Ziua Tatălui – Ce semnificație are această zi și când este sărbătorită

de WTA.ro

Ziua Tatălui are o importanță deosebită. Este de la sine înțeles că un copil are nevoie de ambii părinți pentru a se dezvolta armonios. În primii ani de viață, părinții sunt responsabili pentru adoptarea unor decizii esențiale pentru educația și dezvoltarea copilului.

Celebrarea zilei tatălui este prilejul prin care copii au șansa să își exprime iubirea și recunoștința pentru părinții lor, zi ce are ca scop atât îmbunătățirea legăturii tată – copil cât și dezvoltarea afectivă a fiecărui copil.

Ziua Mamei și Ziua Tatălui au devenit sărbători legale în România din anul 2010. A fost stabilită prin legea numărul 319/2009, document oficial ce menționează și celebrarea Zilei Mamei. Rolul acestor zile este de a sublinia valoarea părintelui în familie și viața copilului.

Potrivit acestei legi, această zi specială se va celebra în a doua duminică din luna mai. Ziua Mamei, este celebrată și ea prin lege, în prima duminică din mai și nu la data pe care o știm cu toții – cea de 8 Martie.

Ziua Tatălui a fost celebrată oficial, pentru prima dată în țara noastră pe 9 Mai 2010, aceasta fiind a doua duminică din luna mai. În anul 2021, Ziua Tatălui se va sărbători pe 9 Mai.

Ziua Tatălui în următorii ani va fi sărbătorită, după cum urmează:

  • 2021 – Ziua Tatălui va fi celebrată pe 9 Mai
  • 2022- Ziua Tatălui va fi sărbătorită pe 8 Mai
  • 2023 – Ziua Tatălui va fi celebrată pe 14 Mai
  • 2024 – Ziua Tatălui va fi sărbătorită pe 12 Mai

Semnificația Zilei Tatălui

Semnificația acestei zile speciale este în legătură cu poziția tatălui în viața de familie și în societate. Este de o importanță majoră această zi, contribuind la recunoașterea meritelor fiecărui părinte în viața copilului, dar și la conturarea societății la nivel general.

Atât mama cât și tata sunt importanți pentru dezvoltarea armonioasă a vieții copilului, rolul mamei fiind unul evident deoarece legătura cu aceasta este una destul de specială. Însă, tatăl este cel care îi arată copilului drumul în lume.

În cele mai multe cazuri, mama are tendința de a-l ocroti la orice pas, iar tatăl este cel care îl ajută pe copil în depășirea limitelor. Aceste realizări și momente unice pe care tatăl le inițiază cu copilul său reprezintă de fapt adevărate experiențe și acte despre ambiție, speranță, curaj și încredere în propriile forte.

Un tată ce se implică în educația fiului său va fi pentru acesta imaginea bărbatului la care se va raporta toată viața. Fiul va fi atent la aspecte precum:

  • Modul în care tatăl își protejează familia;
  • Clădirea unei relații de cuplu;
  • Atitudinea sau comportamentul adoptat în prezența femeilor;
  • Gradul de implicare în viața cotidiană de familie;
  • Exprimarea sentimentelor sau a trăirilor interioare.

De asemenea, pentru o fiică, legătura cu tatăl poate avea un rol foarte important. Acesta va contura imaginea despre masculinitate, fapt ce o va influența pe parcursul vieții.

Este cert faptul că părinții îi acordă copilului dragoste, ajutor, suport moral și bunăvoință. Aceștia conturează sistemul de valori morale ale copilului și îl susțin în orice pas sau decizie importantă în viața lui.

Ziua internațională a Tatălui – Father’s Day

Pe glob nu există o tradiție legată de o dată anume la care se celebrează ziua tatălui. Această sărbătoare este stabilită oficial de fiecare țară în parte.

Ziua internațională a Tatălui este celebrată în peste 50 de țări, printre care SUA, Franța, Marea Britanie, Olanda, Canada etc.

Înainte de anul 2010, dintre cele 27 de țări din Uniunea Europeană, doar țara noastră nu celebra Ziua Tatălui, iar Ziua Mamei era în corespondență cu Ziua Femeii – 8 Martie.

Spre exemplu, în America se sărbătorește Ziua Tatălui în a 3 duminică a lunii Iunie. Această sărbătoare a fost propusă de către fiica unui tată, veteran de război ce a crescut 6 copii de unul singur.

 Această zi a ajuns sărbătoare în anul 1924, fiind declarată zi națională în care copii își consolidează relația cu tatăl. În anul 1972, Ziua tatălui a fost declarată oficial în SUA și a fost inclusă în calendarul sărbătorilor legale. Cu ocazia aceasta, tăticii primesc numeroase cadouri, atenții și urări din partea copiilor.

Cele mai citite articole

În Spania, Portugalia și Italia, Ziua Tatălui este celebrată pe 19 martie, fiind sărbătoarea Sfântului Iosif considerat de catolici gardianul Domnului. În Germania, această zi este sărbătorită în aceeași cu Înălțarea Domnului.

Rolul tatălui în viața copilului

Tatăl va fi cel care îl va ajuta pe cel mic să se confrunte cu problemele ce țin de lumea reală, iar mama va fi cea care îl va ocroti sau va încerca să îl țină departe de eventualele obstacole ale vieții. Sunt două viziuni importante ce sunt de folos pentru maturizarea celui mic.

Ziua tatălui - rolul lui în viața copilului
Iubirea și grija pe care o acordați copilului va avea o influență majoră asupra lui.

Tații sunt cei care oferă sentimentul de încredere al copilului. Încrederea în forțele proprii are la bază 2 aspecte importante:

  • Cine sunt?
  • Ce pot realiza eu?

În această situație, tatăl are un rol esențial în crearea sentimentului de competență pentru cel mic. Acesta poate fi dezvoltat prin activități creative, activități sportive sau chiar jocuri.

În momentul în care tatăl este de acord cu acțiunile copilului și începe să îl ghideze prin propriul exemplu, atunci cel mic va fi mult mai stăpân pe situație și va avea mult mai multă încredere în propriile forțe.

Spre exemplu, cu ajutorul jocurilor, copilul poate să :

  • Își dezvolte abilități și competențe;
  • Își satisfacă nevoile ce țin de afecțiune, grijă și atenție;
  • Își îmbunătățească spiritul de observație și creativitatea

Implicarea tatălui în creșterea copilului

Implicarea tatălui în viața copilului este primordială și reprezintă un factor decisiv în:

  • Dezvoltarea emoțională a copilului;
  • Rezultatele lui academice;
  • Sănătatea mentală și emoțională a celui mic;
  • Dezvoltarea încrederii de sine;
  • Bunăstarea lui afectivă.

O implicare constantă în creșterea copilului este un câștig de ambele părți. Nu doar cel mic își va dezvolta anumite abilități ci și tatăl va învăța cum să își gestioneze mai bine emoțiile și să se implice mult mai responsabil în viața copilului.

Figura tatălui în imaginea familiei reprezintă o piesă importantă dintr-un puzzle ce se conturează în mintea copilului. Lipsa acestei piese generează în inima acestuia o deficiență de dezvoltare într-un ritm normal.

Din acest motiv, prezența tatălui garantează suportul pe care unele trăsături ce țin de personalitatea copilului să fie susținute sau sprijinite (spre exemplu, capacitatea de a relaționa cu cei din jur, încrederea în forțele proprii sau capacitatea de adaptare la diferite situații neprevăzute).

La fel cu procedează o mamă, tot la fel va proceda și tatăl. Acesta îi va fi suport moral de-a lungul vieții și îl va iubi necondiționat, indiferent de situație. Cei doi părinți trebuie să fie conștienți de rolul pe care îl au în creșterea celui mic, totodată având și grija asupra relației dintre ei.

Comunicarea tată – copil

În realizarea acțiunilor menite să dezvolte într-un mod armonios gândirea copilului sunt necesare colaborarea și coordonarea fiecărui părinte în ceea ce privește rolul lor educativ.

Un aspect destul de important ce trebuie menționat ține de comunicarea tată – copil. Până la vârsta de 3 ani, se consideră că vocabularul celui mic este inițiat și dezvoltat mult mai bine de tată.

 În mod normal, mama este cea care se implică în totalitate în ceea ce privește comunicarea și sursele acesteia, dar ea va utiliza cuvinte uzuale pe când tatăl mereu va veni cu expresii noi ce va dezvolta vocabularul copilului. Specialiștii le recomandă taților să poarte cât mai multe conversații cu cei mici și de a folosi cuvinte noi pentru a-l antrena mereu.

Fiecare îi va permite celuilalt să intervină atunci când lucrurile nu funcționează normal și să se implice în viața celui mic cât de mult posibil pentru o dezvoltare armonioasă a întregii familii.

Indiferent de vârstă, comunicarea trebuie să fie nelipsită. Chiar dacă fizic, tatăl nu este prezent, este important să găsească variante sau căi de comunicare cu cel mic pentru a nu slăbi legătura dintre ei.

Ziua Tatălui - Activități în aer liber
Legătura tată-copil va fi mult mai puternică și mai strâns legată odată cu petrecerea unui timp de calitate.

O relație se construiește prin intermediul activităților și timpul petrecut unul cu celălalt.

Un tată responsabil nu se limitează la întrebări generale legate de viața cotidiană ci îl va asculta, îl va susține, îi va oferi sfaturi și îl va încuraja la fiecare pas al copilului. Acest lucru va îmbunătăți considerabil relația dintre tată – copil, iar cel mic se va bucura de ajutorul necondiționat și de dragostea de care este înconjurat.

 Mesaje de Ziua Tatălui

  • Tată, te felicit din toată inima cu ocazia acestei zi speciale. Toată viața vei avea parte de dragostea și recunoștința mea pentru toate lucrurile pe care mi le-ai dăruit pe parcursul vieții. Îți doresc numai bucurii și sănătate!
  • Te felicit tată cu ocazia acestei zile deosebite. Îți doresc din toată inima mulți ani de viață, bunăstare și multă fericire. Să ai încredere în tine și să îți păstrezi zâmbetul mereu pe buze!
  • Tată, mă închin în fața ta pentru toate lucrurile pe care mi le-ai oferit și pentru copilăria minunată pe care am avut-o. Să fii sănătos și fericit alături de noi!
  • Dragul meu tată, cu ocazia acestei zile vreau să te felicit pentru tot ce ai realizat pentru noi. Îți doresc o viață liniștită, să fii mereu puternic și sănătos. La mulți ani!
  • Te felicităm cu prilejul acestei zile importante pentru noi și îți dorim fericire, optimism, bunăstare și numai realizări. Te iubim foarte mult și îți dorim să fii sănătos, tată!
  • Astăzi vreau să îți transmit dragă tată, că sunt foarte norocoasă că te am lângă mine și îți doresc din tot sufletul să fii fericit, lumină în suflet și o viață fără griji.
  • Tată, la mulți ani cu ocazia acestei zile speciale. Îți dorim să rămâi mereu vesel, energic și bun la suflet. Noi îți vom fi alături mereu!
  • La mulți ani, tată! Sperăm din toata inima să trăiești fericit, înconjurat de persoanele dragi și să te bucuri de tot ce îți oferă viața.
  • Dragă tată, îți mulțumesc foarte mult pentru educația pe care mi-ai oferit-o. În acest moment al vieții, eu îți doresc sănătate, multă răbdare și pace în suflet.
  • La mulți ani cu sănătate, tată! De Ziua Tatălui vreau să îți mulțumesc pentru încrederea și suportul oferit în toți acești ani! Să fii mereu vesel!

Felicitări de Ziua Tatălui

  • Îți dorim, tată, să fii sănătos și să trăiești viața înconjurat de oameni buni. Multă fericire îți dorim! La mulți ani!
  • Să fii mereu sănătos și bucuros așa cum te știu! Ești cel mai bun tată din lume! Te iubim!
  • Îți mulțumesc, dragă tată, pentru tot ce mi-ai oferit în viață, pentru grijă, corectitudine și dragostea acordată. Învățămintele oferite au fost de neprețuit! La mulți ani!
  • Tată, îți doresc să îți dea Dumnezeu numai bucurii, liniște sufletească și multe realizări. Să fii sănătos și fericit, dragă tată!
  • Dragă tată, îți doresc ca fericirea să îți lumineze drumul în viață și să ai parte numai de împliniri frumoase.
  • La mulți ani, eroul meu! Cu această zi specială, îți mulțumesc pentru fiecare sfat, zâmbet și îmbrățisare pe care l-ai oferit de-a lungul vieții. Toate aceste lucruri au însemnat foarte mult pentru mine și au contribuit la omul ce sunt astăzi. Îți urez din toată inima să fii fericit!
  • Cu ocazia acestei zile deosebite, vreau să îți sărut mâna care m-a crescut și m-a îndrumat pe parcursul acestor ani! Să ai mereu zile senine și să fii fericit, dragă tată! La mulți ani!
  • Dumnezeu să îți ofere sănătate și numai împliniri! Te îmbrățișez cu mult drag și dor, dragă tată! Din tot sufletul îți urez un călduros La mulți ani!
  • Dragul meu tată, brațele tale mereu m-au întâmpinat când aveam nevoie de o îmbrățișare. Iubirea și grija ta m-au îndrumat mereu și mi-au oferit aripi pentru a zbura. Din tot sufletul îți spun că ești omul meu de sprijin și pentru asta te iubesc foarte mult! La mulți ani!
  • De ziua tatălui îți doresc liniște în suflet, sănătate și multă răbdare! Îmi doresc să fii mereu cu zâmbetul pe buze și optimist! La mulți ani!

Așadar, acestea sunt câteva dintre mesajele și felicitările pe care i le poți trimite tatălui tău pentru a-i face ziua mai frumoasă. Tu ce alte felicitări mai cunoști?

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa