Povestea gazelor naturale pe înțelesul copiilor

de WTA.ro

Gazul natural este un amestec de gaze și este compus din hidrocarburi, iar componenta principală este metanul. Gazul natural se găsește adesea în sol, fie singur, fie împreună cu petrolul. Depozitele de deșeuri și procesele naturale produc metan. De obicei, acesta este transportat către utilizatori printr-o conductă.

Cuprins

Majoritatea gazelor naturale sunt arse ca și combustibil pentru a produce energie. Acestea ard cu o flacără albastră curată, provocând foarte puțină poluare.

Gazul natural este utilizat pentru a găti și pentru a încălzi clădirile și apa. De asemenea, este utilizat ca un combustibil pentru vehiculele cu gaze naturale comprimat. Când gazul natural este ars într-o centrală electrică, acesta fierbe apă care învârte o turbină cu abur care transformă un generator pentru a produce electricitate. Unele centrale folosesc gaze naturale într-o turbină cu gaz.

Gazul natural este, de asemenea, transformat în multe substanțe chimice industriale. Este cea mai comună materie primă pentru producerea hidrogenului pur. Hidrogenul este utilizat ca și combustibil în celulele de combustie și pentru a produce amoniac. Amoniacul este folosit ca îngrășământ pentru culturi și pentru a face multe alte lucruri dar și drept combustibil. Gazul natural este, de asemenea, transformat în monomeri pentru a produce multe produse din plastic.

Istorie

Gazul natural a fost descoperit accidental în China antică în urma unor forări pentru saramură. Gazul natural a fost folosit pentru prima dată de chinezi în jurul anilor 1000 – 500 î.Hr. Au descoperit o modalitate de a transporta gazul care se scurgea din pământ prin conducte brute de bambus până unde era folosit pentru a fierbe apa sărată cu scopul de a extrage sarea, în districtul Ziliujing din Sichuan.

Cele mai citite articole

Descoperirea și identificarea gazului natural în America a avut loc în 1626. În 1821, William Hart a săpat cu succes primul puț de gaze naturale la Fredonia, New York, Statele Unite, ceea ce a dus la formarea Fredonia Gas Light Company.

Orașul Philadelphia a creat prima întreprindere de distribuție a gazelor naturale deținută municipal în 1836. Până în 2009, 66 000 km³ (sau 8%) fuseseră folosiți din totalul de 850.000 km³ din rezerva recuperabilă estimată de gaz natural rămas

Gazele naturale în România

România are rezerve de gaze naturale de aproximativ 100 miliarde metri cubi. Cea mai mare parte a resurselor de gaze naturale ale României sunt situate în Transilvania, Moldova, Muntenia și Marea Neagră, cu aproximativ 75% din ele aflându-se în Transilvania, în special în județele Mureș și Sibiu. Cel mai mare câmp de gaze naturale din România se află la Deleni, descoperit în 1912 și se află între comuna Băgaciu și Județul Mureș, cu rezerve de 85 miliarde metri cubi.

 Alte câmpuri de gaze naturale sunt cele de la Filitelnic (40 miliarde metri cubi), câmpul de la Roman-Secuieni (24 miliarde metri cubi), Voitinel (11,8 miliarde metri cubi), Ghercești (11 miliarde metri cubi) și Sărmășel (10 miliarde metri cubi), toate cu rezerve mai mari de 10 miliarde metri cubi. În prezent, România are a treia rezervă de gaze din Uniunea Europeană, imediat după Olanda și Marea Britanie.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa