[VIDEO] – Medicul român din SUA: „Acest virus face ravagii și NU suntem pregătiți pentru el!”

de WTA.ro

Medicul român Ion Alexie, specialistul în boli infecțioase din Los Angeles, revine cu precizări importante legate de modul de a opri epidemia de coronavirus:

Despre epidemia cu acest nou virus, coronavirus (COVID-19) pot să spun următoarele lucruri: situația în acest moment este foarte gravă și este imprevizibilă. Acest virus face ravagii și nu suntem pregătiți pentru el. Stiți bine că nu există măști, nu există halate de unică folosință, nu există nici ochelari, pentru că la examinarea și tratarea acestor pacienți trebuie să acoperim și ochii.

Acest virus, ca toate celelalte virusuri, trăiește doar în celulele umane, deci singurul mod în care putem opri această epidemie, după părerea mea, este să izolăm absolut toată lumea, în această situație. Italienii au făcut ce facem noi acum, după care au recurs la izolarea Lombardiei, apoi au izolat toată țara. Încă mai au probleme, nu au destule ventilatoare, doctorii uneori trebuie să aleagă pe cine intubează, și mulți oameni mor poate cu zile.

Toată lumea ar trebui să stea în casă, trebuie deschise magazinele numai pentru mâncare, farmaciile și bineînțeles spitalele. Alte servicii, cum ar veni de exemplu serviciile de urgență, salvări ș.a.m.d trebuiesc și ele deschise, dar cât mai puțini oameni pe străzi, oamenii să se spele pe mâini mai des și să-și ia măsurile de protecție pe care le-am explicat în alt video, și să zicem, la un bloc, pe o scară să meargă două persoane să facă aprovizionarea pe toată scara, lasă la fiecare ușă mâncarea și băutura pe care a cumpărat-o fiecare, și după aceea toată lumea stă în casă timp de 2-3 săptămâni.

Să încercăm ca acest virus să nu se mai transmită de la o persoană la alta. Știți că se transmite prin salivă, prin strănut și prin contact. Ce facem noi acum – încercăm să-i urmărim pe cei pe care i-am depistat ca fiind pozitivi, dar pe lângă ei sunt de 10 ori mai mult, sau poate de 30 de ori mai mulți oameni infectați care nu au simptome, și pe aceia nu-i detectăm. Fiecare infectat a mers prin magazine, a strănutat sau a scuipat pe străzi, a pus mâna la gură când a strănutat apoi a pus mâna pe mobilier, a pus mâna pe scări rulante și așa mai departe deci este imposibil să dezinfectăm toată țara.

Este imposibil să vedem fiecare cu ce persoană a avut contact. Când un pacient este bolnav noi căutăm să găsim contactele apropiate, cele care au stat la mai puțin de un metru de ei. Ei și le amintesc pe unele (n.r contactele), pe unele nu și le amintesc, și, încă o dată, virusul a fost transmis și la altă lume pe care nu o putem detecta.

Cele mai citite articole

Suntem în situația Italiei de acum o lună, probabil, la ei a urmat izolarea Lombardiei și după aceea izolarea țării. După părerea mea ar trebui declarată o stare de urgență, am văzut acum un articol scris de domnul Băsescu referitor la cum să se facă, eu nu știu logistica, dar este singurul mod de a scăpa de această epidemie/pandemie sau să încercăm să micșorăm foarte mult numărul infectaților din România.

Știm bine că n-avem cele mai bune spitale, știm bice că acum nu sunt aprovizionate – chiar și noi în America avem probleme cu măștile, avem probleme cu halatele de unică folosință, cu ochelarii de unică folosință pe care trebuia să-i folosim, de aceea Trump a declarat stare de urgență. Acum încercăm și noi să ne organizăm cum putem mai bine dar avem și noi probleme. Deci dacă noi, în America, avem probleme unde avem resurse foarte mari, cred că în România, dacă acest virus se va răspândi și sper să nu se răspândească, s-ar putea să fie un dezastru.

Nu vreau să vorbesc de rău, nu vreau să sperii lumea, nu vreau să creez panică dar paza bună trece primejdia rea. […]M-au criticat unii că am spus de clătitul gurii cu apă: virusurile intră prin nas și prin gură și mai întâi se stabilesc pe mucoasa nasofaringiană și de acolo, după un anumit timp, intră și infectează celulele. Dacă noi putem să spălăm virusurile când sunt deja pe mucoasă, fără ca ele să aibă timp să intre în celule, este foarte bine. Putem să folosim ser fiziologic în nas, eu folosesc serul fiziologic tot timpul pentru că am niște probleme (n.r nazale), vă arăt serul fiziologic pe care îl am eu.

Îmi clătesc gura tot timpul – nu s-au făcut studii pentru treaba asta și nici nu se vor face pentru că nu are nimeni interesul să vândă apă normală și pentru că toate studiile care se fac, se fac cu un interes material. Experiența va arăta daca a fost bună, dar are sens și este foarte logic. Fiecare face ce vrea, părerea mea este asta și nu o schimb decât dacă văd date noi, importante.

Uitați-vă ce au făcut chinezii: au izolat foarte multe orașe. Dacă vă amintiți, acum câteva săptămâni străzile erau pustii, nu era absolut nimeni, mai vedeai o persoană sau două cu măștile. Este o măsură draconică dar este singura care lucrează. Părerea mea este că cei din China vor pune punct acestei epidemii înaintea celor din Italia […]. Vă doresc numai bine, multă sănătate tuturor și încă o dată, gândiți-vă că trebuie să facem niște eforturi și să ne asumăm niște riscuri foarte mari care la sfârșit, cu cât sunt mai draconice, după părerea mea, cu atât vor avea un rezultat mai bun.

Sursa: youtube

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO

Cele mai citite articole