Cum se face revizia auto periodică – La ce să te aștepți

de WTA.ro

Mașina ta are nevoie de îngrijire atentă pentru a funcționa la parametri maximi și în siguranță. Pentru a nu avea nicio surpriză neplăcută, găsește un service autorizat și un mecanic bun care să se ocupe de mașină și la care să poți apela ori de câte ori simți că este ceva în neregulă.

Revizia periodică include câteva operațiuni care trebuiesc făcute la anumite intervale de timp sau atunci când mașina împlinește un anumit număr de kilometri. Toate operațiunile de mai jos trebuie să aibă loc în mod obligatoriu și atunci când soliciți o revizie auto Dacia.

Principalele intervenții ce au loc în timpul reviziei periodice sunt:

  1. Schimbarea uleiului de motor

Este o operațiune simplă dar de mare importanță pentru buna funcționare a motorului. Ideal este ca uleiul sa fie schimbat anual sau la fiecare 10.000 de km parcurși. Uleiul trebuie întotdeauna schimbat în totalitate și în niciun caz nu trebuie suplimentată cantitatea deja existentă. Dacă mașina este mai veche sau dacă ai un stil de condus sportiv, poți schimba uleiul de motor chiar și la 5.000 de km. Vei păstra astfel mașina în cele mai bune condiții și te vei bucura că totul funcționează impecabil.

2. Schimbarea lichidului de frână

Sistemul de frânare este un element principal pentru siguranța auto. Se recomandă schimbarea lichidului de frână la fiecare 2 ani sau la împlinirea a 12.000 de km. Schimbarea lichidului de frână presupune golirea completă a sistemului de frânare și reumplerea lui cu un produs compatibil cu modelul mașinii tale. Principalele calități ale unui lichid de frână bun se referă la combaterea și prevenirea coroziunilor precum și la buna lubrifiere a componentelor.

3. Schimbarea filtrelor

O mașină modernă are patru tipuri de filtre:

  • Filtrul de aer
  • Filtrul de ulei
  • Filtrul de combustibil
  • Filtrul de polen

Fiecare dintre acestea trebuie schimbat periodic pentru a preveni ajungerea impurităților în motor sau în aerul din interiorul mașinii. Perioadele la care trebuiesc schimbate diferă în funcție anumite criterii printre care: tipul de traseu, tipul de carosabil, viteza medie de circulație, poziționarea geografică, respectiv clima predominantă.

4. Verificarea plăcuțelor și a discurilor de frână

Aceste componente ale sistemului de frânare nu se schimbă la o anumită perioadă de timp ci în funcție de gradul de uzură. Cel mai simplu mod de a-ți da seama dacă se impune schimbarea frânelor, este o scurtă inspecție pe care o poți face chiar tu. Plăcuțele de frână pot fi văzute cu ochiul liber iar în cazul în care grosimea lor este foarte mică, vei avea primul semn că trebuiesc schimbate. Dacă vei simți vibrații în volan, vei auzi sunete anormale în timpul mersului, dacă se aprinde martorul din bord sau dacă simți frâna slabă, atunci nu trebuie să mai amâni nicio clipă verificarea. Ducând mașina la service-ul auto pentru o revizie periodică, vei afla cu certitudine care este starea plăcuțelor și a discurilor de frână.

5. Sistemul de climatizare

Funcția cea mai importantă a sistemului de climatizare este de a menține o temperatură constantă în interiorul automobilului și de a oferi senzația de conform șoferului și pasagerilor. Vara, aerul va fi răcit iar în sezonul rece interiorul va fi încălzit, iar toate acestea se pot face cu ajutorul unui sistem de climatizare bine întreținut. Pentru o bună funcționare a sistemului de climatizare se recomandă pornirea lui cel puțin o dată pe lună. În acest mod se asigură lubrifierea tuturor componentelor, evitându-se pierderea etanșeizării acestuia. La revizia auto periodică solicită și verificarea curelei care antrenează compresorul. Pentru siguranță, radiatorul instalației de climatizare este necesar să fie curățat la exterior pentru a permite circulația corectă a aerului și, implicit, răcirea adecvată a sistemului.

Alte verificări de rutină ce pot avea loc în timpul reviziei periodice:

  • Martorii de bord
  • Iluminarea și semnalizarea
  • Direcția
  • Geometria roților
  • Inspecția vizuală a exteriorului și interiorului mașinii

Te-ar putea interesa