Alegerea gresiei pentru baie și bucătărie. Criterii, trucuri practice, recomandări

de WTA.ro

Alegerea finisajelor pentru baie și bucătărie se poate dovedi extrem de dificilă, în special cu varietatea de produse disponibile pe piață. Iată care sunt principalele criterii de care să ții cont pentru a achiziționa cea mai bună gresie pentru proiectele tale. În plus, descoperă câteva recomandări și sfaturi practice. 

Criterii pentru alegerea gresiei pentru baie și bucătărie

Pentru a-ți ușura procesul de selecție a plăcilor de gresie, îți prezentăm trei mari direcții pe care să le iei în considerare, astfel încât să alegi cel mai bun produs pentru nevoile și dorințele tale. 

  • Finisaj

Culoarea sau combinația cromatică și modelul plăcilor de gresie au o influență majoră asupra amenajării băii sau bucătăriei. Dacă îți dorești să achiziționezi un produs care să reziste o perioadă îndelungată, optează pentru nuanțe și imprimeuri care nu se vor demoda. Un astfel de exemplu este gresia care imită parchetul, considerată un model mereu actual. 

  • Rezistență

Dacă vrei o gresie cu rezistență mare la trafic și la spargere, investește în plăci de calitate, porțelanate. De asemenea, pentru montarea pe pardoseală sunt indicate produsele cu rezistență la abraziune care fac parte cel puțin din categoria PEI III (I – cel mai slab, V – cel mai rezistent). 

  • Dimensiuni

Plăcile de gresie sunt disponibile sub diferite dimensiuni, însă alegerea trebuie făcută în funcție de mărimea băii sau bucătăriei. Pentru un spațiu restrâns selectează plăci cu dimensiuni reduse (25 x 30 cm, de pildă), în timp ce o încăpere mare poate fi placată cu plăci ample, de 40 x 40 cm, de exemplu.

Trucuri practice și recomandări pentru alegerea gresiei

Pentru a te ajuta să faci o achiziție și mai inspirată, ți-am pregătit câteva sfaturi practice și recomandări utile în procesul de selecție a gresiei pentru baie și bucătărie.  

  • Alege culori deschise pentru gresia din camerele mici

Când vine vorba de încăperi mici, este indicat să te îndrepți spre gresie de culori deschise, care să reflecte lumina și să dea impresia unui spațiu mai mare. Optează pentru alb, bej, griuri, nuanțe pământii sau pastelate în tonuri luminoase etc. 

  • Ține cont de stilul de amenajare al întregii locuințe

Este important ca atunci când pășești dintr-o altă cameră în baie sau în bucătărie să simți că amenajarea este unitară și că plăcile de gresie se potrivesc cu restul casei. Alege un stil care să îți placă și decorează întreaga locuință într-o singură manieră.

  • Acordă atenție modului de întreținere a plăcilor de gresie

Atât aspectul, cât și alte caracteristici pot contribui la modul de întreținere a plăcilor de gresie. Spre exemplu, murdăria se poate observa mult mai ușor pe un produs lucios, într-o nuanță deschisă, iar acesta necesită mai multă atenție. De asemenea, achiziționează un produs cu rezistență mare la substanțe chimice, astfel încât să poată fi curățat eficient și rapid. 

  • Ia în considerare culoarea și grosimea rosturilor

Culoarea rosturilor, adică a distanței chituite dintre plăcile de gresie, trebuie să fie asemănătoare cu finisajele. Totodată, poți să folosești un chit care să adauge contrast sau mai multă definire. În plus, o gresie rectificată, tăiată cu precizie, permite folosirea unor rosturi foarte mici, de un milimetru, ceea ce poate da un aspect special.

Achiziționează plăci de gresie care să reziste bine în timp și alege un model atemporal, care nu se demodează de la sezon la sezon. 

Te-ar putea interesa