VIDEO Imaginile disperării. ”«Ce ați mâncat astăzi?» «Încă nimic». Și era patru după-amiaza”

de WTA.ro

Câteva zeci de persoane se strâng buluc în jurul unei camionete în care sunt pachete cu alimente pentru cei nevoiași. Oamenii nu au răbdare, se îmbulzesc, fluieră și înjură, cer să se distribuie echitabil mâncarea. ”În unele cazuri e deja o luptă pentru supraviețuire”, este concluzia unui asistent social care a participat la acțiunea caritabilă organizată în plină epidemie de Covid-19.

O acțiune caritabilă în cadrul căreia au fost împărțite alimente pentru persoanele din zonele defavorizate din zona orașului Dumbrăveni a scos la iveală situația în care au ajuns anumite categorii sociale după o lună de stare de urgență. Acțiunea caritabilă a avut loc în cursul zilei de marți, 14 aprilie, ca urmare a unui apel lansat de către administrația orașului Dumbrăveni. În urma acestui apel, persoanelor defavorizate din satele aparținătoare de Dumbrăveni, dar și din oraș, le-au fost duse pachete cu alimente de bază, care să acopere necesarul unei familii cu trei-patru copii pentru aproximativ două săptămâni: pâine, ouă, lapte, zahăr, mălai, făină, pastă de tomate, legume, fructe, dar și detergent și săpun, de exemplu.

Dacă în satele aparținătoare împărțirea alimentelor a decurs fără incidente, în curtea fiecărui beneficiar fiind lăsat câte un pachet, la Dumbrăveni lumea s-a îmbulzit, la propriu. În ciuda regulilor de distanțare socială, în ciuda faptului că era prezent și un echipaj al poliției locale, agitația creată de oameni de toate vârstele, de mame cu copii în brațe, nu a putut fi domolită. Foarte puțini dintre cei prezenți foloseau măști, și mai puțini mănuși. Iar asta în contextul în care în Dumbrăveniul a fost primul oraș din județ în care s-a instituit obligativitatea utilizării de protecție a căilor respiratorii în zonele intens circulate.

Poliția locală nu a putut menține regulile de distanțare socială la Dumbrăveni

Poliția locală nu a putut menține regulile de distanțare socială la Dumbrăveni

”Acum nu mai e coronavirus, mă, ui ce-i acolo!”, exclamă lumea printre fluierături. ”Da` nu mai filma, mă, că nu cumva să ajung la pușcărie”, i se reproșează, la un moment dat, celui care înregistrează îmbulzeala. ”Păi, nu, da`, alții o luat de trei-patru ori și alții nu ajung să ia o dată, de aia filmează”, este răspunsul dat reproșului. ”Acolo e o luptă pentru supraviețuire. Nu greșiți dacă spuneți că unii erau disperați”, este concluzia unui asistent social care a participat la acțiunea de la Dumbrăveni.

În imaginile surprinse la Dumbrăveni, cei care se îngrămădesc să primească ajutoare fac parte din comunitatea romă. Ajutoarele au fost distribuite în baza unor liste întocmite de administrația locală, iar faptul că anumite familii au lipsit de pe această listă, în timp ce altele au fost trecute de două ori, a stârnit nemulțumiri. ”Eu nu stau să judec, eu m-am dus să ajut”, explică pentru Turnul Sfatului unul din asistenții sociali care a participat la acțiune. Și a cărui concluzie este că, după luna de stare de urgență care a venit la pachet cu o serie de interdicții în deplasări, anumite categorii sociale au ajuns la limita supraviețuirii: nu mai au ce mânca. ”Și nu toate aceste persoane aflate în situații la limită fac parte din comunitățile de romi”, avertizează asistentul social care de 12 ani ”mătură” județul Sibiu în cadrul unor diverse acțiuni caritabile. ”Problema e că majoritatea persoanelor sunt ținute acum într-un loc și nu mai pot ieși din comunitățile lor. Și fie că aveau un ajutor social, fie că nu, majoritatea trăiau din vânzarea de fier vechi sau din lucrul cu ziua, de exemplu. Acum, de când sunt ținuți pe loc, în astfel de comunități se moare de foame. Acolo e deja o luptă pentru supraviețuire, într-adevăr. Au fost femei care ne spuneau «și pentru o pâine dacă ne aduceți, nu știm cum să vă mulțumim»”.

Cele mai citite articole

”Momentan, din ceea ce văd, statul nu are capacitatea de a oferi sprijin unor astfel de comunități. Membrii acestor comunități nu au voie să iasă, sunt restricțiile acestei crize și acestea erau singurele lor surse de venit: fier vechi și lucrul cu ziua. Iar aceste familii despre care noi vorbim sunt cu mulți copii. E păcat pentru că sunt copii disperați, care nu au greșit cu nimic, dar care acum trebuie să plătească”, asistent social

Și în Sibiu

Cazuri de persoane care au ajuns deja la limita supraviețuirii există în mai toate zonele din județ, arată asistentul social cu care a discutat Turnul Sfatului. ”Nu au mâncare. Am fost la o mamă, în Vurpăr, care a lucrat la Kaufland, o mamă singură cu cinci copii. Acum nu mai lucrează, din cauza acestei crize de coronavirus. Am fost la ei, credeți-mă, nu aveau nimic. «Ce ați mâncat astăzi?», am întrebat. «Încă nimic», mi-a răspuns. Și asta era în jur de ora patru după-amiaza. Era o mamă dintre români, deci nu vorbim doar de cazurile sociale din comunitatea romilor, ci de cazurile sociale în general. Avem și în Sibiu astfel de cazuri. Și ca să îi ținem în casă, mergem până în fața ușii, unde le lăsăm pachetele. Familii cu copii mulți”.

”S-a făcut un pic de zarvă”

Emil Dârloșan, primarul orașului Dumbrăveni, spune că era plecat din localitate în momentul în care au fost distribuite alimentele, dar a aflat despre cele întâmplate. ”În Șaroș, în Ernea, totul a decurs conform planului. Acolo oamenii au stat în case și li s-a lăsat câte un sac cu alimente la poartă. Aici, la Dumbrăveni, cred că situația a fost un pic scăpată de sub control, deoarece au apărut oameni care nu făceau neapărat parte din zonele marginalizate și care au venit din alte părți. S-au anunțat cumva între ei. Mâine voi vedea mai multe despre ceea ce s-a întâmplat”, declară primarul din Dumbrăveni.

Cât privește lipsa de capacitate a autorităților de a gestiona îmbulzeala, primarul arată că atribuțiile administrației locale au fost limitate în acest caz. ”Referitor la Poliția locală, noi, ca Primărie, am predat Poliția locală Poliției Române, iar ei au alt stil de lucru. Personal, nu sunt tocmai mulțumit de cum își fac treaba”, mai adaugă primarul.

Nu peste tot

În momentul de față, în județul Sibiu acționează mai multe asociații și fundații sau grupuri de voluntari care sprijină categoriile defavorizate. ”Noi ne ocupăm de categoriile defavorizate din Cisnădie și din împrejurimi, din `90 mă ocup și îi cam știu «pe ai mei». În plus, cei din Cisnădie merg la cantina socială a orașului, unde primesc o masă caldă pe zi. Mai apoi, preoții din asociația noastră merg de două ori pe săptămână la familiile și persoanele necăjite cărora le duc câte o pâine și câteva ceva de ale gurii, deci în zona noastră nu știu să fie cazuri de oameni care efectiv să nu mai aibă ce să mănânce. Dar știu că sunt oameni care umblă prin colectivități necăjite și mai departe prin județ și probabil că sunt unele persoane care nu au șansa de a fi ajuns în atenția unor asociații pentru a primi sprijin”, este de părere Eugenia Czenter, din partea asociației Speranță și zâmbet.

Pe de altă parte, reprezentanții unei asociații din zona Mediașului au arătat pentru Turnul Sfatului că unii dintre beneficiarii ajutoarelor împărțite în cursul zilei de marți la Dumbrăveni ”au început să își vândă ajutoarele prin sat”. ”Din păcate au început să le vândă. Căci așa fac atunci când au prea mult”.  „Eu nu am primit nimic, căci numai 14 persoane erau pe listă, din câte am înțeles. Eu nu am primit nimic, deși și eu aș fi trebuit să primesc, căci nici eu nu am niciun venit. Am înțeles că lista a fost făcută de cei de la Primărie, de la Asistență socială. No, asta este”, arată unul din membrii comunității rome din Dumbrăveni.

Post-ul VIDEO Imaginile disperării. ”«Ce ați mâncat astăzi?» «Încă nimic». Și era patru după-amiaza” apare prima dată în Turnul Sfatului Online.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa