Atunci când obiectivele sau valorile profesionale par să se fi schimbat, când ai descoperit noi interese pe care dorești să le încorporezi în activitatea ta sau dacă, pur și simplu, dorești să câștigi mai bine, ideea de a te muta într-o altă țară și a schimba jobul ar putea fi o variantă pe care merită să o iei în calcul.
Totuși, schimbarea locului de muncă sau începerea unei noi cariere pot fi adevărate provocări prin care nu mulți sunt dornici să treacă. Iar dacă decizia implică și relocarea într-o altă țară, atunci întregul context ar putea chiar să-i sperie pe mulți dintre cei dornici de experiențe noi.
Află ce ar trebui să iei în considerare atunci când plănuiești să te muți în altă țară cu jobul și cum poți face tranziția mai ușoară.
1.Majoritatea problemelor pot fi rezolvate cu o bună pregătire și documentare
Înainte de a hotărî să te muți ar trebui să-ți evaluezi situația actuală, să explorezi opțiunile de carieră, situația politică sau variantele de cazare din țara în care dorești să te relochezi.
Adună, așadar, informații din surse relevante pentru a afla cât mai multe detalii despre țara în care urmează să trăiești. Înainte de a lua o decizie, încearcă să afli informații obiective despre calitatea vieții și satisfacția profesională a celor din zona vizată.
Apoi, din oferta de locuri de muncă din țara respectivă, alege cariera sau jobul care îți poate oferi cele mai multe satisfacții.
2.Gândește-te la relocare ca la o oportunitate de a-ți perfecționa abilitățile
Gândește-te la oportunitatea de a te reloca în altă țară ca la un moment ideal pentru a începe o nouă viață și a experimenta noi moduri de lucru, pentru a-ți extinde competențele și experiența. Va fi nevoie de curaj și sacrificii, dar va merita.
În mod normal, este foarte dificil să găsești o locuință atunci când te afli într-o țară străină, mai ales dacă nu ai prieteni sau cunoștințe care te pot ajuta în acest sens.
Pentru a scăpa de această temere, care ar putea să ți se pară un obstacol de nedepășit și te-ar putea determina să amâni sau chiar să renunți la ideea de a te muta în altă țară, poți apela la servicii de relocare. În acest fel, te vei putea concentra mai mult pe noul job, știind că beneficiezi de suport în procesul de mutare.
3.Învățarea și perfecționarea limbii vorbite în țara de destinație te vor ajuta în noul colectiv
Este interesant și dificil totodată să te muți cu jobul într-o altă țară, mai ales dacă trebuie să înveți o nouă limbă. Deprinderea limbii din țara de destinație sau perfecționarea cunoștințelor deja dobândite reprezintă un efort substanțial, dar pe care merită să îl faci.
Învățarea și perfecționarea unei limbi străine ar putea să descurajeze multe persoane, dar îți vor fi de mare ajutor. Astfel, încă de la bun început vei putea socializa cu noii colegii și cu clienții la un nivel mult mai bun.
De asemenea, poți stabili mult mai ușor relații cu anumiți clienți dacă le arăți că ești dispus să discuți în limba lor, iar acest lucru poate contribui la consolidarea abilităților profesionale.
Dacă urmează să utilizezi limba engleză, dar pe lângă aceasta ai cunoștințe de germană la nivel conversațional, s-ar putea ca la noul job germana să te ajute. Așa că merită efortul de a-ți îmbunătăți vocabularul în limba germană.
4. Acordă-ți timp pentru acomodare
Uneori, s-ar putea să ți se pară că nu-ți găsești locul atunci când începi să lucrezi într-o țară nouă, iar tentația de a renunța și de a te întoarce în confortul locurilor natale poate fi puternică. Dar trebuie să îți acorzi timp.
Pe lângă faptul că trebuie să înțelegi și să apreciezi practicile locale, atât în cadrul companiei, cât și în cadrul interacțiunilor sociale, trebuie să ieși și să cunoști oameni pentru a-ți dezvolta rețeaua profesională și, în mod esențial, relațiile personale. Iar cele două trebuie să meargă mână în mână.
Așadar, începe să practici un sport sau alătură-te unui grup de drumeții sau orice alte activități de grup care îți fac plăcere. Faptul că te simți izolat în afara serviciului poate avea un efect negativ asupra productivității la locul de muncă și asupra modului în care percepi schimbarea pe care tocmai ai făcut-o.
5.Asigură-te că nu ai nevoie de calificări suplimentare
Mutarea carierei într-o țară nouă poate fi unul dintre cele mai dificile lucruri pe care le poți face. De asemenea, satisfacția va depinde de măsura în care noua țară gazdă îți acceptă experiența și calificările anterioare.
Metodele de lucru pot varia semnificativ între diferite țări, astfel încât, pe lângă obținerea unei licențe s-ar putea să fie nevoie să înveți un sistem de lucru cu totul nou.
Înainte de a decide să te muți cu jobul în altă țară, îți sugerăm să faci cât mai multe cercetări cu putință despre modul de lucru din compania vizată. Astfel, poți evita cheltuielile cu reconversia profesională, perfecționarea sau obținerea unui atestat profesional.
În cele din urmă, totul se rezumă la a te pregăti pentru ceea ce poți prevedea – aspecte legate de imigrație și de vize, ocuparea forței de muncă, locuința și transportul, toate acestea trebuie să fie rezolvate înainte de a-ți lua un angajament de relocare. Ulterior, este esențial să te poți adapta la lucrurile pe care nu le poți anticipa. Și, deși este greu de imaginat să te simți izolat într-un oraș cu milioane de locuitori, aceasta chiar este o posibilitate reală. Implicarea în grupurile de expatriați, precum și în secțiunile profesionale locale te pot ajuta cu adevărat să te adaptezi noului mediu.
Sursă foto: Freepik.com