Livingul este încăperea centrală a locuinței tale, deoarece are un impact puternic, atât din punct de vedere al decorului, cât și al activităților pe care le încurajează. De la primirea musafirilor, la timpul petrecut alături de copii, în living poți da startul oricărui tip distracție. Stilul clasic presupune atenție la detalii, rafinament și un decor care nu se demodează în timp. Chiar dacă stilurile contemporane sunt în centrul atenției în prezent, poți crea cu ușurință un spațiu care te reprezintă. Ți-am pregătit câteva informații despre elementele cheie:
Punctul central
Stabilirea unui punct central este baza impactului pe care îl are decorul unui living. De regulă, acesta este spațiul rezervat canapelei, fotoliilor și măsuțelor de cafea. În casele de dimensiuni mari, punctul central poate fi zona special amenajată pentru luat masa.
Punctul central te va ajuta să planifici mai ușor decorul în jurul acestuia. Dacă alegi o canapea mare, cu o formă spectaculoasă sau într-o culoare deosebită, ține cont de dimensiunile și forma acesteia când alegi celelalte corpuri de mobilier. O bibliotecă pentru living, de exemplu, așezată în spatele canapelei, poate oferi un aer dramatic și special camerei.
Planul camerei
Stilul clasic presupune piese de mobilier masive și materiale precum lemnul. Dulapurile și rafturile se ridică până la tavan, iar mesele au blaturi groase. Pentru a putea include toate aceste elemente în amenajarea ta, asigură-te că stabilești cu strictețe planul încăperii.
Acest lucru presupune măsurarea spațiului în lățime, înălțime și lungime, înainte de a alege orice piesă pe care o vei include în living. Odată ce ai aceste informații poți să-ți faci o idee despre cum se va potrivi mobilierul, dar și covoarele sau alte decorațiuni. De asemenea, la fel de important este spațiul rămas liber, care îți permite să te miști și să te bucuri de sufrageria ta.
Iluminatul divers
Cele mai citite articole
Un living clasic cere un candelabru somptuos, care ajută spațiul să se diferențieze de orice altă încăpere. Însă nu te limita la corpul de iluminat principal. Este important să fii pregătit pentru diversele activități pe care le poți găzdui în această cameră. Iluminatul general este potrivit pentru nevoile de zi cu zi, dar pentru a crea atmosferă ai nevoie de ceva mai mult.
Combină mai multe tipuri de lumini în straturi. De exemplu, așază lămpi și veioze pe măsuțele de lângă canapea sau fotoliu, instalează baghete decorative pentru tavan cu leduri încorporate și aplice pentru tablourile preferate. De asemenea, joacă-te cu lumina naturală prin instalarea oglinzilor în așa fel încât aceasta să se reflecte în întreaga încăpere.
Covoare generoase și de calitate
Pentru a recrea cu succes stilul clasic în livingul tău, ai nevoie și de covoare de calitate, de dimensiuni generoase. Textilele au puterea de a influența aspectul întregii camere, în special prin culori, modele și texturi. Alege covorul în funcție de preferințe, ținând cont de opțiunile pufoase cu fir lung și chiar cele din blană.
Este recomandat ca toate picioarele canapelei să ajungă pe suprafața covorului, iar dacă ai un living foarte mare vei fi nevoit să investești într-un covor de dimensiuni mari. Acesta poate fi așezat și sub anumite zone pe care vrei să le evidențiezi, precum cea de dining, dacă aceasta este inclusă în marginea dinspre geamuri a casei.
- Detaliile decorative
Când spui „clasic” te gândești imediat la picioare de mese sculptate, tablouri, candelabre de cristal și veselă scumpă. Ei bine, toate aceste detalii sunt, într-adevăr, importante pentru amenajarea unui living clasic. Instalează tablouri cu rame groase, cu detalii aurii, coloane și semicoloane sau rozete pentru tavan, dacă spațiul îți permite.
Ține cont de diferența dintre aglomerarea și accesorizarea spațiului. Trebuie să alegi piese cu gust și simț estetic, dar mai ales să te rezumi la cele strict necesare sau care aduc un plus de eleganță livingului.