Supranumit și „cea mai importantă masă a zilei”, micul dejun ne asigură aportul necesar de energie pentru a începe în forță rezolvarea sarcinilor cotidiene. De aceea, specialiștii recomandă să servim un mic dejun hrănitor, echilibrat și diversificat.
În sezonul estival, însă, alcătuirea micului dejun poate fi o adevărată provocare, pentru că mai ales atunci simțim nevoia de alimente răcoritoare, dar care se remarcă și prin calitățile nutritive.
Dacă și tu ai nevoie de un strop de inspirație pentru un mic dejun fresh, ai ajuns în locul potrivit. În articolul de azi îți prezentăm 5 sfaturi ușor de pus în practică, pentru a pregăti un mic dejun răcoritor și sănătos.
Include în meniu fructe și legume
Fructele și legumele joacă un rol deosebit de important pentru formarea unui stil alimentar sănătos și echilibrat, motiv pentru care este bine să le consumi ori de câte ori ai ocazia. Iată câteva moduri în care le poți include în meniul de dimineață:
- prepară o omletă cu roșii, ardei, spanac – alege legumele care îți plac și combină-le în diferite moduri;
- servește iaurt grecesc cu fructe de pădure, o importantă sursă de antioxidanți (afinele ocupă un loc important în acest top);
- testează tot felul de rețete de salate fresh (o idee ar fi o salată de legume cu ou fiert, asezonată după preferințele personale).
Include în meniul de dimineață grăsimi sănătoase
Găsești așa-numitele grăsimi bune în alimente precum avocado, nuci, migdale, fistic, măsline, ulei de măsline – toate sunt foarte ușor de integrat în masa de dimineață.
De pildă, poți consuma avocado sub tot felul de forme: ca guacamole, alături de ouă poșate, în diferite salate sau sandvișuri. Testează rețetele care îți atrag atenția, caută variante noi, astfel încât să ai un meniu diversificat.
Optează pentru cereale integrale
Cerealele integrale se remarcă prin conținutul bogat de fibre, așadar sunt mai hrănitoare decât cerealele rafinate. În plus, dacă le privim dintr-o perspectivă practică, ele sunt și foarte versatile, astfel că le poți include în numeroase rețete pentru mic dejun (și nu numai): iaurt grecesc cu cereale integrale, smoothie cu cereale și diverse fructe (așa cum sunt bananele), salată cu fructe și cereale.
Bucură-te de o cafea
Smoked Cinnamon Coffee, Creamy Caramel Latte, White Chocolate Mocha, Frappé, – iată doar câteva dintre tipurile de cafea răcoritoare pe care le poți savura în orice sezon, atât dimineața, cât și în alte momente ale zilei în care ți-e poftă de o băutură delicioasă. În plus, toate sunt foarte ușor de preparat: cu ajutorul cafelei solubile sau instant pe care le găsești pe site-ul NESCAFÉ România.
În general, ingredientele sunt aproape aceleași: cafea solubilă, apă rece și/sau caldă, lapte și, opțional, zahăr. Tot pe site-ul NESCAFÉ România găsești rețete simple și practice pentru prepararea cafelelor răcoritoare anterior amintite.
Pregătește-ți micul dejun din timp
Și planifică-l din timp, adică gândește-te cu o seară înainte ce ți-ar plăcea să mănânci a doua zi. Cea mai bună variantă ar fi, însă, să-ți planifici meniul săptămânal, astfel încât să ai toate ingredientele pregătite, iar dimineața doar să-ți prepari micul dejun. În felul acesta, te vei asigura că vei avea întotdeauna în frigider ce îți trebuie și că vei mânca mai sănătos.
Nu uita că anumite rețete pot fi preparate cu o seară înainte – aplică și tu acest sfat atunci când știi că urmează o dimineață plină, iar pregătirea micului dejun ales pentru ziua respectivă este destul de migăloasă.
După cum poți vedea, pregătirea unui mic dejun sănătos și proaspăt nu este, de fapt, o sarcină atât de complicată, câtă vreme alegi ingrediente care îți și plac (până la urmă, este normal să ai o afinitate pentru anumite fructe și legume, de pildă) și le combini în moduri ingenioase, astfel încât să nu te plictisești niciodată.