206
Achiziția unor jante noi este o perspectivă destul de complicată pentru mulți șoferi. Dacă nu ești o persoană pasionată de mașini și nu dispui de timpul necesar pentru documentare, probabil că ai doar niște cunoștințe de bază despre mașina ta, în special referitoare la utilizare.
Soluția cea mai ușoară este să alegi un dealer de anvelope care te va ajuta cu toate informațiile de care ai nevoie pentru a achiziție rapidă și corectă. De exemplu, poți alege jante Dacia Logan extrem de ușor, iar un consultant te va însoți pe durata întregului proces de achiziție.
Cu toate acestea, dacă vrei să cumperi altă marcă de jante auto sau dacă vrei să alegi niște jante personalizate, va trebui să ai în vedere câteva detalii extrem de importante.
- Dimensiunea. Cea mai simplă modalitate a stabili care este dimensiunea potrivită de jante pentru mașina ta, este să verifici cartea mașinii. Acolo sunt menționate trei dimensiuni astfel: prima, este dimensiunea recomandată, iar ultimele două sunt dimensiuni secundare, compatibile cu mașina ta. Dacă dorești să instalezi niște jante mai mari, așa cum fac mulți șoferi, va trebui să faci câteva măsurători în plus.
- Măsoară diametrul și lățimea jantelor existente. Nu uita ca alegerea unor jante mai mari înseamnă că vei avea nevoie și de anvelope cu profil interior mai mare, pentru a se potrivi pe jante.
- Decalajul roților existente este determinat prin măsurarea între linia centrală a roții și plăcuța de montare a acesteia. Dacă vei alege niște jante cu offset greșit, jantele se pot freca de corpul mașinii sau chiar pot interfera cu frânele ori sistemul de suspensie al mașinii.
- Modelul prezonelor. Se referă la numărul de găuri de pe jantă și la distanța dintre ele. De exemplu, dacă ai un model de jantă 5×4, asta înseamnă că există 5 prezoane pe fiecare roată, la distanță de 4 inchi unul de celălalt. Uneori, dimensiunile pot fi în milimetri, așa că va trebui să te asiguri că știi cu exactitate ce ai nevoie.
- CB (Central Bore). Reprezintă gaura centrală a jantei, folosită pentru fixarea butucului. Diametrul CB este important pentru montarea și dimensionarea noilor jante.
- Backspace. Se referă la distanța la care sunt montate roțile față de marginea inferioară sau la flanșă. Este obicei măsurat în inchi și este un indicator vital pentru potrivirea perfectă a roților pe mașină. Backspacing poate varia în funcție de decalajul roților, așa că va trebui să te asiguri că ai măsurat și acest lucru înainte de a cumpăra jante noi. Dacă alegeți dimensiunea greșită a backspacing ului, mașina ta nu va mai putea atinge performanțele maxime pentru care a fost proiectată.
- Odată cu jantele noi s-ar putea să fie nevoie să achiziționezi și un nou set de anvelope. Când alegi anvelope noi, verifică numărul de pe partea laterală. Acesta îți oferă niște informații pe care va trebui să le corelezi atât cu dimensiunea jantelor cât și cu recomandările producătorului mașinii tale.
- Materialul din care sunt realizate. Opțiunile din acest punct de vedere sunt destul de reduse. Există două tipuri de materiale pentru fabricarea jantelor auto: oțel și aliaj de aluminiu. Diferențele dintre cele două tipuri de jante sunt destul de mari, fiecare avand avantaje și dezavantaje.
- Jantele din oțel sunt durabile și rezistente, putând fi reparate ușor dacă se strâmbă. Dezavantajul este în primul rând din punct de vedere estetic, deoarece nu sunt foarte aspectuoase.
- Jantele de aluminiu sunt în schimb foarte strălucitoare și vin într-o mare varietate de modele. Dezavantajul lor constă în faptul că sunt foarte fragile și nu se pot repara dacă se crapă ori se strâmbă. Aliajul din care sunt realizate este foarte casant, astfel încât se pot sparge extrem de ușor.