor avea funcțiuni de spații verzi, nu de platforme sau spații pentru garaje”, a arătat arhitecta Alina Mureșan-Iuga, din partea firmei care a elaborat planul urbanistic în discuție.


”Noi, din 19 hectare, aproximativ un hectar – în care nu intră și drumurile – îl donăm tocmai pentru a compensa ceea ce s-a mai greșit în zonă. Noi am înțeles, știm problemele din zonă, putem îmbunătăți condițiile din zonă”, Laurențiu Buduleci, Rubin Development

Transport public cu autobuze private

Potrivit proiecțiilor firmei de urbanism, trotuarele din cartier vor avea lățimi cuprinse între 1,5 și 2 m. Între viitorul cartier ar urma să fie brăzdat de piste de biciclete cu o lățime de doi metri și o lungime cumulată de 2,5 km. Viitorul cartier ar urma să fie astfel ridicat astfel încât să permită și accesul mijloacelor de transport public în comun. ”S-au prevăzut în interiorul cartierului două sensuri giratorii, precum și racordurile gândite pentru a facilita prezența transportului public. Există și spații pentru amplasarea de stații pentru transportul în comun”, a mai spus Alina Mureșan-Iuga.

Cartierul va fi traversat dinspre Șelimbăr către drumul județean de o stradă principală cu o lățime de 17 metri, restul circulațiilor din cartier urmând a fi făcute pe străzi cu o lățime de nouă metri.

Dezvoltatorii imobiliari susțin că transportul în comun este o chestiune care poate fi rezolvată înainte ca autoritățile din Sibiu și Cisnădie să ajungă, în vreun fel, la o soluție pe care să o pună în practică. Și dau exemplul din cartierul Magnolia, amenajat în capătul Căii Șurii Mici. ”Nu este primul proiect pe care îl dezvoltăm. Și acesta se va dezvolta serios, nu suntem geambași de teren, să facem un PUZ și să îl vindem. Propunerea acelui shuttle (linie de autobuze care să facă legătura cu Sibiul – n.r.) vine din experiența proprie a unui cartier unde nu era transport comun când am demarat proiectul. Noi am pus la dispoziție un shuttle și cei care locuiau acolo îl foloseau până la prima stație Tursib sau până în Zona industrială vest. După un an și jumătate, transportul public a ajuns până în cartier. Deci, dacă e cazul și aici, se va face. Chiar credem că asta este una dintre soluțiile pe care o putem pune la dispoziția clienților noștri”, a spus Laurențiu Buduleci.

Apa vine din pământ. Canalizarea merge la Mohu

Deși chiar prin zona viitorului cartier trece magistrala prin care Apă Canal asigură furnizarea apei în Sibiu dintr-o sursă alternativă (cea de la Sadu), reprezentanții companiei regionale de apă nu și-au dat acordul ca viitorul cartier să folosească apa din această sursă. Și au avizat doar aprovizionarea cu apă a viitorului cartier din puțuri forate la adâncime. ”Soluția este avizată de Apă Canal. Nu e o soluție din cea mai îmbucurătoare pentru dezvoltator, dar asta a fost cea pe care a primit-o, din păcate tocmai din cauza problemelor din cartierul Arhitecților. Acolo sistemele nu funcționează corespunzător, nu sunt dimensionate corespunzător, când crește consumul, unii rămân fără apă”, a arătat Dumitru Ungureanu, evaluator de mediu în cazul acestui proiect.

Reprezentanții dezvoltatorului imobiliar susțin că rețeaua de apă din viitorul cartier nu va interfera cu cea din cartierul Arhitecților. ”Alimentarea din puțuri forate asigură un cost mai mic al apei decât tarifele Apă Canal. Puțurile de alimentare vor fi de mare adâncime. Va exista o stație de depozitare și una de tratare a apei. Lucrurile sunt foarte bine gândite. Din câte îmi aduc aminte, sunt prevăzute două rezervoare”, a spus Laurențiu Buduleci.

Amplasamentul aproximativ al viitorului cartier. Sursa foto: Google Earth

Amplasamentul aproximativ al viitorului cartier. Sursa foto: Google Earth

În contextul în care viitorul cartier se va învecina cu ferma de vaci Seviș (distanța minimă va fi de aproximativ 280 de metri), reprezentanții dezvoltatorilor au arătat că au obținut un aviz de la Direcția de Sănătate Publică Sibiu pe această soluție de alimentare cu apă, aviz emis în urma efectuării unui studiu în această fază incipientă. Între viitorul cartier și ferma Seviș ar urma amenajată și o ”perdea de vegetație”.

În ceea ce privește canalizarea, aceasta ar urma să fie astfel dimensionată încât să preia, în viitor, și apele contaminate din cartierul Arhitecților. ”S-a ajuns la soluția construirii unui canal colector până în stația de epurare de la Mohu, din Șelimbăr. Va fi unul dimensionat astfel încât să poată prelua tot cartierul Arhitecților, viitoarea dezvoltare urbană din zona Șelimbăr și viitoarele dezvoltări din zona Seviș. De aceea am zis că acest proiect poate rezolva o parte din problemele cartierului Arhitecților”, a declarat Dumitru Ungureanu.

Traficul

Traficul pe care îl va genera viitoarea dezvoltare imobiliară va aglomera drumul județean care leagă Cisnădia de Sibiu. Iar rezolvarea acestui trafic se va face doar dacă se vor implica autoritățile prin sporirea numărului de legături între Sibiu, Cisnădie și Șelimbăr, prin creșterea numărului de alternative la deplasarea cu mașina personală și, mai ales, prin construirea centurii de sud a Sibiului, au fost printre concluziile subiectului ”trafic”. Subiect care a atras cele mai multe critici din partea reprezentanților USR Cisnădie, cei mai vocali contestatari ai acestui proiect, din punctul de vedere al impactului asupra mediului.

La dezbaterea de la sediul Primăriei din Cisnădie cei mai vocali au fost reprezentanții USR

La dezbaterea de la sediul Primăriei din Cisnădie au participat mai puțin de 20 de persoane

”O investiție de acest tip nu apare peste noapte, nu se mută aici câteva mii de oameni de pe o săptămână pe alta. Deci lucrurile cred că pot fi corelate și coordonate astfel încât să se găsească variante cât mai eficiente de rezolvare. Aici mai e vorba de implementarea și ducerea la bun sfârșit a unor proiecte publice”, a mai adăugat Laurențiu Buduleci.

Descarcă de aici Plansa Plan urbanistic zonal cartier Rubin în format mare

Post-ul VIDEO 1.750 de noi locuințe în cartierul de după Arhitecților. Prima dezbatere publică: ”noi vom rezolva probleme” apare prima dată în Turnul Sfatului Online.