Primul loc de muncă este un subiect de discuție care îi sperie puțin pe majoritatea tinerilor. Cei care aleg să vorbească despre asta, cel puțin. Chiar dacă alegerea inițială este rareori și cea finală, acest prim pas îți poate influența decisiv atât viitorul profesional, cât și pe cel personal.
Tocmai de aceea nu trebuie să te arunci cu capul înainte, chiar dacă tentația este mare. Desigur, cel mai probabil vei învăța din greșeli pe parcurs, dar de ce să nu-ți începi aventura în lumea profesională în cele mai bune condiții? Ia în calcul criteriile de mai jos dacă nu vrei să-ți regreți decizia la câteva zile după semnarea contractului.
Să-ți placă ceea ce faci
Nu ai mai muncit până acum, deci clar nu știi ce înseamnă să faci același lucru timp de opt ore, cinci zile din șapte. Nu te gândi doar la salariul pe care îl vei primi, ci și la cât de dispus ești să faci această activitate zi de zi. Nu e absolut nicio rușine să recunoști că nu ești bun la ceva sau că nu îți face plăcere o anumită activitate.
Încearcă pe cât posibil să nu rămâi cu un gust amar de la prima experiență profesională. Nu-ți cere nimeni să-ți găsești chemarea din prima, dar nici să te chinui zilnic nu este o soluție.
Să te împaci cu programul
Cel mai probabil primul job ți-l vei alege din cauza unor constrângeri. Te-ai mutat de acasă. Ești student și ai nevoie de bani. Cam astea sunt situațiile cele mai frecvente. Vrei să te apuci de un job de bună voie și nesilit de nimeni? Minunat, dar cel mai probabil faci parte din minoritate.
Cele mai citite articole
Majoritatea tinerilor trebuie să îmbine munca și studiile sau alte responsabilități. Așadar optează pentru un job cu un program pe care-l poți frecventa fără prea mari bătăi de cap. Dacă nu ești o persoană matinală și job-ul presupune să te trezești la cinci dimineața, nu vei face față multă vreme. Deci alege un job cu un program flexibil, de exemplu la Studio Models4Models.
Să te potrivești cu cultura organizațională
Unul dintre cele mai importante aspecte la un job este cât de bine te mulezi și pe mediul de lucru. Rezonezi cu valorile companiei, pare că vei avea colegi de treabă și companiei îi pasă și de angajați, nu doar de clienți? Există oportunități de avansare? Este necesar să verifici toate aceste aspecte încă de la început pentru a nu avea o surpriză neplăcută mai târziu. Mai ales că niciun CV început cu un job de doar două luni nu dă foarte bine.
Dacă mediul de lucru nu este unul primitor și nu te poți integra, fiecare zi petrecută acolo va părea un sacrificiu. Nu trebuie să te obișnuiești cu așa ceva și nici să acumulezi frustrări de la primul job.
Să ai ce învăța și de la cine
Știm că nu te gândești acum la ce vei face peste cinci ani și te enervează la culme această întrebare omniprezentă în interviuri. Foarte puține persoane știu ce vor să facă cu viața lor când își caută primul job, și chiar mai puține persoane dau un răspuns onest la această întrebare.
Acestea fiind zise, de preferat ar fi să ai măcar o direcție generală în care să vrei să te îndrepți și să știi ce abilități trebuie să-ți dezvolți pe parcurs. Așadar ți-ar prinde extrem de bine să alegi un mediu în care să-ți formezi aceste abilități și, chiar mai important, să ai de la cine să înveți. Un mentor la primul job îți poate forma niște deprinderi extraordinare și niște principii profesionale pe care să le iei cu tine peste tot unde te va purta cariera ta.
Ține cont de aceste aspecte și primul job va fi o experiență foarte plăcută!