Investiția în educație este un obiectiv ambițios pentru majoritatea părinților, care alocă timp și resurse financiare pentru viitorul copiilor. Pe de altă parte, societatea civilă ajută sistemul de învățământ, depășit de realitățile și nevoile noilor generații de copii. Toate proiectele realizate de fundațiile și societățile private completează vidul din sistemul de învățământ.
Generațiile actuale de copii și studenți visează la un sistem educațional modern, care să le ofere șansa de a învăța altfel, acces nemijlocit la echipamente de ultimă generație și cadre didactice bine instruite, care să îi sprijine, astfel încât experiența educațională să fie una pozitivă.
Ministerul educației vorbește de ani buni de o schimbare a întregului sistem, o adaptare la nevoile reale ale preșcolarilor, școlarilor mici, liceenilor și studenților. Puține sunt totuși instituțiile de învățământ care au reușit să creeze proiecte de interes pentru elevi, cu impact real asupra viitorului lor.
Educația digitală
Ce este educația digitală? Un set de cunoștințe care vizează un sistem digital, pe care elevii și le însușesc și pe care apoi știu să le utilizeze pentru a înlocui metodele clasice de învățare. La ce se referă educația digitală? În învățământul românesc acest lucru se traduce prin utilizarea calculatorului. Dar lucrurile sunt ceva mai complicate, pentru că în majoritatea știu să utilizeze calculatorul pentru orele de informatică, iar abilitățile sunt sumare.
Orele de matematică, cele de fizică sau de chimie pot deveni extraordinar de interesante cu ajutorul surselor digitale. O tablă inteligentă poate oferi suportul necesar predării unei materii, pe care unii elevi o consideră neinteresantă, astfel încât învățarea să devină atractivă.
Învățământul și cerințele pieței
Firmele care se implică în proiecte dedicate sistemului de învățământ înțeleg necesitatea apropierii școlii de cerințele pieței, pentru ca la finalul ciclurilor de studii, viitorii angajați să fie pregătiți pentru a lucra.
Proiectele Fundației OTP Bank s-au îndreptat spre angajații de mâine, oferindu-le acestora posibilitatea de a conștientiza ce înseamnă munca într-o firmă și care sunt implicațiile postului vizat, înainte de angajare.
În plus, proiectele desfășurate de-a lungul timpului le-au pus la dispoziție și celor care nu știau spre ce să se îndrepte, joburi interesante, cu oportunități de dezvoltare profesională, dar și personală.
Proiecte diverse
Ajutorul și implicarea societății civile sunt esențiale în educarea viitoarelor generații de angajați. Educația financiară nu se realizează în școală, dar ea este o parte extrem de importantă pentru dezvoltarea indivizilor.
Stagiile de practică, uneori plătite, sunt un mare atu pentru cei care vizează un anumit job, după finalizarea studiilor.
Care este diferența dintre șef și lider? Ce este leadershipul? Care sunt drepturile și obligațiile unui angajat? Toate aceste noțiuni nu se predau în școală, au un impact puternic asupra angajaților, iar nevoia cunoașterii acestor lucruri este esențială.
Comunicarea în era comunicării
Vorbim zi de zi, dar oare știm să comunicăm? Viitorii adulți au nevoie să fie ascultați, și înțeleși, dar trebuie învățați să comunice corect și clar. Comunicarea înseamnă modalitatea de a stabili o legătură între două sau mai multe persoane. În funcție de tipul comunicării, de receptorul la care ajunge mesajul, de împrejurarea în care are loc comunicarea, aceasta trebuie să respecte câteva reguli.
Elevii și tinerii studenți trebuie ajutați să facă diferența între tipurile diferite de comunicare, pentru a fi pregătiți pentru orice situație. De altfel sunt proiecte în acest sens, susținute de firme diferite. Lectorii pregătesc benevol cursuri la care pot participa grupe de vârstă diferite.
Inovația și importanța ei
Munca poate fi simplificată de inteligența artificială. Cu ajutorul roboților, astăzi, angajații sunt mai productivi, iar condițiile de muncă mai sigure. Tinerii sunt învățați de la vârste fragede cum să construiască, să programeze și să folosească roboții pentru simplificarea muncii.
Legătura dintre inovație și ajutorul practic oferit de noile tehnologii nu a fost niciodată mai strânsă, iar societățile care oferă sprijin tinerei generații sunt tot mai numeroase.
Sistemul educațional românesc este ajutat să pregătească nu doar viitori adulți informați, ci și oameni capabili să pună în practică cunoștințele acumulate în școală. Tot mai multe firme se implică și realizează, la nivelul întregii țări, proiecte prin care generațiile actuale de elevi și studenți se adaptează mai ușor la activitatea profesională, lucrează eficient atât individual, cât și în echipă și înțeleg cultura organizațională.