Acneea este o afecțiune cutanată asociată cu un grad destul de ridicat de disconfort. Ea este caracterizată de apariția unor formațiuni pe care le numim, în general, coșuri. Uneori, este posibil ca acestea să lase în urmă niște cicatrici care pot ridica probleme estetice uneori mai mari decât formațiunile în sine. De aceea, persoanele afectate au început să abordeze diferite modalități de a încerca să estompeze aceste semne.
Deși există moduri de a le îmbunătăți aspectul și a le face mai puțin vizibile, aceste cicatrici provocate de acnee nu vor dispărea complet. Așadar, acest lucru va trebui luat în considerare. În general, cea mai bună modalitate de tratament este prevenția. Dacă, totuși, apar cicatricile, câteva sfaturi de îngrijire și proceduri dermatologice ar putea fi de ajutor.
1. Evitarea atingerii coșurilor
O primă regulă pentru a preveni formarea cicatricilor acneice este evitarea stoarcerii, atingerii și manipulării coșurilor. Un astfel de comportament poate duce la iritarea pielii, apariția infecțiilor, inflamațiilor și, în cele din urmă, la formarea cicatricilor. În plus, atingerea feței cu mâinile murdare poate favoriza introducerea de bacterii în pori, agravând acneea și crescând riscul de apariție a cicatricilor. Așadar, deși poate părea tentant, stai departe de coșuri și nu freca sau stoarce zonele afectate.
2. Folosirea unor produse dedicate tipului tău de ten
Folosirea produselor potrivite este esențială în îngrijirea, dar mai ales în prevenirea acestor cicatrici. În general, acneea este asociată cu tenul gras, a cărui particularitate este producția de sebum în exces. De aceea, pentru a nu favoriza obstrucționarea porilor, ar trebui să optezi pentru produse dedicate acestui tip de ten. Ele conțin ingrediente non-comedogenice și au o textură mai ușoară.
Pentru acest tip de ten, nu sunt potrivite nici produsele care conțin ingrediente ce ar putea fi prea agresive sau iritante. Acestea ar putea duce la sporirea inflamației și iritarea pielii, lucru care nu va face decât să îngreuneze vindecarea semnelor post-acneice și să le accentueze.
3. Adoptarea unei rutine de îngrijire speciale
Pentru a păstra aspectul plăcut al pielii tale, va trebui să respecți un regim adecvat de îngrijire. Primul pas este cel de curățare, ce va trebui realizat de două ori pe zi, dimineața și seara. Ar trebui să iei în considerare și exfolierea periodică, pentru a îndepărta celulele moarte, a purifica tenul și a favoriza regenerarea celulară, contribuind la vindecarea cicatricilor. Alege un produs care să nu fie extrem de agresiv, ci să asigure o mini-exfoliere pe care să o poți realiza zilnic.
Nu în ultimul rând, nu omite hidratarea. Orice tip de ten are nevoie de hidratare, chiar și cel gras. Dacă nu vei respecta această etapă, există riscul ca acneea și semnele rămase în urma sa să se înrăutățească. Optează, totuși, pentru un produs care să nu aibă o formulă foarte uleioasă. O alegere optimă este Effaclar Duo, un gel care hidratează, dar asigură și un efect de uniformizare a imperfecțiunilor.
4. Utilizarea produselor de protecție solară
Contactul cu radiațiile UV nocive nu face decât să înrăutățească aspectul cicatricilor post-acneice și să agraveze starea coșurilor. Așadar, ar trebui să alegi produse cu factor de protecție, pe care să le utilizezi zilnic, indiferent de anotimp sau de condițiile atmosferice. Acestea ar trebui să aibă un factor de protecție de minimum 30 și să aibă o formulă cât mai ușoară, dedicată tenului gras. Astfel, nu vei favoriza astuparea porilor și blocarea lor.
5. Diferite proceduri dermatologice
În cazurile mai severe, poți lua legătura cu un medic dermatolog pentru a încerca diferite proceduri de estompare a cicatricilor. Printre acestea, se numără microdermabraziunea (curățarea mecanică a celulelor moarte din straturile superficiale ale pielii), peelingul chimic (utilizarea unor substanțe chimice pentru a îndepărta celulele moarte), fillerele dermice (injecțiile cu diverse substanțe de umplere – în general se utilizează acidul hialuronic) sau chiar procedurile laser. Este foarte important ca aceste proceduri să fie realizate de un specialist, care îți va spune care sunt rezultatele pe care le poți obține și care dintre metode ți se potrivește.
Cicatricile acneice pot crea mari probleme de ordin estetic. Deși acestea nu vor dispărea complet, există diferite moduri în care poți contribui la uniformizarea aspectului tenului și la ameliorarea semnelor. Adoptă o îngrijire potri