Istoria pianului. Cine a inventat pianul

de WTA.ro

Cum și când a apărut muzica? Oare oamenii din Preistorie au descoperit muzica prin lovirea diverselor obiecte sau și-au folosit vocile pentru a cânta? Foloseau instrumente? A fost muzica un aspect important în societate?

Acestea sunt o parte dintre întrebările care apar atunci când ne gândim la influența muzicii. Oamenii au manifestat o afinitate pentru sunete și muzică încă din vremurile preistorice și a rămas o limba universală a omenirii.

Scopul muzicii

scopul muzicii

O artă abstractă ca muzica, are capacitatea de a purta ascultătorul/interpretul într-o călătorie intelectuală și emoțională, care rămâne în lumea reală și care nu poate fi accesibilă. Are curajul de a transpune indivizi în mod imaginar în alte lumi, poate contribui și la atragerea atenției asupra lumii proprii unei persoane, ajutând-o să își aducă aminte de persoane, de evenimente din trecut și de situații.

Dintr-o perspectivă evoluționistă, nu are niciun sens că muzica ne poate face să simțim emoții. Teoria darwinistă susținea ideea selecţiei naturale, adică individul cel mai bine adaptat anumitor condiţii are cele mai multe şanse de a supravieţui şi a avea urmaşi. Astfel, muzica nu era o condiție de supraviețuire. În originile noastre, am dezvoltat emoții orientării în situații periculoase (frica) și sociale (bucuria). Și, totuși, muzica ne face să simțim. Cumva, tonurile și ritmurile compozițiilor muzicale activează zone similare ale creierului. 

Muzica și instrumentele

Muzica și instrumentele

Denumirea de „muzică” derivă din grecescul „mousike” care semnifică „artă a muzelor”. În Grecia Antică, muzele erau zeițele care au inspirat crearea artei, în toate formele ei.

Muzica a fost interpretată încă de la începuturile omenirii, cu ajutorul instrumentelor sau prin intermediul vocii. Deși nu se știe cum sau când a fost inventat primul instrument muzical, se consideră că fluierul (din oase de animal) datează de acum 37000 de ani. Iar cea mai veche melodie are 4000 de ani și este scrisă în caractere cuneiforme.

Instrumentele au fost create pentru a emite sunete muzicale. Orice obiect care produce sunet poate fi considerat un instrument, în mod special, dacă a fost creat pentru acest scop. Ele pot fi divizate în 3 categorii, ținând cont de modul în care sunt produse sunetele: cu coarde, de suflat sau de percuție. 

Istoria pianului

istoria pianului

Strămoșii pianului sunt Clavicordul, Clavecinul și Țambalul. Dacă cercetăm mai bine istoria, descoperim că pianul este un urmaș al monocordului. Bazându-ne pe istorie, pianul este clasificat ca instrument cu coarde.

Totuși, datorită faptului că sunetele produse de pian vin din vibrațiile coardelor, acesta poate fi considerat și instrument de percuție (ciocănele acoperite cu pâslă lovesc coardele, la atingerea clapelor pianului).

Țambalul este un instrument originar din Orientul Mijlociu, răspândit în Europa, în secolul al XI-lea. Se caracterizează printr-o cutie simplă rezonantă cu coarde atașate pe deasupra. Asemenea pianului, pentru a produce sunete, coardele sunt atinse de un ciocănel. 

Cele mai citite articole

Clavicordul, un instrument muzical cu coarde și claviatură, a evoluat de la monocordul medieval. A înflorit în perioada 1400-1800. Avea o formă rectangulară, iar corpul și capacul erau pictate și încrustate cu detalii decorative. Apăsarea unei clape determina o tijă de alamă să atingă o coardă și să producă vibrații care să emite sunete peste o serie de 4 sau 5 octave.

Designul pianului modern a fost inspirat din cel al clavecinului. Instrumentul dispunea de clape, iar coardele erau mai degrabă ciupite de un dispozitiv. Sunetul distinctiv al clavecinului creează o asociere imediată cu Era Barocă. Clavecinului a apărut în jurul anilor 1400, iar cele mai vechi clavecine datează din 1500, când mecanismul complex al instrumentului a fost perfecționat. Coardele ciupite determină un sunet bogat care atestă clar complexitatea polifonică a muzicii baroc. 

Pianul este un instrument muzical acustic cu coarde, inventat în preajma anilor 1700, de Bartolomeo Cristofori. Inventatorul era nemultumit de lipsa controlului asupra nivelului de volum pe care un clavecin il producea. Cristofori a schimbat mecanismul de la ciupire la lovire determinată de ciocănel la apăsarea unei clape. Instrumentul a fost numit „clavicembalo col piano e forte” (clavecin care poate să producă zgomote line sau puternice), ulterior fiind schimbat în „piano”.

Tipuri de piane

Pianele pot fi grupate în 3 categorii principale: 

  1. Grand – atent create, mai degrabă pentru concerte live și pentru compoziție muzicală. De dimensiuni mari și cu mecanism care permite diverse tehnici muzicale, are capacitatea de a crea unele dintre cele mai emoționante tonuri. Prețul poate depăși suma de 40.000 €.
  2. Verticale– se caracterizează prin mișcarea și așezarea verticală a coardelor. Sunt potrivite pentru acasă sau pentru școli. Mai accesibile ca primele, dar sunt considerate tot scumpe.
  3. Digitale – produc cât mai fidel sunetul creat de pianul acustic și se caracterizează prin: conexiune la diverse device-uri, lipsa coardelor, mecanism diferit (detectarea celor mai delicate atingeri ale clapelor de către senzori și amplificarea, respectiv redarea de la boxe a sunetului digital).

Ce trebuie să știi despre cursurile de pian pentru copii?

Ce trebuie să știi despre cursurile de pian pentru copii?

Pianul poate fi studiat la orice vârstă, fiind adaptate pentru fiecare nivel (începător, intermediar, avansat) . Pentru a învăța acest instrument, sunt necesare răbdarea și dedicarea. 

Copiii învață muzica în aceași manieră în care învață să vorbească. Cântatul la pian dezvoltă armonios ambele emisfere ale creierului copilului, contribuind la crearea abilităților de memorare și coordonare. Îmbunătățește creativitatea, concentrarea și crește stima de sine. Cei care iau parte la lecții de pian, de la vârste fragede, au tendința de a învăța mult mai repede.

De obicei, lecțiile de pian pentru copii durează între 50 și 60 de minute. Aceste cursuri de pian pentru copii sunt structurate 50% în parte teoretică, 50% în parte practică. Studiul pianului trebuie realizat într-un mod creativ astfel încât să capteze atenția micuțului încă din primele minute ale cursului. Pentru copiii sub vârsta de 5 ani, lecțiile de pian sunt realizate prin intermediul jocului, deoarece metoda ludică este o formă interactivă și eficientă de predare-invățare. 

Așadar, luăm contact cu muzica încă de la începuturile existenței noastre (odată cu cântecele de leagăn) și fie că vom practica muzica în vreo formă sau alta, fie că nu, această artă constituie o experiență umană de bază. 

Surse:

Sursa Foto: Pixabay

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa