VIDEO Protest inedit al sibienilor din Cireșica: au blocat circulația pe Calea Cisnădiei

de WTA.ro

Inițiativa administrației sibiene de a lărgi Calea Cisnădiei întâmpină opoziția locuitorilor din imediata apropiere. După mai multe petiții și adrese, o parte din acești locuitori au decis în cursul zilei vineri să iasă, la propriu, în stradă.

Lărgirea Căii Cisnădiei de la două la patru benzi (între intersecția cu str. Gheorghe Dima și limita administrativă a orașului) va duce atât la restrângerea spațiului verde, cât și la tăierea unei părți din arborii aflați acum pe marginea drumului. Acest lucru îi nemulțumește pe cei care locuiesc în blocurile aflate înspre Calea Cisnădiei, unii dintre acești sibieni mergând chiar și în fața aleșilor locali pentru a cere modificarea proiectului, în ședințe publice.

Iar acum proiectul merge înainte (la finele anului trecut a fost semnat contractul de execuție, în primăvara acestui an ar urma demararea lucrărilor), o parte din sibienii din zonă, în special seniori, au decis să protesteze prin blocarea traficului. Practic, între 15 și 30 de sibieni, majoritatea în vârstă, au început să traverseze de pe o parte pe cealaltă Calea Cisnădiei, pe trecerea de pietoni din apropierea intersecției cu strada Siretului. Momentul ales pentru acest protest a fost în jurul orei 17:00, când numeroși locuitori din cartierul Arhitecților se întorc acasă din Zona industrială vest a orașului.


La aproximativ zece minute de la demararea acestui protest, la trecerea de pietoni cu pricina au venit două echipaje de poliție (locală și municipală) pentru a fluidiza traficul. ”Sunt prezente aproximativ 30 de persoane. Este un protest împotriva autorităților locale, care doresc lărgirea străzii Calea Cisnădiei în favoarea locatarilor din Cartierul Arhitecților din localitatea Cisnădie, prin desființarea unor spații verzi existente. Traficul rutier în zonă este îngreunat, Poliția este la fața locului și dirijează traficul, alternativ auto/pietoni pe strada Calea Cisnădiei”, arată reprezentanții Poliției sibiene, pentru Turnul Sfatului.

video Eusebiu Voinea / Info trafic Sibiu

Sursa foto-video: Eusebiu Voinea / Info trafic Sibiu

 

”Nimeni nu a vrut să vină aici”

Protestul s-a încheiat după aproximativ jumătate de oră: odată ce poliția a ajuns la trecerea de pietoni și a început să dirijeze circulația, oamenii și-au dat seama că demersul lor nu mai are cum atrage atenția.

Alexandru Costan, administratorul asociației de proprietari din zonă, povestește că protestul a fost cât se poate de spontan și a pornit de la marcajele făcute în cursul zilei de vineri, pe trotuarele din zonă. Respectivele marcaje delimitează viitorul traseu al carosabilului lărgit. ”Când au văzut că sesizările făcute până acum nu au avut niciun efect, iar proiectul tot așa se va implementa, s-au organizat spontan să treacă strada. Era nevoie de o consultare publică la Primărie, înainte de a emite autorizația de construire. Nu ne-au băgat în seamă. Din ce am înțeles, au dispoziție de începere a șantierului până la începutul lui martie”, descrie Alexandru Costan.

Din marcajele efectuate în cursul zilei de vineri, reiese că cel puțin o parte din arbori vor fi tăiați

Din marcajele efectuate în cursul zilei de vineri, reiese că cel puțin o parte din arbori vor fi tăiați

Administratorul spune că pe acest subiect, până acum, au făcut o adresă în atenția primăriei în octombrie anul trecut, au intervenit pe lângă primarul Astrid Fodor în dezbaterea publică organizată de CJ pentru drumul județean din continuarea Căii Cisnădiei, au solicitat o copie a autorizației de construire (fără succes) și au sesizat și Agenția de protecție a mediului cu privire la faptul că proiectul de lărgire a Căii Cisnădiei va duce la tăierea unor arbori care nici măcar nu au fost marcați în proiect. Instituția Prefectului, Direcția de sănătate publică, Poliția locală – disciplina în construcții sunt alte instituții la care oamenii din zonă au cerut intervenții pentru modificarea proiectului. ”Cei de la Garda de mediu au spus că îi vor amenda cu cel puțin 40.000 de lei dacă taie ilegal arbori, dar că, deocamdată, nu știu dacă vor fi tăiați ilegal. La fața locului, niciun reprezentant al instituțiilor sesizate nu a vrut să se deplaseze pentru verificarea planurilor în teren. PUG-ul prevede ca pentru un astfel de drum colector e nevoie de minim7,25 metri între carosabil și zona rezidențială. La noi vor rămâne cinci metri: un metru și ceva trotuar și trei metri și un pic zonă verde”, explică Alexandru Costan.

Oamenii spun că vor continua demersurile, inclusiv printr-o plângere penală, pentru fals în acte în declarația depusă la Mediu, potrivit căreia nu vor fi afectați arbori în cadrul acestui proiect. ”Și o să încerc să devin jurist, pentru că avocații din Sibiu și cei din împrejurimi refuză un astfel de caz”, adaugă administratorul asociației de proprietari.

Post-ul VIDEO Protest inedit al sibienilor din Cireșica: au blocat circulația pe Calea Cisnădiei apare prima dată în Turnul Sfatului Online.