În timpul sezonului rece, condițiile de drum sunt mai puțin favorabile din cauza unor factori precum poleiul, temperaturile critice sau vizibilitatea redusă. De aceea, riscul de accident este unul extrem de ridicat, dacă mașina ta nu este pregătită corespunzător pentru acest context.
Astăzi îți oferim 3 sfaturi de pregătire a mașinii, pentru a conduce în condiții de siguranță deplină, odată cu instalarea vremii capricioase. Mai mult decât atât, vei afla ce soluții ai la îndemână, pentru a proteja anumite elemente în fața înghețului. Iată, așadar, ce ai de făcut:
1. Mașina trebuie să aibă anvelopele potrivite
Schimbarea anvelopelor de vară cu unele adaptate sezonului rece este cea mai importantă acțiune pe care trebuie să o realizezi, înainte ca vremea să se strice. În primul rand, trebuie să faci această schimbare pentru siguranța ta și a celorlalți participanți la trafic. Secundar, este o măsură prevăzută de lege, așadar, una obligatorie pentru toți șoferii.
Anvelopele de iarnă prezintă o serie de caracteristici esențiale pentru condiții de drum grele:
- își mențin același nivel al flexibilității chiar și pe vreme foarte rece;
- asigură aderență și stabilitate pe suprafețe de drum posibil alunecoase;
- se comportă foarte bine și pe porțiuni de drum cu grad de înclinație ridicat.
Pentru mai multă siguranță în condiții de drum improprii, anvelopele de iarnă pot fi dotate cu lanțuri, astfel încât să permită o aderență mult mai bună, atunci când a nins foarte mult. De asemenea, se recomandă adăugarea unei valori de 0,2 bar la presiunea normală de funcționare a anvelopelor, deoarece, pe timp de iarnă, această tinde să scadă din cauza temperaturii.
2. Lichidele auto trebuie să fie adaptate iernii
Orice șofer cu experiență pe șosele îți poate spune că lichidele auto sunt extrem de importante pentru fiabilitatea mașinii, în lunile reci din an. Însă ține cont de faptul că trebuie să utilizezi doar produse adaptate condițiilor meteo cu care te confrunți.
- uleiul de motor – cel mai potrivit ulei pentru motorul mașinii este cel cu o vâscozitate redusă, deoarece lichidul tinde să devină mai dens, în condiții de frig; un ulei de motor prea vâscos poate afecta alte componente esențiale ale ansamblului de sub capotă;
- antigelul – atunci când afară este foarte frig, caracterul anticoroziv al antigelului protejează elementele sistemului de răcire; pentru a nu te confrunta cu surprize, verifică într-un service auto nivelul de antigel, înainte de începerea sezonului rece;
- lichidul de parbriz – vizibilitatea este o problemă asociată acestei perioade din an, de aceea, trebuie să te asiguri că mașina dispune în permanență de suficient lichid pentru parbriz; evită diluarea sa cu apă, deoarece poate îngheța la temperaturi scăzute.
3. Asigură-te că verifici periodic starea bateriei
Din cauza temperaturilor, bateria mașinii se poate descărca mult mai repede. De asemenea, în lunile de iarnă, bateria este mult mai solicitată decât în restul anului, deoarece ziua este mult mai scurtă și este necesar să aprinzi mai des farurile.
Ține cont de aceste aspecte, pentru a te asigura că verifici nivelul bateriei nu doar la începutul sezonului rece, ci și periodic. Durata de viață medie a unei baterii este cuprinsă între 3-5 ani. Așadar, dacă nu ai mai schimbat de mai bine de 48 de luni acest element esențial al mașinii tale, acum este momentul ideal pentru a realiza acest lucru.
Identifică pe site un centru din reteaua Euromaster și programează-te apoi pentru o verificare de rutină, înaintea începerii sezonului rece. Gama de servicii disponibile este una complexă, astfel încât mașina ta să fie pregătita complet pentru lunile aspre din următoarea perioadă!
Euromaster este rețeaua-lider pe piața de anvelope și mentenanță autovehicule, atât pentru clienții retail, cât și pentru clienții business. Expertiza, corectitudinea și atenția acordata clienților reprezintă cele 3 valori de bază pe care compania și-a dezvoltat reputația de-a lungul timpului.
În România, rețeaua Euromaster se află într-o continuă dezvoltare, acoperind în prezent toate punctele importante ale țării, cu peste 400 de specialiști în distribuția anvelopelor și întreținerea vehiculelor: autoturisme, camioane și camionete, tractoare, vehicule agricole și industriale.