Mănânci uneori pentru a te simți mai bine sau pentru a reduce stresul? Nu mâncăm întotdeauna pentru a ne satisface foamea fizică, dar, uneori, mâncăm pentru a umple goluri emoționale, pe care de multe ori, nici nu le sesizăm. Când facem asta, alegem de cele mai multe ori alimente reconfortante, dar deloc sănătoase, mâncate în cantități exagerate.
Știi ce îngrașă? Ronțăitul abuziv pe care îl practici la birou, în timp ce completezi un tabel Excel, în timp ce te uiți la Lupin pe Netflix sau când vine prietena ta bună la tine și stați de povești amândouă până târziu.
Ai auzit de termenul alimentație emoțională? Ori de câte ori te simți stresat și mănânci alimente bogate în calorii, practici ceea ce psihonutriția definește ca alimentație emoțională. În acest mod, încerci să-ți îndeplinești nevoile interioare. Nu te întreba, apoi, de ce te-ai îngrășat atât de mult în ultima vreme! Astăzi trăim într-o eră care hrănește fizic oamenii, dar aproape deloc emoțional și spiritual interiorul lor.
Suntem în cea mai bună etapă a civilizației, putând mânca oricând, orice cantitate de mâncare, dar biologic, corpul nostru nu este obișnuit cu asta. Lipsa de exercițiu, orice ar însemna pentru tine asta, este un motiv pentru kilogramele în plus acumulate și problemele de sănătate care vin odată cu o alimentație de proastă calitate. Ține minte: mănânci ca să acoperi goluri pe care nu le-ai descoperit și înțeles încă, iar atunci când îți vei rezolva problemele interioare, mâncarea nu va (mai) fi aliatul tău numărul unu. Nutriționiștii sfătuiesc să îți găsești o altă jucărie cu care să înlocuiești mâncarea. Practicarea unui sport, cum e belly dance-ul, pictura, scrisul și inclusiv răsfățul trupului, te vor ajuta în demersul tău. Încearcă, după muncă, să mergi la piscină și să petreci câteva ore în aer liber, relaxându-ți mintea sau pregătește un SPA la tine acasă, în confortul propriu. Fă-ți o mască din iaurt și miere și aplic-o pe față și decolteu, îngrijește-ți părul și aplică produse de calitate cum sunt cele de la Moroccanoil. Distrage-ți singură atenția și renunță la obiceiurile greșite, dar mai ales respectă-te și fii blândă cu tine, de la exterior spre interior.
Cum îmi dau seama că mănânc emoțional?
Nu este deloc ușor să-ți dai seama dacă mănânci din cauza unor probleme emoționale. Cu toate astea, o bună metodă de a-ți da seama dacă mănânci emoțional este să ții un jurnal despre cum te simți după fiecare masă. Acest lucru te va ajuta să identifici și factorii declanșatori. Înregistrează cum te simți de fiecare dată când mănânci, ce anume ai mâncat și cum te-ai simțit după. Răspunzi la jumătate dintre întrebările de mai jos:
- Mănânci mai mult sau mai puțin atunci când te simți stresată?
- Mănânci pentru a te simți mai bine?
- Te înveselește mâncarea sau te calmează atunci când ești anxioasă?
- Simți că mâncarea este un prieten?
- Simți că ești neputincios când mănânci, și cât?
- Folosești mâncarea ca recompensă?
Obținerea plăcerii din alimente este diferită de utilizarea acestora ca strategie principală de a face față emoționalului, atunci când te simți stresată, supărată, obosită, nervoasă sau singură. Gândurile negative sunt un comportament învățat și exersat de către oameni, aflat la nivel subconștient. Este ceea ce Freud numea SupraEu, de unde începe, de fapt, problema alimentației emoționale. Dar poate fi legat și de sentimente pozitive, cum ar fi recompensarea sau sărbătorirea unui eveniment sau succes din viața ta.
Foame fizică sau emoțională?
Iată câteva diferențe pentru a înțelege clar fenomenul și a putea compara corect.
Foamea fizică
- Îți e foame din ce în ce mai mult, construindu-se treptat și poate aștepta.
- Este puțin probabil să poftești anumite alimente.
- Când ești plină, te-ai oprit din mâncat.
- Nu este asociat cu sentimentele de vinovăție după ce ai mâncat.
Foamea emoțională
- Senzația de foame vine brusc și nu poate aștepta.
- Este posibil să poftești anumite alimente.
- Nu ești mulțumită sau fericită după ce ai mâncat.
- Poate declanșa sentimente de vinovăție, rușine sau neputință.
Riscuri asociate cu alimentația emoțională
Când mănânci din motive emoționale, nu numai că nu ești în măsură să abordezi cauzele profunde ale preocupărilor tale emoționale, dar este, de asemenea, asociată cu vinovăția și mâncarea excesivă. Acest lucru stabilește un ciclu negativ în care ne simțim rău că exagerăm, dar apoi folosim alimente pentru a ne liniști din nou. Mâncarea în exces poate duce la obezitate, ceea ce va crește riscul de boli cardiovasculare, diabet de tip II, cancer, artrită sau depresie.
Stresul, dușmanul sănătății
Știai că stresul cronic este asociat cu o dorință mare de energie și de alimente bogate în nutrienți, cum ar fi grăsimile și păcătosul zahăr? S-a descoperit că hormonul stresului, cortizolul, are efect opus asupra hormonului leptină care inhibă foamea. Șoarecii cu niveluri ridicate de cortizol au continuat să mănânce și s-au îngrășat. Acest lucru sugerează că nu mănânci doar din cauza stresului, dar cortizolul amplifică acest lucru, făcându-te să te simți înfometat fizic, chiar și atunci când nu ești de fapt.
Acest lucru demonstrează că există o componentă fiziologică în alimentația emoțională, precum și una psihologică. Alimentele bogate în grăsimi și zahăr stimulează căile de recompensă din creier, care sunt asociate cu experiențele plăcute. Retragerea acestor alimente poate duce la creșterea poftei. Nu zice nimeni să nu mănânci o prăjitură, dar fă-o mai rar, alegând ceva de calitate. Stresul este un factor important în dezvoltarea dependenței, de aceea este important să observi cât ești de stresată și să încerci să renunți, măcar parțial la griji.
Vestea bună este că odată identificați factorii declanșatori ai alimentației emoționale și când ai devenit conștientă, vei putea activ să revizuiești traseul și să alegi o altă cale, mai sănătoasă, mai satisfăcătoare și mai plină de fericire, pe care, de altfel, doar tu ți-o poți oferi.
Sursă foto: Pexels