Odată cu terminarea facultății sosește momentul în care să-ți cauți un loc de muncă. Dacă până în prezent ai cochetat cu câte un job de vară sau proiecte de voluntariat, iată că acum te afli în fața unei provocări noi – găsirea unui loc de muncă ca proaspăt absolvent.
Cel mai probabil ți-e teamă de lipsa de experiență, pe care o vezi ca un impediment, însă este cât se poate de firească. Pentru că știm că motivație și dorință există, îți prezentăm mai jos 5 sfaturi de care să ții cont pentru a-ți găsi cu ușurință un job, chiar dacă ești la început de drum.
1. Aplică CV-ul pe un site de recrutare cunoscut
O modalitate simplă și eficientă de a-ți găsi un job este să intri pe un site de recrutare, pe bestjobs.eu. Aici vei găsi o varietate de joburi din domenii variate, inclusiv cele de tip entry level. Aplică la toate acele poziții vacante din sfera ta de interes. În plus, vei găsi și o mulțime de sfaturi utile pentru procesul de angajare, cu atât mai valoroase când te afli la început de carieră.
Încă o recomandare este să verifici cât mai des portalul cu joburi, astfel încât să te asiguri că aplici la tot ce apare nou. Este mult mai bine să fii printre primii aplicanți, să depui CV-ul în primele 48 de ore de la care a apărut anunțul.
2. Construiește-ți un CV iubit de recrutori
Este recomandat să-ți construiești CV-ul cu gândul la cel care îl va citi, mai precis spus, recrutorul (omul de HR). Ține cont că acesta are o mulțime de CV-uri pe care să le parcurgă, deci este important să ai un CV foarte bine structurat, ușor de citit.
Pentru că ești încă la început, conținutul cu privire la experiența de muncă nu este mare, însă este util să scoți în evidență acele aptitudini ale tale pe care angajatorul le caută pentru poziția scoasă la concurs. În acest sens, va trebui să acorzi atenție anunțului de angajare unde se specifică pe lângă descrierea jobului și aptitudinile candidatului ideal. Nu uita să scrii despre activitățile extra-curriculare în care ai fost implicat!
În plus, dacă nu se cere, ține cont că modelul de CV Europass nu este obligatoriu. Poți folosi un template propriu care să te avantajeze. Dar fii atent la fontul folosit și la spațierea între rânduri, astfel încât să fie un CV lizibil. Optează la font pentru Arial sau Times New Roman și selectează 1,5 spațierea între rânduri.
3. Stabilește-ți un obiectiv de carieră
Este esențial să nu-ți lași cariera să evolueze la întâmplare. Un prim pas important pe care îl ai de făcut este să-ți stabilesti un obiectiv de carieră, altfel spus, trebuie să știi care este jobul pe care vrei să-l ocupi peste 5, 10 sau chiar 15 ani. Dacă îți dorești ca în viitor să ai o poziție de marketing manager în nișa FMCG, atunci ca proaspăt absolvent vei căuta un job de junior în domeniul marketingului, eventual la firme de retail.
Prin urmare, atenția și energia, primul job pentru care optezi, cursurile pe care le faci, toate trebuie să construiască viitorul tău obiectiv de carieră, acolo unde visezi să fii la un anumit punct al parcursului tău profesional.
4. Ia în considerare un internship
Ca proaspăt absolvent este momentul ideal să optezi pentru un internship. Avantajul este că nu ți se cere experiență, din contră este un loc unde să poți pune în practică teoria. Vei învăța lucrurile de la specialiști. Să ai încă de la începutul carierei niște mentori de la care să înveți meserie, îți va fi de un real folos.
În plus, sunt foarte multe internshipuri plătite. Acumulezi experiență în timp ce câștigi și bani. Totodată, dacă visezi să-ți faci o carieră într-o multinațională, a candida pentru un internship este modalitatea ideală prin care să-ți faci intrarea. Și ține cont că sunt firme care după programul de internship aleg să te păstreze.
5. Pregătește-te de interviu
Dacă ai ajuns în etapa interviului înseamnă că ești foarte aproape de jobul pe care l-ai tot așteptat. Prin urmare, este important să acorzi maximă atenție interviului. Este important să cunoști foarte bine profilul companiei, documentează-te despre aceasta. Pregătește-ți și câteva întrebări foarte bune pe care să le adresezi la finalul interviului, astfel încât să-ți arăți motivația.
Ascultă cu atenție și fii respectuos. Ai grijă să ajungi cu 10 – 15 minute mai devreme și nu în ultimul rând, nu te subestima, poziționează-te ca un partener de discuție. Mult succes!