7 semne că ești în relația potrivită

de WTA.ro

Tu și partenerul tău iubiți să încercați împreună restaurante noi, să faceți plimbări lungi cu bicicleta și să călătoriți, dar când vine vorba de a fi fericiți și sănătoși într-o relație, există și alte lucruri de luat în considerare în afară de a avea interese comune.

Ce anume face ca o relație să fie sănătoasă? „O relație grozavă este un loc sigur pentru ca ambele persoane să se iubească, să se onoreze și să se respecte unul pe celălalt”, spune Jennifer Howell, un coach de leadership și relații din Raleigh-Durham care deține de asemenea un magazin cu produse erotice în România. Puteți să vă comunicați dorințele, nevoile și limitele, precum și să îl ascultați pe celălalt.

Indiferent de modul în care vă identificați, este important să cultivați o relație sănătoasă, deoarece opusul – o relație toxică – își pune amprenta asupra calității vieții dumneavoastră prin accentuarea depresiei și a anxietății, prin impactul asupra somnului, prin faptul că vă determină să adoptați obiceiuri nesănătoase și chiar prin impactul asupra sănătății inimii, spune Mary Jo Rapini, psihoterapeut licențiat în domeniul intimității și sexului din Houston.

A fi într-o relație romantică de înaltă calitate este asociat cu o bunăstare mai mare, potrivit unui studiu publicat în august 2019 în revista Personality and Social Psychology Bulletin. Studiul a constatat că a fi singur a fost mult mai bun pentru bunăstarea cuiva decât a fi într-un parteneriat mai puțin fericit.

Mai mult, multe cupluri care se află în relații nesănătoase nu știu că sunt, mai ales dacă au crescut într-o gospodărie în care aceasta era norma, spune Rapini. Așadar, este cu atât mai important să poți identifica unde se află a ta.

Iată nouă semne că tu și partenerul tău sunteți o pereche bună:

1. Nu vă este teamă să vorbiți deschis

Este ușor să-ți dai seama când partenerul tău face ceva ce nu-ți place – poate că nu te sună timp de două zile sau nu te ajută în casă atunci când locuiți împreună. Dar nu este întotdeauna ușor să vorbești și să îi spui partenerului tău cum te simți. „Este nevoie de multă putere, încredere în sine și curaj, pentru că trebuie să vii dintr-un loc vulnerabil”, spune Howell. Într-o relație sănătoasă, te vei simți suficient de sigură pentru a fi deschisă cu partenerul tău.

2. Încrederea se află în centrul relației

Încrederea este fundamentală în toate relațiile, dar cu rețelele de socializare și telefoanele mobile, poate deveni mult prea ușor să spionezi. Dar într-o relație sănătoasă, nu este nevoie să faci asta. În parte, acest lucru se datorează faptului că partenerul tău îți arată că este de încredere. „Sunt de încredere și disponibili. Când spun că vor fi acolo, vor fi acolo”, spune Rapini. De asemenea, îți arată că au încredere în tine oferindu-ți libertatea și spațiul de care ai nevoie fără să te verifice constant – iar asta include și verificarea telefonului, spune ea.

3. Cunoașteți limbajul de dragoste al celuilalt

Multe cupluri jură pe cartea Cele 5 limbaje ale iubirii dintr-un motiv: în ea, descoperi „limbajul de iubire” al partenerului tău – modul în care preferă să ofere și să primească iubire (prin cuvinte de afirmare, timp de calitate, cadouri, acte de serviciu sau atingere fizică). Într-o relație sănătoasă, v-ați făcut timp să învățați „limbajul iubirii” al celuilalt, astfel încât să vă puteți exprima dragostea într-un mod care funcționează pentru amândoi, spune Howell.

4. Sunteți de acord să nu fiți de acord cu privire la anumite probleme

Fiecare cuplu se ceartă. Dar, contrar a ceea ce ai putea crede, nu trebuie să rezolvați fiecare problemă. De fapt, este în regulă să aveți o mână de subiecte asupra cărora voi doi nu veți fi niciodată de acord. Uneori, „este absolut în regulă să fiți de acord să nu fiți de acord. Cred că asta este o luptă sănătoasă”, explică Rapini. „În relațiile sănătoase, există cel puțin cinci subiecte care sunt „fără discuții”. Acestea sunt problemele asupra cărora amândoi aveți opinii și perspective diferite, iar acest lucru este în regulă.”

5. Vă încurajați unul pe celălalt să vă urmăriți obiectivele

„Mulți dintre noi avem un vis sau o viziune pentru viața noastră și, mai ales pe măsură ce îmbătrânim, vrem să menținem aceste viziuni”, spune Howell. Potrivit lui Howell, este în regulă dacă visele voastre nu se aliniază unul cu celălalt, atâta timp cât „vă onorați și vă încurajați reciproc să vă atingeți obiectivele”.

6. Tu și partenerul tău dețineți interese separate

„Cuplurile care au cele mai mari aventuri amoroase sunt cele care au fost capabile să-și mențină interesele, dar nu își culpabilizează partenerul pentru că nu le împărtășește cu el”, spune ea. Adică, amândoi îl încurajați pe celălalt să exploreze ceea ce îi place pe cont propriu. Howell este de acord, adăugând că, deși este ușor să adopți obiceiurile și interesele partenerului tău, în timp, devenind excesiv de dependenți unul de celălalt poate genera resentimente. „Dezvoltarea și investiția în tine însuți construiește încrederea în sine, iubirea de sine și bucuria”, spune ea.

7. Vă simțiți confortabil în propria piele

Când ești într-o relație, este crucial să îți cunoști punctele forte și punctele slabe, spune Howell. Poate că ești încrezătoare în preajma prietenilor tăi, dar ești timidă la locul de muncă. Sau știi că lucrurile mărunte, cum ar fi faptul că partenerul tău uită să ducă gunoiul, te pot scoate din sărite. Oricare ar fi punctele tale forte și punctele slabe, faptul că ești conștient de ele te poate ajuta să ajungi la un punct în care să te iubești și să te accepți, ceea ce, la rândul tău, te poate ajuta să îți iubești și să îți accepți partenerul.

Te-ar putea interesa