Poate că până acum n-ai privit economisirea ca pe o sursă de avantaje pentru tine și mediul înconjurător: scapi mai repede de datorii, te ajută în caz de evenimente neprevăzute, faci alegeri mai sănătoase pentru tine, consumi orice mai responsabil și salvezi din resursele planetei. Cu atât de multe motive, să pui bani deoparte ar trebui să devină un obicei, chiar de astăzi.
Înainte de-a începe să economisești, trebuie să-ți setezi scopuri importante, cum ar fi avansul pentru casă sau mașină, o vacanță într-o țară exotică sau investiția într-o pasiune pe care vrei săo dezvolți. Este o tactică care te determină să economisești constant și mai mult de la lună la lună.
Pune bani deoparte imediat cum iei salariul
Încasezi salariul, pui imediat cel puțin 10% în contul de economii! Cu această regulă de la care să nu te abați vei economisi mult și rapid. În plus, vei fi automat constrâns să cheltuiești mai puțin. Practic, vei avea mai puțini bani la dispoziție, pe care va trebui să-i împarți între cele mai importante cheltuieli lunare, rate/chirie, facturi, întreținere și mâncare, și cheltuieli opționale, cum ar fi ieșiri în oraș.
Prin această metodă, de-a te plăti mai întâi pe tine, te pregătești pentru următoarele metode de economisire eficiente.
Cumpără mai ieftin și doar ce ai nevoie
Mai ieftin nu înseamnă întotdeauna de proastă calitate. Poți urmări reducerile magazinelor, în special pentru haine, sau poți cumpăra produse alimentare din supermarketurile care au prețuri mai mici. Tot ce trebuie să faci este să compari prețurile pentru produsele de bază la mai multe magazine. Chiar dacă diferența este de câțiva bani, în timp vei face economii importante.
De asemenea, nu doar la prețuri trebuie să fii atent, ci și la cât și ce cumperi. Încearcă să te controlezi și nu mai pune în coș produse doar pentru că le vezi pe raft. Cumpără doar ceea ce ai nevoie și vei vedea cât de mult poți economisi.
Străduiește-te să reduci risipa de alimente
Să cumperi doar ce ai nevoie și să consumi tot ce cumperi ar trebui să devină literă de lege, dacă vrei să economisești. Încearcă să alegi cantitatea optimă de alimente, astfel încât să folosești toate produsele. Când cumperi prea mult, riști ca multe alimente proaspete să se strice sau să expire în frigider înainte să le consumi. Astfel, reducând risipa de alimente, nu doar că reusești să strângi bani, dar previi strângerea de deșeuri. Chiar dacă este greu de implementat 100%, poți tinde către un stil de viață zero waste.
Încearcă să reduci consumul de apă și curent
Reducerea risipei de alimente este necesară, dar poți crește nivelul de economisire acordând mai multă atenție și resurselor precum apa și energia electrică. Cu mai multă responsabilitate, nu vei mai lăsa apa să curgă fără să fie nevoie sau lumina aprinsă acolo unde nu este necesar. Pe lângă faptul că vei vedea sume mai mici pe facturi, vei avea satisfacția că protejezi planeta.
Înlocuiește ieșirile la restaurant cu plimbări în parc
Această este o alegere sănătoasă din toate punctele de vedere. Și economisești, și menții un stil de viață sănătos. În loc să stai pe scaun într-un restaurant, unde și cheltuiești, poți face mișcare într-un parc, alături de prietenii tăi. Nici nu contează că este o simplă plimbare. Important este că ești activ și în același timp economisești, pentru că n-ai motive să cheltuiești sau cheltuielile vor fi mici, pe o sticlă de apă sau o gustare. Categoric aceasta este o metodă care te ajută să economisești considerabil. Gândește-te doar atât: o ieșire în parc te poate costa maximum 10 lei, pe când o ieșire la restaurant costă în medie 50 de lei.
Pentru ca sfaturile de mai sus să-ți aducă rezultate, trebuie să fii constant în procesul de economisire și să ai răbdare. Astfel, cu banii strânși nu doar că vei avea o plasă de siguranță, dar îți vei îndeplini visurile. Iar dacă nu ai suficiente economii pentru a ieși din situații neprevăzute, aplică online pentru un credit urgent, care are rate mici, pe care le vei putea rambursa ușor.