5 trucuri de amenajare a unui dormitor în stil minimalist

de WTA.ro

Dormitorul este spațiul în care trebuie să-ți încarci bateriile pentru o nouă zi, de aceea, e necesar să-ți asigure toate condițiile de confort și odihnă de care ai nevoie. Contează să creezi aici un cadru liniștit, care să ajute la relaxare, și unde să existe condițiile optime pentru somn.

Într-un dormitor nu e nevoie de multe piese de mobilier sau accesorii, de aceea, un dormitor în stil minimalist este alegerea ideală, mai ales dacă dorești un spațiu aerisit, funcțional, dar care să și păstreze o notă de eleganță în amenajare. Tocmai din acest motiv,  această încăpere poate fi configurată cel mai ușor în stilul minimalist.

Un design minimalist înseamnă reducerea ornamentațiilor în exces și se traduce prin linii simple, forme drepte și, în general, tonuri deschise la culoare pentru pereți sau piesele de mobilier. 

Nu te gândi, însă, că ai nevoie doar de strictul necesar, adică de un pat și de un șifonier, pentru a beneficia de o amenajare în stil minimalist! O configurare de acest tip reduce, într-adevăr, piesele de mobilier și pe cele decorative la strictul necesar și le păstrează doar pe cele cu utilitate practică. Prin alegerea lor corectă, însă, și a combinațiilor potrivite de culori poți obține un spațiu atât funcțional cât și cu valoare estetică ridicată. Detaliile care pot configura camera în stil minimalist trebuie, totuși, alese cu atenție, iar, faptul că e mai puțin expus privirilor altora e un motiv în plus să îl amenajezi în funcție de preferințele tale de design. 

Iată câteva trucuri care te vor ajuta să configurezi dormitorul în stil minimalist, păstrând aspectul aerisit și funcțional pe care îl dorești.

1.Alege doar piesele de mobilier strict necesare

Într-un dormitor ai nevoie de un număr limitat de obiecte de mobilier, iar într-o amenajare de tip minimalist, fiecare piesă are o utilitate bine definită, ele fiind strict lucruri practice și utile. Liniile simple și curate ale pieselor se îmbină aici foarte bine cu funcționalitatea de care e nevoie. 

Astfel, patul și șifonierul trebuie să păstreze linii simple, drepte, caracteristice acestui stil de amenajare. Poți opta pentru un șifonier încastrat, pentru a limita pe cât posibil impactul vizual al acestuia. Alege, în același ton, noptiere simple, cu spații de depozitare, ca să păstrezi locul cât mai aerisit. 

Dacă îți dorești un decor ceva mai feminin, poți integra o comodă mică, din lemn sau MDF, în linii simple și drepte. Contează, însă, ca în tot decorul să se păstreze spațiul aerisit, echilibrat și perfect funcțional de care e nevoie într-un dormitor.

2. Folosește materiale naturale 

Într-o amenajare în stil minimalist este important să păstrezi materialele, culorile și texturile cât mai naturale. Cele mai frecvent folosite sunt lemnul pentru mobilier, parchet simplu și lăcuit în nuanțe neutre sau deschise pentru pardoseală, metal sau sticlă mătuită, acolo unde este cazul. Folosește materiale naturale atât pentru mobilier cât și pentru accesorii.

Pentru mobilier, optează pentru lemn sau MDF, materiale naturale dar și suficient de rezistente. Pe acestea le găsești ușor în culorile recomandate în acest stil, adică natur, bej, crem. Piesele principale de mobilier pot fi puse mai bine în evidență cu ajutorul unor accente discrete de sticlă transparentă sau mată, metal cromat sau inox, de exemplu, acolo unde există rafturi sau ancadramente.

Cele mai citite articole

3. Mizează pe culori neutre în amenajare

Într-un decor minimalist, vor predomina culorile reci și nuanțele pale de maro deschis, alb, bej, crem sau gri. Nu trebuie să te limitezi la un aspect unitar, care ar putea fi prea tern. Chiar dacă, într-un interior de acest tip, paleta de culori este, în general, monocromatică, culoarea este folosită aici ca accent, după cum subliniază și designerul Sharon Blaustein pentru B Interior

În acest sens, completează un decor prea sobru cu unele accente de culoare complementare. De exemplu, culorii neutre a pereților îi poți pune în contrapondere nuanțe mai închise de negru, roșu sau gri închis, iar nuanțele specifice de crem, bej sau alte tonuri pastel pot fi completate, ici și colo, cu albastru închis, wenge sau gri antracit. Aceste note de contrast pot fi folosite, de exemplu, pentru lenjeria de pe pat ori pentru o pătură decorativă, sau chiar pe o porțiune a peretelui.

4. Adaugă pete de culoare

Elementele decorative, deși puține la număr, în general, trebuie doar să amplifice atmosfera generală de simplitate și să sublinieze sobrietatea spațiului. Nu ezita, însă, să le folosești, pentru că vor crea echilibrul de care e nevoie și vor îndulci atmosfera.

Draperiile, de exemplu, pot crea o adevărată oază de culoare și pot schimba total atmosfera din dormitor. Pentru aerul rafinat de care ai nevoie, alege unele înalte, care să ajungă până la pământ și care să izoleze fonic încăperea. Poți opta și aici pentru nuanțe pământii sau chiar culori închise gen roșu-burgund sau verde, dacă dorești un contrast puternic.

O altă notă de contrast în dormitor poate fi și covorul. Acesta poate fi ales de culoare diferită față de restul pieselor din încăpere, dacă ea va fi singura pată contrastantă de acest fel. Astfel vei crea și un punct de interes spre care va fi focalizată privirea și care va centra întregul ambient, fără a pierde, însă, din vedere notele discrete din rest.

5. Lumina potrivită transformă întreaga încăpere

Chiar dacă, în general, în decorul minimalist se merge pe simplitate și rafinament, acestea sunt subliniate, cel mai bine, cu ajutorul accentelor de lumină atent alese. 

Optează pentru câteva spoturi încastrate deasupra patului, care să difuzeze discret lumina și să se răsfrângă asupra anumitor piese de mobilier sau elemente decorative. Pentru alte zone care au nevoie de o iluminare de accent sau de atmosferă, alege aplice din materiale translucide, semiopace, realizate din materiale cromate, lemn ori sticlă mătuită. Acestea vor crea lumina potrivită și vor da profunzime dar și destindere spațiului.

Un aspect important într-o amenajare minimalistă îl reprezintă ferestrele mari, care ar trebui să permită să intre cât mai multă lumină naturală. Optează pentru jaluzele deschise la culoare din material textil, sau pentru rolete de tip zebră, care lasă să pătrundă o lumină mai discretă.

Concluzie

Într-o amenajare în stil minimalist, formele trebuie să fie liniștite și necomplicate iar culorile și texturile să se îmbine armonios. Simplitatea e cuvântul de ordine, însă, una rafinată și atent studiată. Configurația trebuie să ofere un spațiu aerisit, cu linii simple și confortabile, care să inspire, în același timp, ideea de eleganță și rafinament. 

Dacă îți place acest concept și îți dorești o atmosferă de calm și liniște în dormitor, cu siguranță, vei aprecia stilul minimalist în amenajare. Calitatea somnului este cea care va avea cel mai mult de câștigat, dacă alegi acest decor aerisit și neaglomerat, iar, în acest timp, îți vei încânta privirea cu un ambient rafinat și elegant.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa