Vlad Voiculescu: „La capitolul testare, statul a eșuat. Au fost testați politicienii și pilele. Testarea în București e un gest comunistoid”

de WTA.ro

Fost ministru al Sănătății, acum membru în conducerea PLUS, Vlad Voiculescu spune la Interviurile Libertatea că testarea bucureștenilor, fără un criteriu clar, este o mare greșeală și un pericol la adresa oamenilor sănătoși. El susține că, până acum, testarea celor care au într-adevăr nevoie nu s-a făcut ca la carte, ci pe sărite sau pe criterii clientelare.

Vlad Voiculescu îi dă replica premierului Ludovic Orban, cel care spunea, astăzi, că autoritățile din România s-au mișcat bine în privința măsurilor ce ar putea să reducă extinderea coronavirusului.

„Cu siguranță nu am ajuns în această situație datorită măsurilor extraordinare luate de statul român. Dacă vorbim de închiderea școlilor, aceea a fost o măsură bună. Dacă vorbim de anchete epidemiologice, acestea au fost insuficiente și târziu pornite. Spunea premierul că toți contacții, toți cei care au intrat în contact cu cineva diagnosticat cu coronavirus, au fost testați. E fals”, susține Voiculescu.

Fostul ministru al Sănătății susține că testarea s-a făcut pe sărite, după criterii îndoielnice:

Cele mai citite articole

„Nu au fost testați decât cei care au funcții importante, parlamentarii și alți președinți de Consilii Județene. Cunosc personal cel puțin trei persoane care au fost în contact direct cu persoane diagnosticate cu COVID-19 și care nu au fost testate. ”

„ Testarea bucureștenilor e o greșeală din toate punctele de vedere”

Vlad Voiculescu a criticat și măsura anunțată de managerul Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, și primarul Capitalei, Gabriela Firea, cea privind testarea a cel puțin 10 000 de bucureșteni.

”Nu e în niciun fel în regulă ceea ce a anunțat un primar, și anume Gabriela Firea, alături de un manager de spital. Eu nu știu care este îndrituirea acestor oameni să scoată cetățeni ai Bucureștiului în stradă. Nu știu ce le dă dumnealor dreptul să facă asta. Ați ieși în stradă dacă v-ar spune asta acum un manager de spital sau un spital? Ce le dă dreptul dumnealor să scoată oamenii în stradă, la testare?”

Vlad Voiculescu atrage atenția că această testare se face după ureche, iar riscul de infectare a unor persoane sănătoase nu e exclus. Oamenii nu vor avea încredere, susține politicianul.

„Vă închipuiți cam care va fi atitudinea? Domnule, eu nu le deschid ușa! Dacă nu sunt echipați cum trebuie? Sau dacă sunt echipați cum trebuie, dar, înainte să îmi ia mie un exudat din nas sau sânge din deget, poate au fost la alte 30 de persoane înainte și poate, din acelea 30, una era diagnosticată cu COVID. Și-au schimbat echipamentul, pot fi în siguranță? Mobilizarea bucureștenilor e o greșeală din toate punctele de vedere. Să scoți oamenii în fața blocului e nu numai comunistoid, e și profund greșit, ca să nu mai vorbim de risipa de resurse, de teste și de personal medical care s-ar face ca să vedem ce?!”

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa