Când vine vorba de diagnosticarea și tratarea afecțiunilor, medicii au la dispoziție o gamă variată de teste, proceduri și tratamente din care pot alege.
De cele mai multe ori acestea pot fi împărțite în două categorii și anume invazive și neinvazive.
Termenul de proceduri invazive se referă la orice procedură medicală care trece de piele și care lasă în urmă o cicatrice cum ar fi cele folosite la înlăturarea tumorilor, la tratarea fracturilor, oprirea sângerărilor interne și așa mai departe.
În ceea ce privește procedurile neinvazive, acestea se referă la intervențiile care nu trec de nivelul cutanat, acestea putând avea rol atât în diagnosticare cum ar fi testele imagistice, cât și în tratare, cum ar fi radioterapia.
În trecut singura metodă prin care medicii puteau observa problemele din interiorul corpului era prin realizarea unei incizii și deschiderea acesteia.
Cunoscută și sub numele de chirurgie exploratorie, această procedură prezenta și încă prezintă numeroase riscuri destul de severe.
Datorită progreselor continue realizate în domeniul medical multe alte metode de diagnostic și tratament au fost create, acestea oferind medicilor oportunitatea de a observa interiorul corpului fără a efectua o incizie.
Chiar dacă procedurile invazive au rolul lor și nu pot fi înlocuite în multe circumstanțe, medicii tind să aleagă opțiunile neinvazive ori de câte ori este cazul.
Pe lângă procedurile invazive și neinvazive, în ultimii ani au apărut și intervenții minim invazive cum ar fi procedura de Angiografie coronariană pentru probleme cardiovasculare, acestea prezentând un timp mult mai scurt de internare și vindecare, asta datorită inciziilor mici de care au nevoie.
Proceduri medicale invazive
Conform unui studiu publicat în 2019 [1] cel puțin 230 de milioane de proceduri invazive sunt realizate anual la nivel global, numărul acesta fiind așteptat să crească datorită apariției procedurilor minim invazive.
Aceste numere nu sunt deloc surprinzătoare având în vedere că procedurile invazive sunt întâlnite în orice domeniu medical de la cel stomatologic prin implanturi sau extractii dentare la cel ortopedic prin tratarea fracturilor, la tratamente cardiovasculare, neurochirurgicale și așa mai departe.
Chiar dacă procedurile invazive creează practic o cale de contact între exterior și interiorul corpului, crescând astfel riscul infectare și de apariție a altor complicații, trebuie menționat că de-a lungul timpului au apărut măsuri excelente de prevenire sau reducere a acestor riscuri, intervențiile efectuându-se de obicei în medii sterile și controlate.
Proceduri medicale neinvazive
Procedurile medicale neinvazive sunt și ele foarte numeroase și variate, unele dintre ele necesitând aparatură complexă și de ultimă generație cum ar fi RMN-ul sau CT-ul, în timp ce altele pot fi efectuate fără prea multe necesități, cum ar fi examenul oftalmologic.
În ceea ce privește tratamentele neinvazive, cele mai des folosite sunt:
- Radioterapia, tratament care folosește radiații pentru a distruge tumora din interiorul corpului fără a fi necesară efectuarea unei incizii;
- Kinetoterapia, formă de recuperare care are la bază activitatea fizică;
- Fizioterapia, metodă de tratament care se folosește de căldură, lumină, electricitate și unde magnetice pentru a ameliora durerea și pentru a trata anumite afecțiuni;
- Comprese reci sau calde și masajul, multe dintre acestea fiind de obicei utilizate pentru ameliorarea durerilor de spate sau de mușchi.
Proceduri medicale minim invazive
Procedurile minim invazive reprezintă numeroase beneficii pentru pacienți, acestea fiind asociate cu un risc mai mic de apariție a complicațiilor, timp mai scurt de recuperare, durată mai mică de internare și rezultat cosmetic mult mai bun, toate acestea datorită inciziilor de mici dimensiuni de care au nevoie.
Aceste proceduri pot fi folosite în numeroase domenii de specialitate de la cel cardiovascular la cel neurochirurgical, specialiștii folosind echipamente speciale de mici dimensiuni, prevăzute cu surse de lumina și camere video pentru a reda imaginea în timp real.
Indiferent de procedură, trebuie menționat că domeniul medical a evoluat semnificativ de-a lungul anilor și că acesta se află încă într-un progres continuu, specialiștii încercând să ofere cele mai bune servicii și cele mai mari condiții de siguranță pacienților.
Referințe:
- Cousins, Sian, et al. “What Is an Invasive Procedure? A Definition to Inform Study Design, Evidence Synthesis and Research Tracking.” BMJ Open, BMJ Publishing Group, 30 July 2019, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6678000/.