În ultimele săptămâni te trezești tot mai obosit, fără vlagă, fără energie, iar durerile de gât și umeri îți dau mari bătăi de cap? În primul rând, din punct de vedere medical pot să stai liniștit, nu ai nicio problemă, ci perna pe care obișnuiești să dormi este cauza!
Specialiștii recomandă ca perna să fie schimbată o dată pe an, mai ales dacă ai optat pentru pernele simple, nu cele anatomice sau ortopedice. Iar dacă le speli în mod regulat la mașina automată, cu timpul se vor crea cocoloașe, iar astfel vor exista porțiuni unde este prea multă umplutură și anumite locuri unde va fi doar husa.
Decizia de schimbare a pernei pe care obișnuiești să dormi poate fi covârșitoare, mai ales că pe piață sunt disponibile o mulțime de modele și tipuri de perne din care să alegi. Pentru a-ți facilita întregul proces am realizat o listă de 5 pași utili prin care să alegi cea mai bună pernă de dormit, chiar și fără a cheltui o avere.
Iată care sunt:
Umplutura pernei
Materialul din care este realizată perna este foarte important deoarece influențează atât calitatea somnului, cât și starea generală de sănătate. Spre exemplu, pernele moi, cum sunt cele realizate din puf și pene, nu sunt suficient de ferme cât să îți țină capul și coloana drepte în timpul somnului. Totodată, sunt o sursă de alergeni.
Modelele moderne de perne, inclusiv cele anatomice sau de perne ortopedice nu doar că îți oferă un somn mult mai odihnitor, ci sunt create și din materiale hipoalergenice, care țin departe praful și acarienii. Totodată, vin cu huse detașabile, ce pot fi spălate la mașina automată.
Fermitatea pernei
Un alt aspect pe care să îl iei în calcul atunci când alegi o pernă este fermitatea. Când eram mici credeam că perna trebuie să fie moale și pufoasă, pentru un somn odihnitor. Astăzi, somnologii vin și ne atrag atenția că perna trebuie să fie suficient de fermă cât să asigure o poziție corectă în timpul somnului.
Ideale sunt pernele ortopedice, care se adaptează anatomiei corpului uman și permite ca gâtul și coloana vertebrală să fie în linie dreaptă. Așa, dimineața, te vei trezi mai energic, fără dureri de cap, gât și umeri.
Îți schimbi des poziția de somn? Alege o pernă adaptabilă!
Unele persoane dorm mai mult pe burtă, pe spate sau într-o parte. Pentru fiecare dintre ei există perna potrivită! Indiferent de stilul de somn, important este ca perna să îți ofere confort în orice poziție și care să se adapteze formei corpului. În acest sens, foarte bune sunt pernele cu memorie, dar în același timp adaptabile, de înaltă calitate.
Optează pentru un model care să îți asigure respirabilitate
O pernă creată din materiale de calitate nu ar trebui să te facă să transpiri pe timpul nopții. Astfel, este indicat să optezi pentru modelele create din materiale respirabile, care facilitează circulația aerului și le păstrează aerisite și uscate, indiferent de sezon.