5 lucruri interesante despre aur, pe care cel mai probabil nu le stiai

de WTA.ro

Aurul este unul dintre metalele care de-a lungul timpului au generat conflicte, au contribuit la evolutia societatii si au reusit sa schimbe soarta unor oameni. Investitia in aur este cea mai sigura investitie pe termen lung, motiv pentru care s-a dezvoltat foarte mult ideea de a detine bijuterii de aur, iar verighetele sau inelele de logodna sunt aproape intotdeauna realizate din acest material.

Desi este atat de popular, aurul este un metal care pastreaza o multime de necunoscute, unele dintre ele cu adevarat interesante. Iata doar cateva dintre ele:

1. Aurul este singurul metal galben sau ” auriu”. Este adevarat ca exista si alte metale care se pot ingalbeni, insa culoarea acestora nu este naturala, fiind obtinuta doar in urma oxidarii sau a altor reactii chimice.

2. Originea aurului nu este pamanteana. Spre deosebire de fier, care se gaseste in cantitati uriase in interiorul scoartei terestre, aurul este un metal extraterestru. Se pare ca acest metal a ajuns pe Pamant la 200 de milioane de ani dupa ce s-a format planeta, prin intermediul unui numar mare de meteoriti.

3. Metalul pretios dorit de atat de multi oameni este extrem de ductil. 28 de grame de aur pot fi intinse intr-un fir lung de aproape 8 kilometri sau transformate in foite subtiri care pot acoperi sute de metri patrati. O foita de aur poate fi atat de subtire incat devine transparenta.

4. In general, aurul folosit in bijuterii nu este aur pur. Motivul este simplu: aurul pur este extrem de moale. Cantitatea de aur dintr-o bijuterie este masurata in karate, aurul pur avand 24 de carate. O piesa de aur de 18 carate este 75% aur si 25% alt metal, o piesa de 14 carate este 58.5% aur iar una de 10 carate este 41.7% aur.  Cel mai adesea, metalul cu care este combinat aurul este argintul, insa exista o multime de alte posibilitati, cum ar fi platina, cuprul, zincul, nichelul sau fierul. In functie de metalul cu care este combinat este decisa si culoarea finala a bijuteriei.

5. Desi este un metal valoros si este folosit in monetarie si pe postul unor garantii financiare ( rezervele nationale ale tuturor tarilor sunt pastrate in aur ), acest metal este extrem de util in numeroase domenii. Este folosit pentru constructia de electronice, in stomatologie, in medicina si in protectie impotriva radiatiilor. Chiar si bucataria foloseste adeseori aur. Fructele invelite in foite de aur, inghetatele decorate cu praf de aur si bauturi in care plutesc bucatele de aur, toate sunt reale si sunt consumate de bogatii lumii. Desi nu aduce mari beneficii organismului, metalul pretios este inodor, nu are gust si este cat se poate de sigur pentru organism. Cel mai scump desert din lume a fost o inghetata cu 5 grame de aur, care a costat 25000 de dolari.

Cu siguranta, aurul este o parte importanta a societatii noastre si merita din plin sa ii acordam atentie, deoarece a fost, este si va fi intotdeauna o valoare.

Te-ar putea interesa