Ai o cameră de zi mică și vrei să o faci să pară mai spațioasă, mai luminoasă? Vrei să ai loc pentru tot mobilierul preferat, dar și spațiu pentru un trafic fluid prin cameră? Ei bine, poți găsi, mai jos, câteva sfaturi care te vor ajuta mai ales în cazul în care locuiești într-un apartament sau o garsonieră de dimensiuni mai reduse. Având camere mai mici, primul tău gând ar fi că va trebui să faci compromisuri în ceea ce privește numărul pieselor de mobilier cumpărate. Totuși, există soluții care-ți vor permite să ai mobilierul pe care ți-l dorești, cu ajutorul unor trucuri simple. Iată cum:
Canapeaua flexibilă, extensibilă și practică
Piața actuală este extrem de ofertantă, când vine vorba despre astfel de piese de mobilier. O canapea extensibila este, desigur, o soluție mai mult decât binevenită într-un living, ea putând fi folosită atât pentru relaxare, cât și pentru somn. Este, de altfel, piesa de mobilier cea mai voluminoasă din camera de zi, așadar, este recomandat să fie și prima cumpărată. Ea va da tonul întregii încăperi, iar în funcție de stilul ei, poate fi chiar acea piesă statement din livingul tău. Nu te teme să optezi pentru canapele extravagante, în culori vesele sau sumbre, cu texturi speciale, precum catifeaua sau pielea.
Otomanul tapițat multifuncțional
Renunță la clasicul fotoliu, care va încărca mult camera, și optează pentru un otoman tapițat. Este o piesă de mobilier multifuncțională, acționând ca scaun suplimentar, un suport pentru picioare, măsuță de cafea și un element de decor atractiv în camera de zi. Înseamnă că poți renunța la cumpărarea unei măsuțe de cafea și a unor scaune sau fotolii suplimentare. Chiar dacă ai oaspeți, poți folosi otomanul, în timp ce invitații tăi se vor putea relaxa pe canapea. Poți chiar opta pentru otomane din ratan sau iută, cu tentă boho, care se pot stivui unele peste altele. Astfel, vei avea mereu loc pentru toți prietenii veniți în vizită.
Leagănul suspendat distractiv
Vrei un element mai neobișnuit în camera ta de zi, care să atragă imediat atenția vizitatorilor tăi? Atunci adaugă un leagăn de perete. Ar trebui să fie mic și deschis, la fel ca cele pe care ni le făceau bunicii în vacanțe. Adaugă pe șezutul lui o mica blană artificială, pentru un plus de textură. Nu copleși spațiul cu un leagăn complicat, masiv, chiar dacă este frumos și te tentează. Ideea este să creezi iluzia de spațiu și, în același timp, un loc distractiv, mai ales dacă ai copii.
Oglinzile ce reflectă lumina naturală
Este un truc vechi de când lumea, pentru a face o camera mică să pară mai mare. Folosește în living oglinzi de diferite mărimi, astfel încât lumina să se reflecte pe mobilier și în întreaga cameră. Este o modalitate excelentă de a adăuga luminozitate încăperii. În funcție de alegerea ta, poți adăuga fie o oglindă mare vizavi de fereastră, fie mai multe oglinzi mici pe un perete, nu doar pentru luminozitate, ci și ca elemente decorative.
De asemenea, tot pentru a permite luminii naturale să intre, nu uita să optezi pentru perdele din materiale naturale, transparente sau semitransparente, în culori deschise. Nu uita să instalezi galeriile cât mai aproape de tavan, pentru a mări vizual camera.
Obiectele de iluminat
Ai un living de dimensiuni reduse, așadar, renunță la ideea unor lampadare de podea de dimensiuni mari. Ocupă spațiu inutil și vor face camera să pară și mai mică și aglomerată. Optează, în schimb, pentru luminile care pot fi instalate direct pe perete – oferta de aplice este destul de mare. Sigur vei găsi ceva pe placul tău, de la cele minimaliste la cele cu tentă boho, country etc. Alegând acest tip de lumini, vei economisi spațiu în cameră, fără a compromite frumusețea iluminării suplimentare.
Măsuță de cafea cu depozitare sau stivuibilă
Când ai mai puțin spațiu, este important să alegi un mobilier practic și funcțional. Pentru a realiza acest lucru, alege măsuțele de cafea care au opțiuni de depozitare. Sau, dacă ți se pare că o astfel de măsuță de cafea este prea voluminoasă, alege mesele cu rafturi. Ele îți vor permite să păstrezi mai multe articole într-un spațiu mai mic. Indiferent că este vorba de ziarul zilnic, reviste, o carte sau de alte obiecte, precum telecomenzile, poți utiliza spațiul de stocare pentru a ține sub control dezordinea. Iar atunci când nu este dezordine, camera de zi pare automat mai mare.
Rafturi pentru utilizarea optimă a spațiului
Optează mereu pentru rafturi deschise, suspendate. Nu doar că vei folosi inteligent suprafețele verticale, eliberând spațiul podelei, dar rafturile sunt cea mai bună alternativă pentru clasicele biblioteci sau comode, care ocupă mai mult spațiu și care par voluminoase în încăperea mică. De asemenea, rafturile pot fi un mod minunat de a-ți etala obiectele decorative, ghivecele frumoase cu plante de cameră sau coșurile decorative din ratan ori rafie, în care poți pune lucruri pe care nu vrei să le lași la vedere.
În concluzie, nu te mulțumi cu o cameră de zi mică, ci fă-o să pară mai spațioasă, folosind aceste trucuri simple! Nu numai că vei avea un loc grozav și funcțional, atunci când vin oaspeții, dar te vei putea bucura liniștit și relaxat de timp în familie, în confortul livingului tău.
Sursa foto: Shutterstock