4 lucruri pe care nu le știai despre herpesul genital

de WTA.ro

Herpesul genital este o boală cu transmitere sexuală foarte des întâlnită, care este cauzată de virusul herpes-simplex [1].

Contactul sexual este principala cale prin care virusul se răspândește. După infectarea inițială, aceasta tinde să rămână inactiv în corp, reactivându-se apoi de câteva ori pe an [1].

Deoarece herpesul genital este o afecțiune comună, citește în continuare acest articol pentru a afla mai multe informații legate de simptomele, prevalența și complicațiile acestei boli contagioase!

4 lucruri mai puțin cunoscute despre herpesul genital

Chiar dacă majoritatea persoanelor știu ce este herpesul genital, cum se manifestă și cum se transmite, afecțiunea în sine este mult mai complexă, fapt care nu poate fi explicat doar prin câteva caracterizări.

Exista două tipuri de virusuri herpes-simplex

Virusurile care pot duce la apariția herpesului genital se împart în două tipuri și anume:

  • HSV-1 – care cauzează de obicei herpesul oral. Acest virus se poate răspândi prin sărut sau prin folosirea în comun a ustensilelor de igiena (periuțe de dinți). Chiar dacă HSV-1 duce de cele mai multe ori la apariția herpesului oral, există cazuri când acesta poate cauza și herpesul genital.
  • HSV-2 – acest tip de virus cauzează în principal herpesul genital, însă poate duce și la apariția herpesului oral [2].

Organizația Mondială a Sănătății estimează că 3,7 miliarde de persoane sub vârstă de 50 de ani sunt infectate cu virusul HSV-1 la nivel global și 491 milioane de persoane cu vârstă cuprinsă între 15 și 49 de ani, sunt infectate cu virusul HSV-2 [3].

Herpesul genital poate fi asimptomatic

Chiar dacă principala caracteristică a herpesului sunt veziculele albe și inflamațiile roșiatice, există cazuri când infecția poate fi asimptomatică (nu prezintă niciun simptom).

În prima etapă a infectării, este posibil să prezinți simptome asemănătoare gripei cum ar fi durere de cap, febră sau dureri musculare. Dacă veziculele nu sunt evidente, atunci poate fi foarte ușor de confundat această infecție cu o altă boală mai ușoară.

O altă informație importantă și poate mai puțin cunoscută, este faptul că infecția se poate răspândi și în alte zone ale corpului prin atingerea veziculelor cu degetele și apoi atingerea feței sau a altor regiuni. Ca urmare, veziculele mai pot fi prezente și în zone precum gura, anusul, coapsele etc [1].

Pot exista complicații severe sau chiar fatale

Herpesul genital poate duce la complicații severe atât pentru persoana infectată cât și pentru nou-născut. Cele mai cunoscute complicații sunt:

  • Infectarea nou-născutului – mamele infectate pot expune bebelușul la virus în timpul nașterii, fapt care poate duce la apariția leziunilor cerebrale, orbire sau chiar decesul nou-născutului.
  • Probleme vezicale – în unele cazuri, herpesul genital poate inflama zona din jurul uretrei, problemă care poate necesita inserția unui cateter pentru a goli vezica urinară.
  • Meningita – în cazuri mai rare, infecția poate duce și la inflamarea membranei care înconjoară creierul și măduvă spinării.
  • Expunerea la alte infecții cu transmitere sexuală – ulcerațiile genitale cauzate de virusul herpes-simplex pot crește probabilitatea de a contracta și alte boli cu transmitere sexuală cum ar fi SIDA [1].

Tratamentul este simptomatic

Deoarece nu există tratament curativ pentru herpesul genital, opțiunile terapeutice disponibile se axează pe reducerea numărului de episoade și pe ameliorarea simptomelor.

Prevenția are un rol important în reducerea numărului de cazuri, persoanele infectate fiind sfătuite să nu aibă contact sexual sau orice alte activități de contact pe toată perioada infectării [3].

Având în vedere că herpesul genital este o infecție foarte des întâlnită, discută cu medicul specialist dacă prezinți simptome asociate cu aceasta boală, mai ales dacă ai avut recent contat sexual neprotejat.

Diagnosticarea timpurie nu numai că îți va oferi șansa de a începe tratamentul mult mai devreme, dar poate preveni și infectarea altor persoane.

Referințe:

  1. “Genital Herpes.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/genital-herpes/symptoms-causes/syc-20356161. Data accesării: 05.10.2022
  2. “Genital Herpes Causes, Symptoms, and Diagnosis.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/std/genital-herpes#causes. Data accesării: 05.10.2022
  3. “Herpes Simplex Virus.” World Health Organization, World Health Organization, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/herpes-simplex-virus. Data accesării: 05.10.2022

Te-ar putea interesa