Consumată, în cantități mari în perioada Sărbătorilor de iarnă, carnea de porc este un ingredient de bază în bucătăria românească. Rețetele pe bază de carne de porc nu se rezumă, însă, la felurile tradiționale preparate de Crăciun sau de Revelion, și în cele ce urmează îți vom demonstra asta. Iată câteva rețete delicioase din carne de porc pe care le poți prepara oricând!
Ruladă de mușchi cu ciuperci
Deși sună oarecum sofisticat, aceasta este una din cele mai simple rețete pe bază de mușchi de porc. Pentru a trece la prepararea ei, ai nevoie de:
- o bucată de mușchi de porc, de aproximativ 500-600 de grame;
- 3 ciuperci champignon, mari;
- două linguri de cașcaval ras;
- o lingură de ulei;
- sare;
- piper;
- cimbru;
- boia;
Mai întâi, taie ciupercile cubulețe și pune-le să se călească în uleiul pus la încins într-o tigaie până se evaporă lichidul din ele. Îndepărtează, apoi, tigaia de pe foc. Secționează mușchiul în lungime, fără a tăia până la capăt, după care întinde pe un fund de lemn și presează ușor, cu un sucitor. Asezonează bine cu sarea, piperul, cimbrul și boiaua de ardei, după care adaugă peste mușchi ciupercile călite și cașcavalul ras. Rulează bucata de carne cu grijă și leag-o cu o sfoară, ca să nu se desfacă. Așaz-o într-o tavă și bag-o la cuptor u 20 de minute, la temperatura de 180 de grade C. Ca garnitură, poți folosi cartofi sau legume puse în tavă, alături de ruladă.
Cotlet cu ciuperci
Pentru o astfel de rețetă ai nevoie de:
- o bucată de cotlet de porc, de 500-600 de grame;
- 400 de grame de ciuperci;
- doi căței de usturoi;
- două linguri de făină;
- 200 ml de smântână pentru gătit și o lingură de smântână grasă;
- două linguri de vin alb;
- 250 ml supă de pui sau supă de legume;
- sare;
- piper;
- cimbru;
- tarhon;
- ulei;
Pune uleiul pe foc, iar, până se încinge, taie cotletul cubulețe mari, care se tăvălesc apoi prin făină. Prăjește bucățile de carne în uleiul încins, dar, la foc mic. Când s-au rumenit, adaugă în tigaie vinul alb și supa, care trebuie încălzită înainte. Acoperă cu un capac și lasă să fiarbă la foc mic, timp de 5 minute, după care îndepărtează capacul și mai lasă la fiert până scade apa. În altă tigaie, călește ciupercile în puțin ulei, adăugând sarea, piperul, cimbrul și usturoiul zdrobit. Totodată, într-un bol, amestecă smântâna cu o linguriță de făină. Pune acest amestec peste ciupercile călite și amestecă până obții o compoziție omogenă. Adaug-o peste cubulețele de cotlet, după care presară deasupra tarhon, sare și piper măcinat proaspăt. Mai lasă apoi pe foc 1-2 minute și…gata! Poftă bună!
Ceafă la cuptor
Ingrediente necesare:
- o bucată de ceafă de porc;
- ulei;
- 4-5 căței de usturoi tăiați pe jumătate;
- sare;
- piper;
- cimbru;
- rozmarin;
- boia dulce;
- 200 ml de vin alb;
Condimentează carnea cu sare, piper și boia, după care pune-o într-un vas termorezistent, în care se află uleiul. Deasupra, presară usturoiul, cimbrul și rozmarinul, după care toarnă vinul alb peste carne. Acoperă vasul cu o folie de staniol și bagă la cuptor, unde trebuie lăsat o jumătate de oră. Rețeta este gata când lichidul din vas a scăzut, iar carnea e bine rumenită.
Chiar dacă ți-ai epuizat rezervele de carne rămase de la Crăciun, nu e nici o problemă. Poți folosi carnea de porc de la Auchan, ideală pentru astfel de rețete.