In materie de design interior, stilul minimalist se afla printre cele mai populare la momentul actual. Conceptele care definesc acest stil sunt preferate pentru ca imbina caracteristici functionale cu estetica moderna si creeaza un decor final organizat si ingrijit. Eleganta si unicitatea acestui stil de amenajare vine tocmai din simplitatea sa.
Designul interior in stil minimalist este similar in mai multe privinte cu stilul modern, doar ca are mai multe caracteristici care permit concentrarea pe culoare, textura si forma. Cei care sunt interesati sa isi amenajeze locuinta urmand tiparele acestui stil trebuie sa fie atenti la cateva detalii si ia in vedere trasaturile esentiale ale stilului minimalist:
Paleta cromatica neutra este o trasatura cheie a stilului minimalist
In decorarea unei locuinte in stil minimalist, se mizeaza pe culori neutre sau combinatii monocrome. Se vor alege tonuri de gri, alb, negru sau verde. Scopul acestei cromatici distincte este de a crea un spatiu aerisit si o senzatie de echilibru. Acest lucru nu inseamna ca trebuie evitate culorile accentuate. Ideaa centrala este sa fie aleasa o schema de culori bine definita si sa fie respectata astfel incat sa predomine doar culorile din paleta cromatica respectiva.
Usile si ferestrele trebuie sa fie alese in concordanta cu schema cromatica
Pentru a veni in completarea schemei de culori, ferestrele si usile trebuie sa fie cat mai deschise la culoare. Multi mizeaza pe usi interior porta doors pentru nuantele neutre si pentru designul elegant, modern si minimalist. Se recomanda alegerea unor ferestre cat mai mari, care sa permita patrunderea din abundenta a luminii naturale. In cazul in care nu exista astfel de ferestre, necesarul de lumina poate fi completat cu ajutorul unor corpuri de iluminat moderne.
Mobilierul multifunctional este ideal pentru un stil minimalist
Atunci cand se alege mobila pentru o locuinta decorata in stil minimalist, de regula principiile dupa care o persoana trebuie sa se ghideze sunt aspectul functional si cel estetic. Se vor alege doar piese de mobilier practice, care sa inglobeze mai multe functionalitati si sa fie cu adevarat necesare. Pentru a economisi spatiu, o canapea extensibila este ideala pentru living, iar pentru dormitor se poate alege un birou mobil si bine compartimentat. Formele preferate pentru mobilier sunt cele geometrice, de dimensiuni joase sau cele simple, fara imprimeuri.
Camerele trebuie sa fie aerisite si ordonate
Stilul minimalist este definit de simplitate. Tocmai de aceea, camerele trebuie sa fie aerisite si mobilierul sa nu creeze aglomeratie ori sa ingreuneze traficul. De asemenea, in stilul minimalist exista o tendinta de a renunta la covoare si mochete pentru eliberarea podelei, alegandu-se in schimb un parchet vopsit sau lacuit.
In linii mari, o locuinta decorata in stil minimalist trebuie sa urmeze cateva principii esentiale de amenajare: elemente ordonate, paleta de culori bine definita, mobilier multifunctional, depozitare inteligenta si renuntarea la obiectele nefolositoare. Estetica unui decor minimalist se defineste prin eleganta si simplitate, prin renuntarea la exces si prin alegerea unui numar mai mic de elemente, cu multiple caracteristici de ordin practic si estetic.