VIDEO Tensiune între Prefectura Buzău și Garda de Mediu, din cauza condițiilor din tabăra în care a ajuns suspecta de coronavirus

de WTA.ro

vlcsnap-2020-02-24-19h16m26s697

Tabăra școlară de la Arbănaşi, unde a fost dusă suspecta de coronavirus sosită din Italia, nu întrunește condiții pentru asemenea destinație, a atras, luni, atenţia în Colegiul Prefectural, şefa Comisariatului Buzău al Gărzii de Mediu. Prefectul a declarat însă că „tabăra de la Arbănaşi nu este destinată persoanelor bolnave, ci doar persoanelor carantinizate”.

Comisarul şef al Gărzii de Mediu, Carmen Ichim, a declarat că tabăra școlară nu are autorizaţie de alimentare cu apă, poluanţii ajung direct în cursul de apă Slănic şi condiţiile nu sunt normale pentru o asemenea destinaţie.

Ichim a mai precizat că în autorizaţia de mediu din 2015 se arată că apele fecaloid-menajere, după ce trec prin cele opt decantoare, ajung într-o viroagă fără a avea o epurare corespunzătoare, deci nu există decât epurare mecanică, dintr-un decantor în altul, şi, fără o tratare fizico-chimică, iar poluanţii ajung direct de pe viroage în cursul de apă Slănic.
Fără un bazin betonat vidanjabil, locaţia este improprie persoanelor cu suspiciune de coronavirus, susține Carmen Ichim.

„Garda de Mediu va face raportul cu faptele constatate şi îl va trimite Instituţiei Prefectului, Apelor Române şi Agenţiei pentru Protecţia Mediului pentru suspendarea autorizaţiei şi, mai departe, hotărârea o va lua preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, pentru că foarte multe persoane din judeţul Buzău se află în Italia şi vor să vină înapoi în ţară şi trebuie să fim foarte bine pregătiţi”, a declarat Carmen Ichim.

Reacția prefectului Leonard Dimian a venit rapid. Acesta a spus că „tabăra de la Arbănaşi nu este destinată persoanelor bolnave, ci doar persoanelor carantinizate, provenite din zonele calamitate sau doar intrate în contact cu persoanele bolnave. Acestea sunt ţinute sub strictă supraveghe medicală, iar în momentul primelor simptome vor fi transferate la Institutul Matei Balş”.

Cele mai citite articole

Ulterior, Instituția Prefectului a transmis un comunicat de presă. ”Legat de afirmațiile făcute de șeful Gărzii de Mediu în cadrul ședinței Colegiului Prefectural care susține că Tabăra Arbănași nu poate fi funcțională fiindcă nu ar deține autorizație de mediu, facem mențiunea că informațiile sunt false”.

Conform documentelor oficiale puse la dispoziție de Direcția Județeană de Sport și Tineret Buzău, Tabăra ”Arbănași” deține autorizația de mediu nr. 114 din 10.09.2015 emisă de către APM Buzău, valabilă pentru o perioadă de 5 ani. ”La acestea adăugăm că, după vizitele la fața locului efectuate de specialiști ai instituțiilor implicate, s-a concluzionat că locația desemnată prin hotărârea CJSU întrunește toate condițiile de funcționare a unui centru de carantină”, susține conducerea Prefecturii, care face apel la responsabilitate și la aplicarea fermă a hotărârilor emise de CJSU.

Tabăra şcolară din localitatea Arbănaşi, comuna Beceni, a fost desemnată, pe 10 februarie, de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Buzău ca locaţie pentru carantinare a pacienţilor suspecţi de coronavirus.

Femeia de 52 de ani, sosită duminică din Italia, a ajuns la Arbănași, la ora 4.00 dimineața.
În tabără, alături de ea se mai află un cadru medical și jandarmii care se asigură că centrul este complet izolat. Femeia primește alimente, apă și beneficiază de asistență medicală dacă este necesar.

Analizele care i-au fost recoltate au fost trimise în cursul nopții la Spitalul Matei Balș din Capitală, rezultatele urmând a fi primite de către DSP Buzău în următoarele două zile.

Cele mai citite articole