Cum alegem cea mai potrivită pompă submersibilă?

de WTA.ro

Nevoia de pompă submersibilă este mereu alta, de la caz la caz locul de montaj și dorințele beneficiarului fiind lucruri extrem de diferite. Această complexitate face ca deseori clienții să solicite consultanță specializată în alegerea pompei și a accesoriilor potrivite. Prin articolul de față, încercăm să suplinim nevoia de consultanță, ținând totuși să precizăm că stăm în continuare la dispoziția oricui.

Subiectul nu poate fi neglijat, fiindcă a alege o pompă submersibilă necorespunzătoare va complica lucrurile sau, mai mult, va face din achiziție un eșec. Pentru a putea asigura debitul optim de apă în orice moment al zilei și aceasta pentru mult timp și fără incidente tehnice, trebuie identificate câteva caracteristici pentru pompă de la care să nu existe abateri.

Debitul de apă și presiunea necesare pentru pompa submersibilă

O casă sau o vilă are x puncte de consum de apă, y persoane care consumă apă în funcție de un anumit comportament de consum, în zonă luciu de apă la adâncimea z și așa mai departe. În funcție de aceste caracteristici, pompa va avea caracteristici care să se muleze astfel încât să asigure presiunea optimă, adică nici prea mică, nici exagerat de mare,  în orice moment al zilei, la orice punct de consum, chiar când toate punctele de consum sunt folosite concomitent.

Ca debit, cele mai folosite sunt pentru uz rezidențial și pentru un consum obișnuit de apă. Avem în ofertă sute de pompe submersibile cu debit între 0 și 20 m3/h, dar și zeci de pompe cu debite mult mai mari. În funcție de presiunea necesară și de debitul stabilit, precum și de înălțimea de pompare, se merge mai departe în stabilirea puterii și diametrului pompei.

La prețul pompei se adaugă cel al accesoriilor și manopera de montaj 

O pompă submersibilă potrivită înseamnă inclusiv una încadrată în bugetul alocat. Și fiindcă alegerea unui asemenea produs nu se face pe loc, ci în urma unor calcule de ordin tehnic, tot așa vor fi făcute și calcule de ordin financiar.

Pentru că nu este suficient să se cumpere doar pompa submersibilă, aceasta trebuind accesorizată, apoi montată în locul în care va funcționa. Altfel spus, trebuie construit un buget care să cuprindă prețul pompei, desigur, dar și manopera de montaj, costul materialelor și accesoriilor necesare. 

Oricât de strâmtorat ar fi bugetul, nu se va opta pentru montarea în regie proprie, fiindcă numai montajul efectuat de specialiști va garanta funcționarea corespunzătoare și o durată de viață mai mare a sistemului de pompare instalat. În plus, materialele specifice, accesoriile implică un cost obligatoriu, fără de care efectiv nu se poate monta niciuna dintre sutele de variante de pompe submersibile existente pe piață.

Așadar, la un buget mai mic va fi aleasă o pompă de apă caracterizată de un preț mai mic, atâta timp cât întrunește toate caracteristicile legate de debit, presiune și adâncime. În caz contrar, din dorința momentană de a face economie se poate naște o îndelungată stare de frustrare legată fie de debitul insuficient de apă în momente cheie, fie de presiunea mult prea mică în unele momente față de ce s-ar fi putut obține cu o investiție de doar câteva sute de lei în plus.  

Atenție și la mărimea pompei, dar și la tipul de motor!

Cea mai potrivită pompă submersibilă este inclusiv cea la mărimea potrivită, unde mărimea necesară se stabilește știind debitul maxim al forajului, diametrul puțului, adâncimea puțului și, desigur, debitul de apă necesar. Tot în acest demers de identificare a pompei perfect potrivite se va lua în calcul și tipul de motor al pompei.

Ca tipuri de pompe din care se poate alege, sunt disponibile pompe care au motoare rebobinabile sau încapsulate, cu răcire cu ulei sau apă – fiecare având propriile sale avantaje. Mai multe detalii se pot obține accesând articolul publicat anterior pe blogul nostru despre tipurile de pompe submersibile.

Te-ar putea interesa