Laptopurile au devenit indispensabile pentru activitățile de zi cu zi. În cazul în care apar situații neplăcute, nu vei reuși să-ți duci la bun final sarcinile din ziua respectivă; de aceea este foarte important să ai câteva cunoștințe de bază pentru a reuși să soluționezi probleme minore și să știi atunci când este momentul să-ți duci dispozitivul la un service IT!
Laptopul tău nu se încarcă? Află care sunt cele mai întâlnite cauze și cum găsești soluțiile pentru fiecare problemă apărută, cum alegi încărcătoarele de laptop, bateriile și celelalte accesorii potrivite pentru nevoile tale și pentru un laptop funcțional!
Nu funcționează încărcătorul
Înainte de a da vina pe încărcător sau pe baterie, asigură-te că folosești o sursă de alimentare funcțională și că încărcătorul este conectat corespunzător între mufa de la laptop și în priză sau prelungitor. După ce ai verificat sursa de alimentare, este necesar să vezi dacă cele două cabluri ale încărcătorului funcționează bine. În cazul în care acestea sunt fisurate sau rupte, este timpul să le schimbi.
Asigură-te că folosești încărcătorul potrivit
De foarte multe ori se întâmplă ca încărcătorul să fie conectat necorespunzător sau chiar acesta să nu se potrivească cu laptopul pe care vrei să-l folosești. Asigură-te că dispozitivul are intrarea necesară, fie aceasta USB Type-C sau porturile standard de conectivitate.
Bateria nu încarcă
Odată ce ai încercat cablul de alimentare al laptopului, iar acesta s-a dovedit a fi funcțional, este timpul să verifici bateria sa. Bateria este o componentă ce își pierde din autonomie cu cât folosești dispozitivul mai des, lucru ce poate duce la înlocuirea acesteia cu o componentă nouă. Scoate bateria externă și află dacă laptopul se încarcă doar cu ajutorul unei surse de curent. Pentru bateriile interne apelează la un service de specialitate.
Ai prea multe programe deschise
Cele mai citite articole
Bateriile vechi nu reușesc să țină pasul cu un număr mare de aplicații deschise ce consumă o cantitate extinsă de resurse. În cazul în care laptopul se supraîncinge, înseamnă că este timpul să închizi din programele pe care nu le folosești. Deschide Task Manager și închide câteva aplicații, apoi așteaptă ca dispozitivul să își revină.
Fă update la driverul bateriei
Bateria poate să nu mai funcționeze corespunzător deoarece necesită schimbarea opțiunilor sau chiar un update la driver. Pentru început, încearcă să resetezi preferințele: deschide Settings – System – Power & Sleep, apoi alege „Restore default setting for this plan”. Aceasta va reseta setările de bază ale bateriei.
Dacă autonomia laptopului este la fel ca înainte de a face această setare, atunci driverul bateriei trebuie actualizat. În Device Manager – Battery vei găsi toți pașii necesari pentru a face update la driverul componentei.
Mufa laptopului este stricată
Mufa bateriei de la laptop poate fi stricată sau să fie dezlipită și să fi intrat in interiorul carcasei. Acest lucru fiind ușor vizibil, îți vei da seama imediat. Dacă te confrunți cu această situație neplăcută, atunci vei putea programa rapid un consult la un service de reparații laptopuri și calculatoare.
Sfaturi practice pentru întreținerea bateriei laptopului
- Bateria laptopului nu trebuie descărcată sau încărcată complet, doar în cazul în care dorești să-i faci o resetare.
- Bateria trebuie ținută departe de sursele de căldură sau de umiditate.
- În cazul în care alimentezi constant laptopul, se încurajează să scoți bateria (externă) din dispozitiv.
- Deconectează cablul de alimentare și folosește bateria din când în când, astfel aceasta se va uza prin nefolosire.
- Optimizează setările de consum energetic și folosește opțiunile de „Standby” și „Hibernate”.
Atunci când întâmpini probleme la laptop, indiferent de natura lor, îți vor reduce eficiența, productivitatea și buna dispoziție, chiar dacă activitățile tale sunt pentru job sau realizate în timpul liber: gaming, vizionare filme, hobby-uri, așa că asigură-te că rezolvi rapid situațiile neplăcute întâmpinate, fie acestea de la încărcător, baterie, software sau hardware.